Poluare 0, incantare maxima
Prima atestare documentara a zonei a fost in secolul al XIII-lea. In trecatoarea Tabla Butii din Masivul Ciucas s-a construit, de catre Ordinul Cavalerilor Teutoni, o cetate, cunoscuta in documente sub numele de «Cruceburg» (Cetatea Crucii) si a fost folosita ca bastion de aparare si punct vamal de granita. Dupa anul 1699, cand Transilvania a intrat sub dominatia Imperiului Habsburgic, Oficiul Vamal a fost coborat mai jos, pe cursul raului Buzau si astfel, dupa anul 1700, s-au asezat locuitori in jurul punctului vamal, dezvoltandu-se localitatea Vama Buzaului. Denumirea localitatii provine de la punctul vamal ce se afla in zona izvoarelor raului Buzau, pe trecatoarea dintre Transilvania si Tara Romaneasca.
Vama Buzaului se afla la poalele muntilor Ciucas, pe partea opusa celei arhicunoscute, cu Cheia si Muntele Rosu, si se intinde de-a lungul raului Dalghiu care se varsa in raul Buzau.
Se recomanda ca fiind una dintre putinele zone cu poluare zero din Romania si toate proiectele facute in zona respecta aceste reguli, un lucru foarte important in contextul poluarii masive sau al constructiilor haotice din anumite zone.
Zona e foarte curata, sunt cosuri de gunoi la tot pasul, indicatoare turistice ce nu te lasa sa te ratacesti, banci din lemn pe care sa poposesti, locuri special amenajate pentru picnic si atractii turistice puse in valoare. Pe langa asta, peisajul e minunat, sunt dealuri inalte cu paduri colorate la inceput de toamna, paraiase curate, cateva pensiuni faine, fanete, gospodarii intinse, pastravarii si drumuri pietruite accesibile cu masina.
Desi e in judetul Brasov si locul pare a fi accesibil rapid in weekend, aglomeratia de pe DN1 poate sa ingreuneze un pic drumul. In perioadele libere, pe ruta Bucuresti – Ploiesti – Valea Prahovei – Sacele – Vama Buzaului poti face trei ore. Poti alege si variante mai pitoresti, precum: Bucuresti – Ploiesti – Valenii de Munte – Cislau – Nehoiu – Siriu – Vama Buzaului, insa o sa dureze cam 4 ore drumul.
Desigur, daca vii din Brasov, Ploiesti, Buzau sau alte orase mai apropiate, exista si alte variante de drum.
Atractii turistice
Intr-un weekend sau o mini vacanta in Vama Buzaului, poti sa faci un traseul spre varful Ciucas ori altele mai scurte, poti sa mergi la Cascada Urlatoare, sa vizitezi Rezervatia Valea Zimbrilor, ruinele capelei catolice, vechiul pichet de graniceri sau tabara de sculptura. Nici nu trebuie sa planifici prea multe, doar mergi acolo si vei gasi indicatoare si panouri informative care sa te indrume.
Dar hai sa le luam pe rand:
1. Rezervatia Valea Zimbrilor
Cu o suprafata de 10 hectare de Rezervatia naturala Valea Zimbrilor este a patra din Romania. Planul celor care o administreaza este ca in viitor sa lase zimbrii in libertate, animalele urmand a fi incluse intr-un program de repopulare a Muntilor Carpati.
Rezervatia numara in prezent 23 de exemplare. Pe langa cei 5 zimbri primiti in 2008 (doua exemplare din Austria, doua din Elvetia si unul din Italia) aceasta a mai primit in anul 2009, din Franta, inca 5 zimbri, insa si exemplare nascute aici. Cerbi, caprioare si chiar reni impart acelasi areal cu legendarul animal, protejat in toata Europa si care, in conditii optime, poate ajunge sa cantareasca si 900 kilograme.
De la Vama Buzaului au fost puse in libertate 6 exemplare de zimbri, ultimile doua parasind rezervatia in aprilie 2019 pentru a fi eliberate in cadrul Parcului National Vanatori Neamt, zona cunoscuta si sub denumirea de "Tinutul Zimbrului".
Program de vizitare: 08:00 – 20:00
Tarif: 5 lei / persoana
2. Cascada Urlatoare
Cascada Urlatoare din Vama Buzaului, poate fi definite si locul unde poti merge pe apa. Locul perfect pentru o portie de aer curat, relaxare si drumetii montane. Este deseori incurcata cu mai celebra cascada Urlatoarea din Busteni, insa are un farmec aparte, nefiind asemanatoare cu nicio alta casca din Romania.
