Masuri de siguranta aplicate in aeroport de la data de 15 mai
I Masuri pentru relansarea operatiunilor de zboruri regulate
1. Distantarea sociala
Spatiul disponibil in terminalele aeroportului este configurat astfel incat sa asigure o procesare cat mai fluenta si adecvata traficului de pasageri, cu respectarea drepturilor civile ale persoanei si a noilor cerinte de distantare sociala.
Pasagerii au obligatia de a:
- respecta regulile de distantare sociala din parcarea auto a aeroportului dupa regulile mentionate prin marcaje si panotaj;
- pastra distanta minima de 1 metru fata de celelalte persoane aflate in proximitate;
- nu utiliza scaunele marcate cu ”X”;
- utiliza culoarele de deplasare din incinta aerogarii si a respecta indicatiile transmise prin intermediul marcajelor.
2. Masurii obligatorii de igiena
Utilizarea echipamentelor de protectie impotriva COVID-19 este obligatorie. In aeroport vor exista puncte de vanzare pentru achizitionarea de catre pasageri a mastilor si manusilor de protectie.
- utiliza materiale de protectie (masti si manusi)
- accepta screeningul temperaturii coroporale atat la imbarcare cat si la sosirea pe aeroport, efectuat cu ajutorul unor scannere termice automatizate si la nevoie, cu scanere portabile.
- utiliza dispozitivele cu gel dezinfectant pentru maini care sunt amplasate in terminalele aeroportului.
Suprafetele din terminalele de pasageri, tavile si echipamentele destinate controlului de securitate, ghiseele de check-in, portile de imbarcare, carucioare, bagaje, balustrazi,manere, s.a. se dezinfecteaza de catre personalul administrativ aeroportului, la un interval de 6 ore, in intervalul programului de operare, precum si la sfarsitul programului (in prezent ora 22:00).
3. Protectia pasagerilor si angajatilor
Toate ghiseele de check-in si posturile de imbarcare sunt prevazute cu panouri transparente pentru protectia persoanelor.
Intreg personalul aeroportuar care intra in contact cu pasagerii, prin grija angajatorilor, este echipat corespunzator si are obligatia de a purta cel putin masca de protectie si manusi pe durata interactionarii cu pasagerii.
Temperatura pasagerilor este monitorizata cu ajutorul unor scannere termice automatizate montate in fluxul de plecari externe, inainte de punctul de acces pasageri pre-boarding, si inainte de punctul de control de frontiera din fluxul de sosiri externe. La portile de imbarcare se utilizeaza scannere de temperatura portabile.
In terminalul de sosiri internationale, temperatura pasagerilor este monitorizata cu ajutorul unor scannere termice automatizate si la nevoie, cu scannere portabile, de catre personalul instruit.
4. Procesarea pasagerilor
STATIONARE IN SALILE DE ASTEPTARE: - Distanta de minim 1 metru, banchetele vor fi inscriptionate astfel incat sa se asigure distanta de 1 metru intre persoane
IMBARCARE (terminalele de plecari)
- Spatiile de grupare a pasagerilor in vederea imbarcarii (dupa punctul de boarding) sunt reconfigurate prin amenajarea unor culoare de deplasare si stationare temporara
- Deplasarea pasagerilor la aeronava se efectueaza pietonal pe trasee marcate si semnalizate corespunzator.
DEBARCARE (terminalele de sosiri)
- Salile de primire a pasagerilor debarcati, inainte de controlul de frontiera, sunt configurate corespunzator, fiind marcate atat pe pardoseala cat si prin sistemul de benzi, pentru respectarea distantei sociale.
SALOANE BUSINESS: spatiul si mobilierul sunt organizate astfel incat sa se asigure distanta de siguranta sanitara
- Pe ambele fluxuri, serviciul de handing al persoanelor cu mobilitate redusa este asigurat de personalul agentului de handing certificat. Acestia au prioritate atat la trecerea prin punctele de control cat si la imbarcarea in aeronava.
- Toate traseele destinate pasagerilor, inclusive pasagerilor cu mobilitate redusa, sunt marcate si semnalizate corespunzator, inclusiv pentru respectarea distantei sociale.
- Agentii de handing si inspectorii de securitate supravegheaza si monitorizeaza respectarea masurilor de distantare sociala in zonele de grupare, pe culoarele de deplasare si in parcarea auto.
