Iasi - Orasul Aromelor de Tei

De ce sa alegi un city break in Iasi?

Cultural, exuberant si eclectic sunt primele trei cuvinte cu care am descrie Iasul, unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei si capitala a Principatului Moldovei. Orasul care se mandreste cu infiintarea primei universitati moderne din Romania, azi Universitatea Alexandru Ioan Cuza, si publicarea primului ziar in limba romana din Moldova, Albina Romaneasca, are o istorie de peste cinci sute de ani pe care o afiseaza la orice pas. Structuri moderne din sticla, blocuri din era comunista si cladiri istorice vorbesc despre secole de dezvoltare sociala si creatie arhitecturala. 
 
Ce vizitam?
 
Palatul Culturii din Iasi, parca rasarit dintr-o poveste medievala, este o capodopera arhitecturala care imbina cu succes stilurile neogotic, neobaroc si romantic. Cladirea iconica a orasului Iasi, superb decorata atat in exterior cat si in interior, gazduieste patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii, Muzeul de Arta si Muzeul Etnografic al Moldovei. Poti alege sa le vizitezi selectiv sau combinat!
 
Palatul Roznovanu, acum sediu al Primariei Iasi, a fost construit in secolul al XVIIIl-ea pentru a fi resedinta familiei de boieri moldoveni Rosetti – Roznovanu. De-a lungul anilor Palatul Roznovanu a fost unul dintre locurile unde s-a scris istoria Romaniei Mari: a fost gazda pentru, pe atunci, Principii Romaniei, Ferdinand si Maria, iar in salile sale s-a intrunit Consiliul de Razboi al Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial (1918). De altfel, biroul folosit de Regele Ferdinand in timpul sederii sale la Palatul Roznovanu este acum cabinetul primarului Iasului. 
 
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, una dintre bijuteriile arhitecturale si istorice ale Iasului, a fost ctitorita in 1637 - 1639 de catre domnitorul Moldovei, Vasile Lupu. Va fi imposibil sa nu remarci ornamentele care acopera precum o dantela exteriorul si sunt o combinatie armonioasa a formelor arhitecturale romanesti cu elemente turcesti, armene, georgiene, arabe si persane. Aici sunt inhumati Principele carturar Dimitrie Cantemir si Domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.
 
Parcul Copou si Teiul lui Eminescu - Ce loc de intalnire poate fi mai bun pentru romanticii din Iasi (si nu numai) decat Teiul lui Eminescu din Parcul Copou? Tot aici sunt si busturile lui Eminescu si Creanga, cumva normal sa ii gasim unul langa celalalt avand in vedere prietenia ce i-a legat! Totodata, parcul Copou este un pol al culturii si distractiei fiind gazda pentru festivaluri, expozitii si targuri pe toata perioada anului.
 
Bojdeuca lui Ion Creanga devine in 1918 prima casa memoriala de pe teritoriul tarii noastre. Bojdeuca, unul dintre cele mai vizitate muzee ale Iasului, a fost locul unde Creanga, pe atunci raspopit, si-a scris toate Amintirile din Copilarie. Tot aici l-a gazduit pe bunul sau prieten, Mihai Eminescu, cerdacul din spatele casei fiind locul lor preferat pentru depanat amintiri ore si ore in sir. 
 
Teatrul National „Vasile Alecsandri”. Inclusa de BBC in topul celor mai frumoase teatre din lume, cladirea Teatrului National din Iasi este o bijuterie din punct de vedere al arhitecturii. Interiorul cu elemente baroc si rococo, combina picturi originale si sculpturi, lumini si culori superbe. Imposibil sa nu remarcati cortina si plafonul ale caror picturi au ca tema alegoria vietii umane si cea paradisiaca sau candelabrul original din cristal de Venetia. Fie ca il vizitezi ca obiectiv turistic sau asisti la un spectacol de teatru sau opera, merita un loc in albumul tau de vacanta.
 
Cere o oferta!