Locuri din Spania incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO

 

Mostenirea culturala si istorica a Spaniei a pastrat o varietate de monumente culturale, puncte de atractie si locuri fascinante, numarandu-se printre destinatiile apreciate la nivel mondial. Clima blanda, localizarea geografica, litoralul, infrastrucura moderna si arta sunt cateva dintre argumentele care certifica frumusestea naturala si farmecul aparte al acestei tari. Rasplata Spaniei este una pe masura, deoarece a reusit sa se situeze pe locul trei in clasamentul tarilor cu cele mai multe obiective incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. De la parcuri nationale, locuri din natura, pana la comorile arhitectonice si insule, vom descoperi impreuna, in randurile care urmeaza, exemple ale identitatii ecletice spaniole, cat sa ne starneasca pofta de a calatori si de a gusta din stilul de viata al locuitorilor.

Capodoperele lui Antoni Gaudi, Barcelona

Ce se intampla cand mintea umana imbina elementele simple ale naturii cu cele religioase, iar acestea dau nastere celor mai spectaculoase creatii? Putem stii doar daca ne lasam in mrejele operelor lui Gaudi, un geniu al arhitecturii moderne care si-a propus sa transforme orasul Barcelona intr-un caleidoscop al artei catalane. Avand ca influente tehnicile orientale si stilul decorativ Art Nouveau, acesta a creat modele complexe si ostentative, bogate in simboluri, forme fluide, mozaicuri colorate si linii neregulate, sapte dintre ele aflandu-se pe lista Patrimoniului Mondial. Acestea sunt: Sagrada Familia, simbolul catalanilor, Casa Mila sau La Pedrera, unde se organizeaza expozitii si diverse activitati publice, Casa Vicens, ce a devenit un muzeu deschis publicului larg, Casa Batllo, remarcabila prin designul sau unic, si, nu in cele din urma, Biserica, Parcul si Palatul Güell. Vei ramane surprins de pasiunea arhitectului pentru detalii, concretizata prin materiale ca ceramica, fieraria, tamplaria si vitraliile.  

Centrul istoric din Cordoba, Andaluzia

Inchide pentru o clipa ochii si imagineaza-te in timp ce strabati stradutele pavate cu piatra cubica, printre cladirile albe si aleile inguste, flancate de piatete medievale si case cu gradini umbroase. Oriunde te poarta pasii in Cordoba, te vei afunda in incursunea istorica a locului, trecand pe langa coloanele constructiei cu origini islamice, numita Marea Moschee sau Mezquita. Daca aruncam o simpla privire asupra acestui edifciu, vom observa portile gotice, altarul cu forma boltita, plafonul bogat ornamentat si arcadele maure, formate din caramida rosie si piatra alba. 

Parcul National Teide, Tenerife

Exista o serie de motive care recomanda Parcul National Teide ca imperativ turistic pe insula Tenerife! Primul ar fi diversitatea faunei cu colectia sa de nevertebrate si mamifere, dar si a florei alcatuite din plante, care s-au integrat in ecosistemul dur al parcului si au sporit capacitatea de a conserva echilibrul natural al locului. Mai mult decat atat, structura geologica dominata de formatiunile vulcanice ale muntelui Teide, alaturi de traseele provocatoare, constituie cel de-al doilea motiv care ii convinge pe alpinisti sa infrunte obstacolele si sa admire de la inaltime privelistile.

 

Manastirea El Escorial, Madrid

Situata la poalele muntilor Abantos si inconjurata de spatiile verzi ale gradinilor, Manastirea El Escorial din Madrid este un ansamblu istoric si artistic, inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1984. Aceasta este o resedinta regala care indeplineste mai multe roluri: de manastire, palat, biblioteca, spital, basilica, universitate si pantheon. Sobrietatea si simplitatea manastirii este redata de zidurile impunatoare, lipsite de decoratiuni si detalii, peretii vopsiti in alb, frescele si candelabrele din fier forjat.

Ibiza

Ibiza, denumita si Insula Alba, a castigat un loc in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1999, pentru biodiversitatea si podoabele culturale si naturale de exceptie: ruinele feniciene ale insulei Blanca, orasul fortificat Dalt Vila, necropolele Puig des Molins si ecosistemul adapostit de campiile subacvatice de alge marine Posidonia Oceanica. Tabloul Ibizei este completat de golfurile stancoase, plajele imaculate si dealurile impadurite de smochini si maslini. 

Palatul Alhambra, Granada

Situat in apropierea cartierului pitoresc Albacin, palatul Alhambra este o emblema a orasului Granadei, dar si un model architectural islamic. In timp ce exteriorul pozeaza intr-o tinuta sobra, interiorul palatului afiseaza cu eleganta componentele artei arabe clasice: decoratiunile florale stilizate, caligrafia si motivele geometrice repetitive. Fantanile arteziene, gradinile paradisiace si panorama varfurilor inzapezite din Sierra Nevada, reproduc esenta romantismului si a misterului istoric.

 

Cere o oferta!