Emiratele Arabe Unite

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

 

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 18.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU (stare de epidemie la nivel național)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL EMIRATELOR ARABE UNITE:

Începând cu data de 7 iulie 2020, în Emiratul Dubai sunt permise zborurile dus-întors, inclusiv pentru turişti. Cursele aeriene se vor efectua doar dacă se înregistrează un număr minim de pasageri, în caz contrar, companiile aeriene anulând sau reprogramând zborurile cu o informare prealabilă.

Conform informațiilor comunicate public de către compania Etihad (https://www.etihad.com/content/dam/eag/etihadairways/etihadcom/Global/pdf/abu-dhabi-travel-guide/flying-to-and-from-abu-dhabi-guide-en.pdf) este permisă intrarea în Abu Dhabi a turiștilor care au ca destinație celelalte emirate, inclusiv Dubai, cu condiția ca persoanele în cauză să respecte regulile de carantină ale emiratului respectiv. Călătorii se pot deplasa dintr-un emirat în altul doar prin intermediul Etihad Chauffeur, Etihad Express Coach or Airport Taxi. Turiștii care au ca destinație emiratul Abu Dhabi trebuie sa se supună, în continuare, unei perioade de carantină de 10 zile dacă sosesc din statele care nu se află pe lista verde. România nu se află pe lista verde.

Este obligatorie efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Emiratele Arabe Unite, inclusiv de către persoanele care tranzitează acest stat. Persoanelor aflate în tranzit li se recomandă consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind această măsură, întrucât în practică pot exista excepții, în funcție de destinația finală a călătorilor. Rezultatul testului trebuie să fie prezentat în format tipărit, în limba engleză.

Pasagerii care îndeplinesc condițiile pentru revenirea în Emiratele Arabe Unite trebuie să efectueze un test şi să prezinte un certificat eliberat de unul dintre centrele medicale aprobate de autoritățile emirateze competente, care să confirme faptul că nu sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritățile medicale de stat pot solicita reexaminarea călătorilor, dacă consideră necesar. La sosirea pe aeroportul Dubai se efectuează un test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul acestuia fiind transmis pe telefonul mobil în aproximativ 24-48 de ore. Până la sosirea rezultatului, călătorii trebuie să rămână în izolare.

Conform informațiilor primite de la autoritățile emirateze, lista cu centrele medicale agreate pentru testarea tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este disponibilă pe paginile de internet ale companiilor aeriene. Pasagerii au obligaţia de a verifica acest aspect înainte de achiziționarea biletului de avion. Sunt acceptate de către autoritățile emirateze testele moleculare tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, emise de laboratoarele acreditate de către guvernele statelor de proveniență. În situația în care există diferențe majore între rezultatele testelor prezentate de călători și rezultatele testelor efectuate în Emiratele Arabe Unite, autoritățile locale vor informa companiile aeriene să nu mai accepte testele efectuate de laboratoarele în cauză.

Toate cheltuielile necesare pentru efectuarea carantinei instituţionalizate,a carantinei într-o unitate hotelieră, precum și a tratamentelor vor fi suportate exclusiv de persoana în cauză sau de asigurator, dacă pasagerul deţine o asigurare care să acopere cheltuielile medicale generate de infectarea cu SARS-CoV-2. De asemenea, costurile pentru testările moleculare tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt suportate de persoanele în cauză.

Mai multe informații pot fi consultate la următoarea pagină de internet: https://screening.purehealth.ae/applicationhttps://www.flydubai.com/en/flying-with-us/resumption-of-flights

 

Începând cu luna august 2020, conform deciziei comune a NCEMA (Autoritatea Națională pentru Situații de Criză și de Management a Dezastrelor) şi a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din EAU, toţi pasagerii care călătoresc din Emiratele Arabe Unite către statele membre ale Uniunii Europene şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum şi către statele care au drept condiţie de intrare prezentarea testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, trebuie să prezinte rezultatele negative ale testelor la îmbarcare.

Sunt exceptaţi de la obligativitatea efectuării testului molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, solicitat la intrarea și ieșirea în/din Emiratele Arabe Unite, copiii sub 12 ani şi persoanele cu dizabilităţi moderate sau severe.

