Istoricul Waterloo

City Break in Bruxelles

 

Valonia este o regiune vorbitoare de limba franceza, situata in sudul Belgiei. Cuprinde mai multe sate rustice, intr-o suprafata preponderent verde, dar si cateva orase postindustriale. Ardeni, impadurita puternic, reprezinta locul ideal pentru activitati recreative; aceasta zona de podis prezinta intretaieri de rauri, un sistem de rauri si sanse reduse de schiat in mijlocul iernii. Istoria seculara este evidenta in orase ca Mons si Tournai, in caranvalurile memorabile din Binche, Stavelot si Malmedy, ori in abundenta imprastiata a ruinelor medievale ale castelelor si cetatilor. Liege isi dovedeste originea istorica indepartata  prin suprafata de o forma incerta. Apoi, desigur, nu puteam ignora Waterloo, cum nici Napoleon, nici trupa ABBA nu au facut-o.

 

  

  

 

In Waterloo, dovezi ale existentei umane dateaza inca din Paleolitic. La inceputul secolului al XII-lea numele asezarii apare si in scrieri. Este apreciat, in egala masura, de calatori, soldati si lideri. In anii 1600 Isabella Clara Eugenia a Spaniei a vizitat acest loc in repetate randuri, consemnand faptul prin atribuirea numelui sau unei strazi.

Pe parcursul secolelor al XVI-lea si al XVII-lea, Waterloo a fost supusa unei dezvoltari accentuate datorita amplasarii sale, pe drumul dintre Bruxelles si Genappe, precum si a regiunilor exploatabile de carbune.

In anul 1687, Francisco Antonio de Agurto, guvernatorul Tarilor de Jos, a construit Capela Regala in Waterloo, in speranta de a-si vedea regele ca avand un mostenitor la tron. In aceasta perioada, Waterloo se afla sub puterea lui Jacques Pastur, cunoscut si ca „Jaco”, un cavaler nemilos ce lupta fie de partea Frantei, fie a Spaniei. Acesta a participat, in 1705, la lupta contra avangardei Malborough.

Ani la randul, ramura economica dominanta a orasului a fost cea agricola. La inceputul secolului al XIX-lea progresul asezarii s-a realizat prin construirea unei mori de vant, a doua fabrici de bere si a unei distilerii. Ulterior ar fi existat chiar si o rafinarie de zahar, o fabrica chimica, 5 fabrici de sapun si numeroase fabrici de pavaje, toate oferindu-i orasului o reputatie deosebita.

Vestita „Batalie de la Waterloo, ce a avut loc pe 18 iunie 1815, a marcat istorica infrangere a lui Napoleon Bonaparte, cuceritorul Europei la inceput de secol. Pe scurt, in timpul Revolutiei Franceze, Napoleon a intrat in randurile armatei franceze. Ulterior a preluat controlul guvernului (1799), devenind imparat in 1804. Printr-o serie de razboaie, imperiul acestuia s-a extins in toata Europa de Vest si in cea Centrala. „Batalia de la Waterloo” a desemnat infrangerea francezilor (de o deosebita putere) de catre britanici si de catre prusaci.

 

   

 

 

 

In ultimele decenii, dinamicul oras Waterloo, cu o populatie de pana la 30,000 de locuitori, atinge o crestere economica semnificativa, adapostind numeroase intreprinderi europene si pastrand, in acelasi timp, imaginea unui „acasa” ideal, concentrat pe calitatea vietii cetatenilor sai.

 

 

 

 

Locul in care istoria Europei a fost decisa merita un loc fruntas pe lista urmatoarelor dumneavoastra calatorii! Alegeti Fabrica de Vacante

Cere o oferta!