5. Informarea pasagerilor
Pasagerii trebuie sa tina cont de informatiile transmise prin:
- marcaje existente pe suprafete
- sistemul audio
- sistemul video (ecrane)
- afisajul electronic si printat (panotaj, afise, flyere)
Pasagerii au obligatia sa respecte toate masurile transmise de catre autoritatea aeroportuara in incinta aeroportului.
Prin sistemul audio va fi difuzat mesajul de atentionare cu privire la faptul ca nerespectarea masurilor de protective impotriva COVID-19 poate duce la refuzul imbarcarii pasagerului.
II. Siguranta zborurilor
Pentru reluarea operatiunilor regulate de zbor, se vor efectua urmatoarele:
1. Inspectii generale, aditionale celor zilnice, ale suprafetelor pavate, nepavate si ale zonelor adiacente, cu accent asupra:
a. prezentei FOD si a oricaror semne de defecte la suprafetele pavate;
b. prezentei vietii salbatice in zona Airside;
c. tarii in care se regaseste gardul perimetral;
d. starii sistemelor de drenare aferente zonei Airside;
e. conditiei in care se afla vegetatia, in vederea asigurarii vizibilitatii si neobstructionarii – atat al elementelor sistemului de balizaj, cat si cel al panourilor de informare;
f. starii marcajelor existente pe suprafetele de miscare astfel incat sa fie asigurata vizibilitatea corespunzatoare a acestora;
g. conditiei referitoare la iluminarea si marcarea in care se regasesc obstacolele autorizate din zona Airside.
2. Verificarea functionarii corespunzatoare a sursei/surselor de alimentare secundara aferente sistemului de balizaj;
3. Verificarea functionarii corespunzatoare a tuturor autospecialelor PSI-PC ce asigura categoria de protectie RFF, precum si a sistemului de alarmare in cazul unui incident/accident;
4. Testarea functionalitatii sistemelor de comunicare (inclusiv a statiilor RTF) utilizate in operarea zilnica, cat si a celor folosite in situatii de urgenta;
5. Asigurarea resursei umane adecvate aferente activitatilor operationale prognozate a avaea loc, pentru o buna desfasurare a acestora;
III. Masuri pentru personalul aeroportuar
- Toti angajatii AIT au obligatia de a purta masti de protectie pe durata deplasarii in spatiile publice inchise ale aeroportului, cum sunt: holurile, scarile comune cu mai multe firme sau departamente, vestiarele, sala de mese, cantina, spatiile de odihna, terminalele de pasageri, etc. Angajatii care, datorita activitatii specifice a portului, intra in contact direct cu pasagerii si publicul, vor purta masti si manusi de protectie.
- Temperatura angajatilor este verificata zilnic, de catre medicul aeroportului sau o alta persoana desemnata, cu ajutorul unui scanner termic mobil, din dotarea aeroportului. Aceasta verificare se face la locul de munca din fiecare departament operational (la cabinetul medical pentru personalul de la birouri – Resurse Umane, Directia Comerciala, Directia Economica, Directia de Securitate si Siguranta, Birou Juridic, Directia Dezvoltare). Medicul va recomanda verificari suplimentare de sanatate atunci cand considera necesar. Angajatul are obligatia de a anunta seful direct sau coordonatorul Resurse Umane daca este confirmat cu infectie cu coronavirus.
- Toate birourile, holurile, salile de sedinte, scarile, sistemele de ventilatie si orice alte spatii utilizate frecvent de angajatii AIT se dezinfecteaza periodic, de catr personalul administrativ al aeroportului. Programul de dezinfectare se desfasoara, pe cat posibil, in afara orelor de program ale angajatilor. Toate dezinfectarile efectuate se inregistreaza intr-un tabel afisat la intrarea in cladirea respectiva.
- Angajatii AIT au obligatia de a-si dezinfecta periodic mainile, fara a neglija o spalare sistematica cu apa si sapun, in special atunci cand se deplaseaza in spatii comune. Angajatii AIT beneficiaza de sapun si dezinfectant pentru maini, disponibil la intrarea in fiecare zona de lucru. Dozatoarele cu dezinfectant se verifica si se alimenteaza periodic de catre personalul administrativ al aeroportului si/sau la solicitarea angajatilor.
- Incaperile de lucru sunt astfel amenajate incat sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente, care sa permita angajatilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora si care asigura protectia necesara si pastrarea distantei sociale impuse pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus. Pentru o mai buna delimitare a spatiilor personale, la cererea motivata a angajatilor, se pot monta panouri transparente intre posturile de lucru din birouri. Toate posturile de lucru care implica contactul direct cu publicul (ghisee check-in, birouri de informatii, etc) sunt protejate cu panouri transparente.