NCEMA şi Ministerul Afacerilor Externe atrag atenția asupra necesității ca toate companiile aeriene care operează în Emiratele Arabe Unite să asigure îndeplinirea acestor condiţii la îmbarcare.

https://www.mofaic.gov.ae

 

EMIRATUL DUBAI:

Este permisă intrarea în scop turistic a cetățenilor străini în Emiratul Dubai. Turiștii trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Dubai.

La sosirea pe aeroportul din Dubai se efectuează un alt test molecular tip PCR, rezultatul fiind trimis pe telefonul mobil. Este obligatorie respectarea măsurii de autoizolare până la recepționarea rezultatului prin mesaj tip SMS (aproximativ 24-48 ore).   

Personalul companiilor aeriene poate refuza îmbarcarea pasagerilor dacă aceștia prezintă simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Turiștii care se deplasează pe cale aeriană către Dubai trebuie să se asigure că îndeplinesc toate condițiile pentru intrarea în Emiratele Arabe Unite, să dețină o asigurare medicală internațională care să acopere şi costurile tratării COVID-19 și să completeze o declarație de sănătate la sosirea pe aeroportul din Emiratele Arabe Unite.

Este obligatorie descărcarea aplicației „Al Hosn” de monitorizare a deplasărilor (COVID-19 DXB) și completarea datelor personale, deoarece aceasta facilitează coordonarea și comunicarea facilă cu autoritățile din domeniul sănătății în cazul în care apar simptome specifice COVID-19.

Toate persoanele vor fi supuse măsurării temperaturii corporale la sosire. Dacă un călător este suspectat că prezintă simptome specifice COVID-19, autoritățile din aeroport pot lua decizia supunerii persoanei în cauză unui nou test, chiar dacă deține deja un test PCR cu rezultat negativ. În această situaţie, până la recepționarea rezultatului testului în aproximativ 48 ore, persoana testată este plasată în izolare. În situația unui rezultat pozitiv, turiştii trebuie să completeze datele personale în aplicația COVID-19 DXB și să se izoleze într-o locație indicată de autorităţi, timp de 14 zile, pe cheltuială proprie.

Locuitorii și vizitatorii care au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19 pe teritoriul Dubaiului trebuie să intre în autoizolare la domiciliu timp de 10 zile - chiar dacă nu au prezentat niciun simptom. Perioada de 10 zile începe din ziua în care au fost expuși unui caz COVID-19 confirmat.

Persoanele care au fost vaccinate, fie ca voluntari în cadrul testelor clinice de fază 3 ale vaccinului, fie în cadrul campaniei naționale de vaccinare, nu vor fi plasate în carantină la întoarcerea în Dubai.

 

EMIRATUL ABU DHABI:

Începând cu data de 1 februarie 2021, autoritățile emirateze au actualizat procedurile de intrare în acest emirat. Este în continuare permisă intrarea în emiratul Abu Dhabi pentru persoanele care dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii.

Persoanele care rămân în acest emirat timp de patru zile sau mai mult trebuie să efectueze un test PCR în ziua 4 și în ziua 8, în funcție de durata șederii.

De asemenea, autoritățile emirateze permit intrarea în acest emirat pentru persoanele care dețin un test DPI negativ, efectuat cu maximum 24 ore anterior sosirii. Testele DPI nu pot fi utilizate pentru a intra de două ori consecutiv în emiratul Abu Dhabi.

Persoanele care intră în Abu Dhabi în baza unui test DPI și rămân pentru mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze un test tip PCR în a treia zi de la intrare, precum și un alt test tip PCR în ziua 7, dacă perioada de ședere este de cel puțin 7 zile.

Condițiile de intrare se aplică tuturor cetățenilor și rezidenților din Emiratele Arabe Unite, cu excepția voluntarilor din studiile clinice de vaccinare și a persoanelor vaccinate ca parte a programelor naționale de vaccinare (stea de aur sau litera E în aplicația Al Hosn).

Rămâne în vigoare măsura carantinei pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele care sosesc din state care nu sunt incluse pe lista „verde”.  

Lista verde a fost actualizată la data de 7 februarie a.c. și poate fi consultată aici Countries, regions and territories on the 'green' list | Visit Abu DhabiRomânia nu se află pe această listă.