Drumul din Vama Buzaului pana la cascada are 3 kilometri si este superb. Drumul la pas nu este unul abrupt si nu dureaza mai mult de 20 de minute. Puteti admira pe traseu dealurile din Vama Buzaului si culmile Muntilor Ciucas. Drumul trece si prin padure, iar daca aveti noroc de o zi cu soare, atunci spectacolul este si mai impresionant. Razele soarelui razbat printre ramurile copacilor si veti avea o senzatie de liniste deplina.
Nu veti auzi decat pasarile si susurul apei. Odata ajunsi la Cascada Urlatoarea, pregatiti-va sa vedeti ceva cu adevarat unic. Izvoarele de apa ies direct din munte, se sparg pe stanci si ajung in paraul Urlatoarea. Cascada este formata din mai multe izvoare liniare care se intind pe zeci pe metri. Pe alocuri, rocile au culoarea rosiatica. Puteti merge fara teama pana in varful cascadei. La Urlatoarea din Vama Buzaului este singurul loc din tara unde puteti spune cu adevarat ca ati mers pe apa. Ar fi bine insa sa aveti incaltaminte impermeabila.
Cascada are si o legenda care ii da numele. Sunetul pe care apa il scoate in cadere seamana cu un tipat, iar localnicii spun ca aici au trait pe vremuri vrajitoare si zgomotul ar veni de la ele, care inca mai bantuie zona din jurul cascadei.
3. Ruinele Capelei Catolice
Acest asezamant a servit ca lacas de cult pentru slujbasii catolici ai oficiului vamal si cladirilor anexe ale acestei institutii inca din secolul XV. Perioada de timp in care in aceasta locatie s-a slujit este incerta, existand surse care indica secolul XVI, sau chiar XVIII. Aceste ruine se afla in comuna Vama Buzaului.
4. Vechiul Pichet de Graniceri
Puteti vedea inca in picioare vechiul pichet de graniceri, dar si ramasitele celor sapte festunguri, intarituri cu ziduri care se construiau in jurul taberelor militare. Exista un drum turistic amenajat si marcat pana la ele.
5. Tabara de sculptura
De cativa ani, in comuna Vama Buzaului, se organizeaza un concurs de sculptura pentru care artistii se pregatesc cu lucrari realizate in lemn sau metal. Sculpturile raman expuse in sat pe parcursul intregului an, devenind astfel elemente aparte in peisajul pastoral. Aceste obiecte de arta dau un aer ciudat zonei linistite, contribuind, de fapt, la o experienta agro-turistica reusita pentru toti aceia care ajung sa le vada.
6. Bisericile fortificate din Prejmer si Harman (in cazul in care alegi ca varianta de transport dinspre Brasov, poti vizita si aceste doua constructii). Cetatea Prejmer este o frumoasa biserica fortificata construita prin secolul al XIII-lea ce a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.
7. Pastravaria din Vama Buzaului este locul potrivit pentru a-i initia pe cei mici in tainele pescuitului. Primesti unditele gata pregatite, trebuie doar sa arunci undita in bazinele pline de pesti. Dureaza cateva secunde pana cand unul din pastravii jucausi se va prinde. Tot ceea ce prinzi se achizitioneaza si poate fi pregatit la gratarele puse la dispozitie in incinta pastravariei.
8. Ture cu Bicicleta sau drumetie in zona, pe drumurile forestiere de pe vaile celor doua rauri din zona Muntilor Ciucas. Se poate ajunge cu bicicleta sau pe jos pana pe Varful Ciucas, la Muntele Rosu sau chiar in Cheia, pe malul Lacului Maneciu.
Site-ul oficial al comunei chiar iti oferta si o harta turistica interactiva cu trasee de hiking, trasee de bicicleta, obiective turistice si puncte de informare.
9. Castelele si Bisericile din Budila
Pe actualul teritoriu al comunei Budila se gasesc ruinele a 4 castele medievale baroce, numite Castelele grofilor de la Budila, ca vestigii ale evenimentelor istorice petrecute in aceasta zona: Castelul Mikes si Castelul Nemes (sec. XVIII), nefunctionale, cu o stare de uzura avansata; Castelul Beldi Pal (1751), functional, in curs de renovare, retrocedat fostilor proprietari si Castelul Beldi Laszlo (1731), functional, in curs de renovare si actualul sediu al Primariei Budila.
Tot la Budila pot fi admirate 4 biserici, dintre care Biserica Ortodoxa Veche ,,Sf.Nicolae’’ este monument istoric, in stare nefunctionala si in curs de renovare si 3 biserici in stare functionala: Biserica Ortodoxa Noua ,,Sf.Nicolae’’, Biserica Catolica si Biserica Reformata.
Unde ne cazam?
