Oradea - Orasul Palatelor Art Noveau

De ce sa alegi un city break in Oradea?

Oradea este un vis pentru iubitorii stilului art-nouveau!
 
Mostenirea multi-culturala, natura, stilul arhitectonic si o administratie locala eficienta au facut din Oradea unul dintre cele mai interesante si prietenoase – atat vizual cat si turistic – orase din Romania. 
Un oras cosmopolit, locuit inca din Evul Mediu de unguri, romani, italieni, germani, evrei etc., care pastreaza si azi povesti, locuri si arhitectura care abia asteapta sa fie descoperite de un turist curios!
 
Ce vizitam?
 
In Oradea gasim Biserica cu Luna, unica in Europa si al carei mecanism arata fazele lunii intr-un mod exact inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Daca ai ajuns aici, esti in centrul turistic al orasului. Intoarce-ti privirea de la Biserica cu Luna si vezi Palatul Vulturul Negru – ziua catalogheaza-l ca pe unul dintre cele mai spectaculoase momumente in stil secession din tara, iar seara viziteaza-l pentru a-ti lua doza de distractie in unul din barurile, cluburile si cafenelele pe care le gazduieste! Vrei si o privire de la intaltime? Trebuie doar sa urci cele 250 de trepte ale Turnului Primariei pentru o imagine panoramica a orasului si un selfie de exceptie!
 
Pe malul Cristului Repede gasim Sinagoga Neologa Sion, un monument impunator in stil eclectic si o marturie a culturii evreiesti din Oradea. Ornamentata in stil maur, cu o bogata dantelarie geometrica care foloseste in mod repetitiv steaua lui David pentru a indica legatura dintre om si Dumnezeu, Sinagoga este inca un motiv sa mai zaboviti o jumatate de ceas prin centrul orasului. 
 
Teatrul Regina Maria (Teatrul de Stat), o alta cladire in stil eclectic unde elemente neobaroc, neoclasice si neorenascentiste pot fi admirate din Piata Ferdinand. De altfel Piata Ferdinand este in sine un obiectiv turistic presarata fiind cu cladiri precum Hotelul Astoria sau, mai bine zis, Palatul SztarillHotelul Transilvania care in 1904 a fost inaugurat sub numele de Pannonia, sau casa Poynar construita la inceputul al XX-lea de instarita familie Ponyar in stil secession si care a fost, de la bun inceput, destinata comertului. 
 
Complexul Baroc, compus din Palatul Episcopiei Romano Catolice (Palatul Baroc), Catedrala Romano Catolica (Inaltarea Fecioarei Maria) si Sirul Canonicilor, este reprezentativ pentru acest stil in Romania si Sud-Estul Europei. Palatul Baroc, o cladire impresionanta in dimensiuni, are forma unui U cu aripi laterale de 25 m si o fatada de peste 100 m. Sirul Canonicilor este un complex de 10 cladiri, unite prin 57 de arcade, unde locuiau canonicii Episcopiei. Privind din anumite unghiuri arcadele par a forma un sir infinit. Catedrala Romano Catolica, superb conservata si cu un interior bogat ornamentat, gazduieste o orga din 1780, functionala si in zilele noastre, care a fost daruita Episcopiei de catre imparateasa Imperiului Habsburgic, Maria Tereza.
 
Gandeste-te numai cate legende, adevaruri istorice si povesti pot fi spuse dupa mai mult de 1000 de ani de existenta a Cetatii Oradea? Un loc care de-a lungul secolelor s-a reinventat, numeroasele cladiri din interior avand diverse functiuni de la regal la „lumesc”. Imaginati-va viata din spatele zidurilor cetatii, unde activitatile religioase, militare si administrative se intrepatrundeau cu intrigi si tradari, scriindu-se astfel istoria.
Solicita oferta