Persoanele care sosesc din statele incluse pe lista „verde” trebuie să se autoizoleze până la data primirii rezultatului negativ la testul efectuat la sosirea în Abu Dhabi (care va fi transmis în maxim 24 ore). De asemenea, aceste persoane trebuie să efectueze un test molecular tip PCR și în ziua a 6-a, fără a intra în carantină.

În situația în care o persoană se află deja în Emiratele Arabe Unite de maximum 10 zile, perioada de carantină în Abu Dhabi va fi redusă cu numărul de zile în care persoana s-a aflat într-un alt emirat. Spre exemplu: dacă o persoană a fost în Dubai timp de 6 zile anterior intrării în Abu Dhabi, trebuie să rămână în carantină timp de 4 zile după sosirea în Abu Dhabi.

Toate persoanele care intră în emiratul Abu Dhabi pe cale aeriană, maritimă, rutieră vor primi brăţara de monitorizare a traseului – tracking bracelet, la punctul de intrare, fiind obligatorie purtarea acesteia.

Informații utile privind călătoriile în Abu Dhabi pot fi consultate la următoarea pagină de internet: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel.

La data de 5 februarie a.c., s-a dispus închiderea cinematografelor din Abu Dhabi până la noi dispoziții, iar centrele comerciale trebuie să își desfășoare activitatea la o capacitate de 40%, ca măsură de prevenție a răspândirii virusul SARS-CoV-2.

 

SHARJAH:

Pentru intrarea în Sharjah, este necesară prezentarea unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la aeroportul de plecare. Testul trebuie efectuat cu maximum 96 de ore anterior călătoriei spre Sharjah. Rezidenții și vizitatorii trebuie să efectueze un al doilea test molecular tip PCR la sosirea pe aeroportul din Sharjah și să intre în carantină până la momentul recepționării rezultatului. Dacă rezultatul testului PCR este pozitiv, persoanele trebuie să rămână în izolare pentru o perioadă de 14 zile și să urmeze instrucțiunile Ministerului Sănătății și Prevenirii.

Atât turiștii, cât și rezidenții trebuie să se asigure că dețin o asigurare medicală adecvată, care acoperă toate costurile tratamentului și izolării până la recepționarea rezultatelor testului tip PCR. Călătorii trebuie să descarce aplicația AL HOSN. Persoanele care sosesc în Sharjah trebuie să dețină un număr de telefon mobil emiratez, începând cu următoarele numere de prefix: 050, 056, 057 sau 058, pentru comunicarea rezultatului testului PCR. Furnizorii de servicii de telecomunicații comercializează cartele SIM cu numere de telefon locale în zonele de testare PCR de la sosirea pe aeroport.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Începând cu luna iunie 2020, sunt efectuate curse aeriene cu tranzit dinspre Jakarta, Karachi, Kuala Lumpur, Manila, Melbourne, Seoul, Singapore, Sydney şi Tokyo către Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Geneva, Londra (Heathrow), Madrid, Milano, Paris (Charles de Gaulle) şi Zurich. În contextul măsurilor care vizează turiştii, aplicabile din 7 iulie 2020, este permis tranzitul aeroportuar, inclusiv cel de lungă durată, care depășește 24 h.  Informații suplimentare sunt oferite de compania aeriană, inclusiv informații privind necesitatea prezentării unui test/testării PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

 

MĂSURI APLICABILE PENTRU CETĂȚENII REZIDENȚI ÎN EMIRATELE ARABE UNITE:

REZIDENȚII ÎN EMIRATUL DUBAI:

Începând cu luna iunie 2020, sunt în vigoare norme speciale privind fluxurile de intrare și de ieșire a rezidenților, precum și protocoalele de sănătate aferente.

Persoanele care dețin o viză de rezident valabilă eliberată în Dubai și doresc să revină trebuie să acceseze, în prealabil, pagina de internet a Direcției Generale de Rezidență și Afaceri Externe din Dubai (GDRFA) pentru a obţine aprobarea de intrare în Dubai.

Din data de 8 octombrie 2020, compania aeriana Fly Dubai a anunţat că a fost reintrodusă aprobarea ICA pentru intrarea în Emiratele Arabe Unite pentru pasagerii rezidenţi în emiratele Abu Dhabi, Al Ain, Ras Al Khaimah, Ajman, Fujairah, Umm al Quwain.

