Muzeul Altfel

City Break in Amsterdam, Atena, Barcelona, Berlin, Dublin, Londra, Praga sau Roma

 

Oricat de insetati de cunoastere ati fi, sursa informatiilor poate impune un cadru plictisitor, banal. Chiar si in cazul muzeelor, uneori parca interesul scade cand subiectul se limiteaza la o categorie generala- istorie, arta, ori arheologie. De aceea, pentru calatorii dinamice si activitati interesante, alegeti sa vizitati obiective turistice cu adevarat demne de atentie.

 

 

 

Amsterdam

 

 

De Kattenkabinet

 

 

 

Acest muzeu se afla intr-o parte a orasului impanzita de banci si cabinete de avocatura. Dedicat in totalitate pisicilor, a fost fondat in 1990 de catre William Meijer, un olandez instarit care a vrut sa pastreze amintirea motanului sau, Tom.

De Kattenkabinet trateaza, prin toate mijloacele artistice, tema felina. Informatiile le sunt atat de serios prezentate vizitatorilor, incat de cele mai multe ori exponatele (sculpturi, picturi, postere si carti) provoaca zambete. Muzeul sustine colaborarea cu muzee importante din Amsterdam: Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Kunsthal. Casa De Kattenkabinet se afla chiar in interior. Este una dintre cele doua case identice, situate una in fata celeilalte. De-a lungul istoriei sale bogate, casa a fost reconstruita si redecorata de mai multe ori, pentru a fi adusa la forma actuala. Chiar daca interiorul este de o datare recenta, locul nu isi pierde farmecul si unicitatea.

 

  

 

 

 

Muzeul Corpului

 

  

 

 

La marginea orasului Leiden este infatisat un urias de 35 de metri, colorat in portocaliu. Asezat pe o platforma cu doua etaje, langa o cladire de sticla de 11 etaje, protagonistul nostru intampina toti vizitatorii Muzeului Corpului – primul muzeu din lume care propune spre expunere intreaga anatomie a corpului uman.

Gigantul este taiat pe axul central de peretii de sticla ai cladirii. Spatial, acesta este atat inauntru, cat si in afara muzeului. Muzeul Corpului se introduce printr-un tur care porneste, printr-o scara rulanta, de la talpa, pana la genunchi, unde vizitatorii intra intr-o rana deschisa. Urmeaza zona genitala, unde vizitatorii pot observa in 3D cum un spermatozoid intalneste un ovul. Mai departe, corpul continua cu zona intestinala, unde se poate vedea procesul de digestie al unui sandvis cu branza. Trecerea prin ventriculii inimii precede destinatia capului. Aici turistii pot observa neuronii care pulseaza, iar cei mici pot chiar sari pe o limba gigantica.

Etajul superior ofera multe activitati interactive, dar si o cafenea. Pe masura ce vizitatorii discuta la mese, uriasul portocaliu ii vegheaza indeaproape.

 

  

 

 

 

 

 

Muzeul torturii

 

  

  

 

Pana acum cateva secole, Europa mentinea obiceiurile pedepselor corporale: fiecare oras avea in piata o schela si o spanzuratoare la poarta. Calaul era unul dintre cei mai respectati oameni din societate. De asemenea, reprezentantii Bisericii au impus pedepse speciale pentru vrajitorie si erezie. Inchizitia spaniola a folosit o gama elaborata de instrumente pentru a lupta impotriva acestor actiuni.

Muzeul torturii expune intocmai o imagine vie a acestui trecut aprig. Expozitia internationala „Pedepse si sentinte in Evul Mediu” cuprinde un numar de peste 400 de instrumente de represiune de pe intreg continentul, de la scaun, pana la ghilotina. Ele sunt ilustrate prin schite si descrieri cu informatii istorice.

 

 

 

 

Electric Ladyland – „Primul Muzeu de Arta Fluorescenta”

 

   

 

Muzeul a fost deschis in anul 1999. Singurul muzeu din lume cu acest specific gazduieste o camera de mari dimensiuni, in care vizitatorul devine parte a lucrarilor de arta si experimenteaza calitatile artei participative. Departe de arta contemporana conventionala, aceasta interactiune dintre vizitator si obiecte de arta este parte a procesului creativ si sursa de inspiratie.

Tururile ghidate din cadrul muzeului includ, de asemenea, experimente cu colectiile de minerale fluorescente din intreaga lume. Aceste roci capata culori orbitoare cand sunt observate sub diferite lungimi de unde luminoase. Cu alte cuvinte, pietrele de un cenusiu comun se transforma in obiecte multicolore, vii.

Aceste experimente se refera la expozitii ca: „Lucrari de Arta Minerala Fluorescenta” din anii 1950, „Reclame fluorescente si artefacte de la 1930, „Articole obisnuite care sunt fluorescente” si „Fluorescenta in astronomie, geologie si oceanografie”.

 

 

 

Atena

 

 

Muzeul Elen al Motoarelor

 

  

 

 

Muzeul Elen al Motoarelor este una dinte cele mai rafinate colectii de masini antice, apartinand lui Theodore N. Charagionis. Sunt expuse intr-o frumoasa cladire moderna, in apropierea Muzeului National de Arheologie. Pentru cunoscatorii acestei nise, printre expoante se numara si masini unice, rare, pe care le puteti observa doar aici. Pentru cei care nu afiseaza un interes deosebit pentru automobile, sunt notabile forma si stilul celor expuse, colectia avand unele dintre cele mai elegante masini fabricate vreodata. Muzeul detine un complex de informatii despre roata, pornind de la baza unei pasarele in spirala, pana la intrarea in muzeu. Exista, de asemenea, un atelier auto de la inceputul secolului XX si un magazin de suveniruri.