1. Pastel Chalet
In inima naturii, in judetul Brasov, la 5 km de primul sat, in Parcul Natural Ciucas, Pastel Chalet este locul unde timpul se opreste, locul unde traiesti momente pentru suflet. Poposeste pentru o clipa in aceasta lume de Rai din Tara Buzaielor si vei fi vrajit iremediabil de frumusetea magnetica a naturii. Aerul, oamenii, culorile, traditiile, miresmele si gusturile se vor impleti in fata ta pentru a-ti oferi un sejur de neuitat, departe de tot ce inseamna agitatie si freamat cotidian.
2. Gospodaria lui Nea Ion
O locatie incarcata de istorie atat prin asezamant, pastrarea traditiilor si a obiceiurilor stramosilor nostri, trairi ale oamenilor din satul romanesc, toate acestea facand ca timpul sa para ca a ramas pe loc.
Ea poarta numele unui bun gospodar din comuna, Ion Anghel (din pacate decedat) fost apicultor, tamplar si vanator, alaturi fiindu-i sotia lui Maria, o croitoreasa iscusita, care va poate povesti cum era viata aici in sat, care erau indeletnicirile taranilor in trecut, viata semenilor ei.
Urmasii celor doi au mostenit dragostea fata de frumusetea vietii la sat, fata de obiecte din gospodarie, din sat, vechi, autentice si au demarat acest proiect, ambitios de altfel, care sa ofere posibilitatea turistilor sa-si umple sufletul cu bucurii, de aduceri aminte pentru cei ce au gustat viata la tara, atunci cand le va calca pragul.
3. Vama 54 Boutique
Vama54 este singura cabana boutique din Romania, este decorata unic, fiecare camera avand personalitate unica, nume, decoratiuni si finisaje de cea mai buna calitate. Atmosfera in locatie este calda, oaspetii simtindu-se ca acasa.
Constructia este facuta intr-o zona superba in primul rand pentru natura, pentru ca este o zona 100% nepoluata. Aici puteti respira aer curat, puteti vedea animale salbatice in libertate, puteti admira bujorii de munte galbeni, este mediul perfect pentru deconectarea de la viata cotidiana stresanta din marile orase.
4. Hadar Chalet
Desi un pic mai departe, la circa 40 de km de Vama Buzaului, gasiti una dintre cele mai frumoase cabane. Hadar Chalet este o veche cabana de vanatoare a lui Ceausescu readusa la viata in 2013 de o familie de antreprenori din Buzau. Si una dintre cele mai frumoase destinatii de weekend pe care le-am descoperit in ultimii ani in Romania.
Hadar Chalet este, asa cum ii spune si numele, un “chalet”. Respectiv o cabana de lux, izolata, foarte apropiata de stilul celor pe care le ofera Alpii. In cateva cuvinte un weekend aici inseamna: nivel ridicat de confort, design inspre boutique hotel, atmosfera romantica, lipsa semnal telefon si mancare buna.
5. Pensiunea “La rascruce”
6. Mosia Vanatorului
7. Pensiunea Alina
Unde mancam?
Pe langa restaurantele pensiunilor de mai sus, care ofera adevarate experiente culinare, in Vama Buzaului exista un concept foarte bine inchegat, purtand denumirea sugestiva de “Gastro Local”. Mai exact, oamenii locului si-au transformat casele in mici restaurante, unde pregatesc mancare traditionala din ce au mai bun prin batatura, existand 6 Gastro Localuri in intreaga comuna.
Aceste puncte gastronomice functioneaza dupa o regula simpla - cand sunt acasa gospodarii, mananca si turistii.Chiar daca nu am mancat la toate aceste locuri, la Gastro Localul familiei Neagoe, de fiecare data cand am fost, am gasit feluri diferite, care au satisfacut chiar si gusturile celor mai mici pretentiosi.
Exista 6 astfel de Gastro Localuri iar gazdele isi dau toata silinta sa iti potoleasca foamea. Zacusca cu vinete sau cu ciuperci, salate felurite, ciorbe de porc sau supe de pui cu taitei, pomana porcului, carne la garnita cu muraturi asortate sau bulz ciobanesc, prajituri de casa cu fructe si nuca, depinde de norocul fiecaruia ce nimeresti in ziua in care ajungi in zona.
Evenimente
Festivalul National de Folk “Vama de la munte” luna iulie, coordonator Ducu Bertzi
Sarbatoarea Gospodarul Vamasan – luna august
Sarbatoarea “Fiii Satului” – luna aprilie
Tabara de sculptura
Tabara se Vara pe Tematici Culturale
Festivalul ’’Muzica traditionala si populara sunt ca acasa’’
Festivalul de incondeiere a oualor
Colinde la Vama Buzaului