Pasagerii au obligaţia de a verifica condiţiile de intrare în Emiratele Arabe Unite pe paginile oficiale de internet ale companiilor aeriene.

De asemenea, este necesară completarea următoarelor documente: o declarație de sănătate și un angajament de plată a costurilor aferente carantinei, pentru situația în care testul este pozitiv, ambele furnizate de companiile aeriene.

Persoanele care sosesc în Dubai vor fi supuse unei măsurări a temperaturii corporale. Dacă un călător este suspectat că prezintă simptome specifice COVID-19, autoritățile aeroportuare pot lua decizia supunerii persoanei în cauză unui nou test, chiar dacă acesta deține deja un test PCR cu rezultat negativ. Persoanele testate pe aeroport în Dubai se pot deplasa la domiciliul declarat, pe care nu au voie să îl părăsească înainte de primirea rezultatului testului (în general 48 de ore).

Dacă rezultatul este pozitiv, persoana în cauză va fi supusă măsurii carantinei, timp de 14 zile, fie la locuința personală, fie într-o altă locație decisă de autorități (carantină instituționalizată), dacă locuinţa nu întruneşte condiţiile necesare.

Autoritățile emirateze au anunțat, la data de 27.01.2021, actualizări ale condițiilor de călătorie, aplicabile începând cu data de 31 ianuarie a.c.:

  • Rezidenţii Emiratelor Arabe Unite, ai Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) şi vizitatorii care călătoresc în Dubai trebuie să efectueze un test tip PCR înainte de călătorie, indiferent de statul din care provin. În funcție de ţara de provenienţă aceştia pot fi obligaţi să efectueze un test suplimentar la aterizarea în Dubai. Pasagerii care sosesc din România trebuie să efectueze acest test.
  • Perioada de valabilitate a testelor PCR a fost redusă de la 96 de ore la 72 de ore.
  • Persoanele care pleacă din Dubai pot efectua teste rapide PCR sau antigen la aeroport, dacă statul de destinație solicită acest lucru.  

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu luna mai 2020:

  • a fost permisă începerea activităţilor recreative, cu menţinerea măsurilor de prevenţie, respectiv purtarea măştii şi a mănușilor în spații deschise și închise şi respectarea distanţării de 2 m;
  • s-au deschis cinematografele şi sălile de sport la o capacitate de 50%;
  • s-au deschis restaurantele, terasele, parcurile, plajele publice, patinoarele artificiale din centrele comerciale tip mall.

Autorităţile din Dubai au anunţat un nou set de măsuri preventive aplicabile din data de 2 februarie 2021:

  • Capacitatea interioară a localurilor (inclusiv a cinematografelor, cluburilor și a sălilor de sport) a fost redusă la 50%;
  • Hotelurile, centrele comerciale tip mall, piscinele şi plajele private vor funcţiona la 70% din capacitate;
  • Restaurantele, cafenelele și barurile se vor închide la ora 1.00;
  • Sancţiuni mai drastice vor fi aplicate oricărei persoane care ignoră în mod deliberat măsurile preventive sau care nu le respectă în mod corespunzător.

 

Normele de siguranță COVID-19 în Emiratele Arabe Unite:

 

Abu Dhabi:

 

-Abu Dhabi a redus prezența la birou a lucrătorilor guvernamentali la 30%.

-Numărul de oaspeți a fost limitat la 10 pentru ceremonii de căsătorie și adunări de familie și la 20 pentru ceremonii și servicii funerare.

- Petrecerile și adunările au fost interzise.

- Cinematografele se închid până la noi dispoziții.

- Centrele comerciale tip mall-urile funcționează la o capacitate de 40%.

- Restaurantele, cafenelele, hotelurile, plajele publice și parcurile funcționează la 60% din capacitate.

- Sălile de sport, plajele private și piscinele pot funcționa doar la 50% din capacitate.

- Taxiurile și autobuzele funcționează la o capacitate de 45%, respectiv 75%.

 

Sharjah:

 

- Adunările sociale trebuie să fie limitate la maximum 20 de persoane.

- Toți oaspeții trebuie să mențină o distanță de patru metri între ei și să evite contactul fizic.

