Ce trebuie sa fac pentru siguranta mea si a celor dragi mie?

Toate informatiile au drept sursa Cetrebuiesafac.ro.

1. Ce masuri trebuie sa iei pentru a te proteja

• Spala-te des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, mai ales dupa ce ai fost intr-un loc public sau dupa ce iti sufli nasul, tusesti sau stranuti. (pentru a te sterge pe maini foloseste, de preferat, prosoape de hartie).

• Daca nu sunt disponibile apa si sapunul, utilizeaza un produs de dezinfectare a mainilor. Acopera cu lichidul toata suprafata mainilor si freaca-ti mainile pana cand se simt uscate.

• NU intra in contact direct cu membrii familiei, atunci cand revii la domiciliu, inainte de igienizarea mainilor.

• Daca stranuti sau tusesti acopera-ti gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care ai grija sa il arunci imediat la cosul de gunoi.

• Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura cu mainile neigienizate.

• Distanteaza-te de ceilalti in cazul in care COVID-19 se raspandeste in propria comunitate. Acest lucru este cu atat mai important pentru persoanele care prezinta un risc mai mare de imbolnavire.

2. Ce masuri trebuie sa iei pentru a-i proteja pe ceilalti

- Evita, cu prioritate, expunerea persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

- Ramai in casa daca ai simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) si suna medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu merge din primul moment la unitatile de urgenta. (Exista riscul, in cazul in care sunteti purtatori al virusului, sa transmiteti si altor persoane noul coronavirus. Este de preferat sa ramai la domiciliu, iar transferul catre spital sa se realizeze in mod organizat, respectand toate masurile de izolare).

- Acopera-ti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti, sau foloseste interiorul cotului. Arunca apoi servetelele folosite la gunoi imediat. Spala-te imediat pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Daca nu sunt disponibile apa si sapunul, utilizeaza un produs de dezinfectare a mainilor care contine cel putin 60% alcool.

- Daca stranuti sau tusesti acopera-ti gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care ai grija sa il arunci imediat la cosul de gunoi.

Daca esti bolnav

Trebuie sa porti o masca atunci cand esti in preajma altor persoane (de exemplu, atunci cand esti in aceeasi camera sau masina), precum si inainte de a intra intr-un cabinet medical. Persoanele care te ingrijesc ar trebui sa poarte masca de protectie atunci cand intra in spatiul in care esti.

Daca nu esti bolnav

Masca de protectie/masca chirurgicala ii protejeaza pe cei din jurul tau, in cazul in care ai simptome de gripa sau raceala, intrucat previne raspandirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protectie trebuie sa acopere complet nasul si gura persoanei care o poarta.

3. Sfaturi pentru dezinfectare

Curata si dezinfecteaza frecvent suprafetele pe care le atingi cu dezinfectati pe baza de alcool sau clor. Acestea includ mese, clante, intrerupatoare de lumina, blaturi de bucatarie, manere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete si chiuvete.

Daca suprafetele sunt si murdare – foloseste detergent sau sapun inainte de dezinfectare.

Optiunile includ:

- Diluarea inalbitorului (clorului) casnic.

- Pentru a face o solutie de inalbitor (clor), amesteca 5 linguri (80 ml) la 3,8 litri de apa sau 4 lingurite la un litru de apa.

- Urmeaza instructiunile producatorului pentru aplicare si pentru ventilarea corespunzatoare a spatiilor dupa aplicare. Verifica data de expirare a produsului pentru a nu folosi produse expirate. Nu amesteca niciodata inalbitorul (clorul) cu amoniacul sau orice alt produs de curatare. Inalbitorul casnic care nu a expirat va fi eficient impotriva coronavirusurilor atunci cand este diluat corespunzator.

- Solutii alcoolice (asigura-te ca solutia de dezinfectat are cel putin 70% alcool).

4. Cum sa cureti si sa dezinfectezi corect

Poarta manusi de unica folosinta atunci cand cureti si dezinfectezi suprafetele. Manusile trebuie aruncate la gunoi dupa fiecare curatare pe care o efectuezi. Daca se folosesc manusi reutilizabile, acestea trebuie sa fie dedicate curatarii si dezinfectarii suprafetelor pentru COVID-19 si nu trebuie utilizate in alte scopuri.

Poarta manusi de unica folosinta atunci cand manevrezi rufe murdare de la o persoana bolnava si arunca-le dupa fiecare utilizare. Daca folosesti manusi reutilizabile, acestea trebuie sa fie dedicate curatarii si dezinfectarii suprafetelor pentru COVID-19 si nu trebuie utilizate in alte scopuri. Spala-ti mainile imediat dupa indepartarea manusilor!

Membrii gospodariei trebuie sa isi curete des mainile, inclusiv imediat dupa indepartarea manusilor si dupa contactul cu o persoana bolnava, prin spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care sapunul si apa nu sunt disponibile si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de maini pe baza de alcool, care contine cel putin 70% alcool. Cu toate acestea, daca mainile sunt vizibil murdare, spalati prima data mainile cu apa si sapun.

Membrii gospodariei trebuie sa urmeze actiuni normale de prevenire a transmisiei viruslui la serviciu si acasa, inclusiv igiena mainilor recomandata si evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mainile nespalate.

Pe cat posibil, persoana bolnava trebuie sa manance / sa fie hranita in propria camera. Articolele non-alimentare folosite in acest proces si care nu sunt de unica folosinta trebuie manipulate cu manusi si spalate cu apa calda sau intr-o masina de spalat vase. Curata-ti mainile dupa manipularea acestor instrumente.

Daca este posibil, captuseste si dedica un cos de gunoi persoanei bolnave. Foloseste manusi atunci cand arunci sacii de gunoi la tomberon. Spala-ti mainile dupa manipularea sau aruncarea gunoiului.

In plus, curatarea mainilor mai trebuie realizata in urmatoarele momente:

Dupa ce iti sufli nasul, tusesti sau stranuti.

Dupa utilizarea toaletei.

Inainte de a manca sau pregati mancarea.

Dupa contactul cu animale domestice sau animale de companie.

Inainte si dupa ce acorzi ingrijiri de rutina unei alte persoane care are nevoie de asistenta (de exemplu, un copil).

5. Care ar putea fi alte masuri de preventie

Evita intanirea cu rude si cu prieteni. De preferat ar fi intalnirile on-line.

Daca tu sau membrii propriei gospodarii aveti un risc crescut de complicatii cauzate de COVID-19, trebuie sa consultati medicul de familie pentru mai multe informatii despre monitorizarea starii de sanatate sub influenta COVID-19. Organismele internationale recomanda actiuni care sa ajute la protejarea persoanelor cu risc ridicat pentru complicatii, in cazul aparitiei unui focar de COVID-19 in propria comunitate.

Identifica organizatiile de ajutor din propria comunitate. Creeaza o lista de organizatii locale pe care le poti contacta in cazul in care ai nevoie de acces la informatii, servicii de asistenta medicala, ajutor si resurse.

Creeaza o lista de contacte de urgenta. Asigura-te ca exista in propria casa o lista actuala de contacte de urgenta pentru familie, prieteni, vecini, furnizori de servicii medicale, profesori, angajatori, departamentul local de sanatate publica si alte resurse ale comunitatii.

Nu luati medicamente antivirale sau antibiotice fara prescriptie medicala!

Ramai in legatura cu ceilalti prin telefon, e-mail sau social media. Daca locuiesti singur si te imbolnavesti in timpul extinderii unui focar de COVID-19, este posibil sa ai nevoie de ajutor. Daca ai o afectiune medicala cronica si locuiesti singur, roaga familia, prietenii si furnizorii de servicii medicale (medicul de familie sau Directia de Sanatate Publica din judetul tau sau apeleaza TelVerde 0800 800 358) sa te ia in evidenta si sa te verifice.

Ai grija de sanatatea emotionala a membrilor gospodariei tale. Raspandirea epidemiei poate genera situatii stresante atat pentru adulti cat si pentru copii. Copiii raspund diferit la situatii stresante comparativ cu adultii. Vorbeste cu ei despre epidemie, incearca sa ramai calm si asigura-i ca sunt in siguranta.

Solicita oferta