- Locațiile trebuie să aibă ventilație adecvată.

- Utilizarea măștilor este obligatorie în orice moment.

- Pot fi așezate numai patru persoane la o masă.

- Pentru a intra în clădirile poliției este obligatorie deținerea unui rezultat negativ al unui test tip PCR, efectuat cu maximum 48 ore anterior.

 

Ajman:

 

- Restaurantele sunt deschise până la miezul nopții.

 

Ras Al Khaimah:

 

Reducerea capacităților de funcționare în cadrul diferitelor unități comerciale și spații publice, după urmează:

- Plaje publice și parcuri la 70%.

- Centre comerciale tip mall-uri la 60%.

- Transportul public la 50%.

- Cinematografe, evenimente de divertisment și locuri de cazare la 50%.

- Centre de fitness și săli de sport la 50%.

- Piscine și plaje private la hoteluri la 50%.

-Se limitează numărul de persoane permis la reuniuni de familie și sociale (cum ar fi nunți) la un maxim de 10 persoane, în timp ce la ceremoniile funerare sunt permise maxim 20 de persoane.

-Este necesară menținerea unei distanțe fizice de 2 metri în public.

- Restaurantele și cafenelele trebuie, de asemenea, să respecte distanțarea  de 2 metri între mese.La o masă nu pot sta împreună mai mult de 4 persoane, cu excepția cazului în care aparțin aceleiași familii.

 

Angajații departamentelor guvernamentale federale din Abu Dhabi, Ajman, Umm Al Quwain și Ras Al Khaimah trebuie să efectueze un test tip PCR în fiecare săptămână, cu excepția cazului în care au primit ambele doze de vaccin anti- COVID-19.

 

Dubai:

 

- Pub-urile și barurile sunt închise.

- Centrele comerciale tip mall-uri funcționează la o capacitate redusă de 70%.

- Capacitatea audienței în locațiile interioare cu scaune, inclusiv a cinematografelor, precum și a locurilor de divertisment și sport este redusă la 50%.

- Hotelurile funcționează la 70% din capacitatea totală.

- Oaspeții au acces la piscine și plaje private, limitat însă la 70% din capacitatea totală.

- Restaurantele și cafenelele trebuie să se închidă până la ora 1 a.m.. De asemenea, acestea nu au voie să organizeze activități de divertisment în incinta lor.

 

PĂRĂSIREA EMIRATELOR ARABE UNITE:

Pentru cetățenii străini care părăsesc Emiratele Arabe Unite, este foarte importantă verificarea în mod direct cu autoritățile statului de destinaţie și cu compania aeriană respectivă a procedurilor și protocoalelor medicale care pot fi aplicate (teste tip PCR, formulare care trebuie prezentate etc.), în funcție de aeroportul utilizat, statul de tranzit și destinația finală. Poate fi necesară efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, între 24 și 96 ore anterior plecării, în funcție de statul de destinație.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Autorităţile emirateze şi companiile aeriene îşi rezervă dreptul exclusiv de a oferi informații suplimentare cetăţenilor cu privire la legislaţia şi reglementările în vigoare în Emiratele Arabe Unite, măsurile de prevenţie a răspândirii pandemiei de COVID-19, precum și condiţiile de călătorie.

Pagini de internet utile: http://dubai.mae.ro/local-news/1059https://mediaoffice.ae

ICA : https://beta.smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/default.html#...

NCEMA: https://covid19.ncema.gov.ae/enhttps://www.ncema.gov.ae/

FEDERAL AUTHORITY FOR IDENTITY AND CITIZENSHIP: https://gdrfad.gov.ae/en

Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation UAE: https://www.mofaic.gov.ae/https://screening.purehealth.ae/application

 

Foarte important! Regimul medicamentelor permise în Emiratele Arabe Unite este foarte strict, astfel vizitatorii trebuie să verifice în prealabil lista medicamentelor interzise pe pagina de internet oficială a Guvernului EAU sau la Ambasada Emiratelor Arabe Unite la București.

https://www.government.ae/en/information-and-services/health-and-fitness/drugs-and-controlled-medicines

 

 

Date de contact ale misiunilor României în Emiratele Arabe Unite – AICI.