 

 

 

 

 

Muzeul Emotiilor

 

  

 

 

Exact cum ne transmite si numele, muzeul este unul interactiv despre emotii. Organizeaza expozitii interactive, exponate si instrumente incadrate intr-o multitudine de povesti pentru a incuraja copiii si adolescentii sa descopere lumea emotionala, sa invete mai multe despre ei insisi, dar si despre ceilalti. Mai mult, spatiul sensibilizeaza adultii, parintii si profesorii in legatura cu subiecte care se refera la dezvoltarea emotionala a copiilor si socializarea dintre acestia.

 

 

 

 

Barcelona

 

 

 

Muzeul Dricurilor Funerare

 

 

   

 

 

Situat in cadrul Cimitirului Montjuic, Muzeul Dricurilor Funerare     contine prima si singura expozitie al unor dricuri funerare din Europa. Local cunoscut sub numele de „Museu de Carrosses Funebres”, acest muzeu a fost infiintat in 1970 si situat in subsolul casei funerare a lui Sancho d`Avila pana in anul 2012.

Colectia cuprinde 13 dricuri funerare frumos ornate, 6 trasuri destinate transportului rudelor de la biserica, la cimitir, precum si 3 automobile funerare. Toate exponatele au mare valoare istorica, artistica si culturala, datand din secolul al XVIII-lea, oferind o imagine de ansamblu asupra modului in care obiceiurile si traditiile funerare s-au dezvoltat in Barcelona de-a lungul secolelor. Expozitia este insotita de diverse decoratiuni, resurse si tehnologie de ultima ora, ceea ce creaza nu numai impresia de placut, atractiv, ci si de veridicitate, chemand vizitatorul la transpunerea in perioade trecute.

Vizitatorii au ocazia, de asemenea, sa exploreze prestigioasa biblioteca a cimitirului. Situata chiar langa muzeu, aceasta este cea mai importanta biblioteca incadrata in tematica mortuara din Spania si cea de a doua ca insemnatate de pe continent, cu o colectie remarcabila de peste 3600 de publicatii si materiale bibliografice, dedicate obiceiurilor funerare ale diferitelor civilizatii, din perioada preistorica si pana in prezent. Remarcabila este o colectie substantiala dedicata egiptologiei.

 

 

 

 

El Museu del Rei de la Màgia

 

  

 

  

 

Muzeul Regelui Magiei prezinta in expozitia sa elemente istorice din magazinul cu specific, Regele Magiei, la care au fost adaugate explicarea unor trucuri din secolul al XIX-lea, postele, fotografii ale magicienilor celebri, carti, ilustratii.

Colectia de obiecte, carti si afise recreaza epoca de aur a magiei, prezentand elemente esentiale in intelegerea unui fenoment cultural ingenios, creativ si plin de indemanare. Pentru a intelege importanta pozitionarii Regelui Magiei, aici veti descoperi documente ce apartineau fondatorului J. Partagas. Astfel este atestata o istorie valoroasa a acestui magazin local din Barcelona, de peste un secol, intemeiat cu scopul principal de a aduce in prim-plan locuitorilor fenomenul magiei si calitatile sale.

 

 

 

 

Berlin

 

 

 

Muzeul Currywurst

 

  

 

 

 

Chiar daca a fost inchis la sfarsitul anului 2018, Muzeul Currywurst din Berlin merita un loc printre cele mai neobisnuite muzee. Acesta explora existenta faimosului fel de mancare de tip fast-food din capitala, currywurst (constituit din carnati de carne de porc condimentati cu sosuri si condimente). Intreaga expozitie gazduita de muzeu oferea informatii despre specialitatea populara, intr-un mediu inglobat de divertisment.

De la intrare, vizitatorii urmareau un flux de sos rosu de curry pe calea cunoasterii. Bineinteles, exista o introducere despre Herta Hewer, femeia care a patentat reteta carnatilor la sfarsitul anilor `40. O harta tridimensionala arata cum cultura de tipul „snack stand” s-a extins in Berlin. Muzeul avea, de asemenea, „statii de miros” si o „camera de condimente” dedicate ingredientelor implicate in amestecurile de curry.

Exista un stand de gustari, la care vizitatorii puteau sta la mese si asculta muzica tipica acestui tip de culturi. Muzeul prezenta, de asemenea, diferite tipuri de produse alimentare si cerceta subiecte legate de mancarea ecologica. Toate acestea erau conturate de clipuri si filme documentare. Intrarea in muzeu implica si o zona de cumparaturi.

Speram, totusi, ca inchiderea nu este una definitiva. Poate numarul turistilor care cer vizitarea muzeului si aflarea informatiilor (pana la urma comice) despre currywurst va constitui un motiv spre redeschidere.

 

 

 

 

 

Muzeul Rujului

 

   

 

 

Un artist si un colectionar de produse pentru make-up deschid o expozitie privata pentru vizitatorii dornici de a observa rujuri, ori postere si tratamente de ingrijire personala din perioada baroca revenita in secolul al XIX-lea, precum si marci ale esteticului evidentiate in filmul mut, ori filmul postbelic, pana in prezent.

De asemenea, sunt expuse peste 150 de cadre cu zambete populare, cum ar fi Milva, Mireille Mathieu, Bonnie Tyler, Ute Lemper si Hildegard Knef. In plus, sunt dezvaluite trucuri pentru obtinerea unui rosu cu adevarat seducator, deosebit de fascinant inca din secolele trecute.

 

 

 

Dublin

 

 

Muzeul spiridusilor (The National Leprechaun Museum)

 

  

 

  

 

Prima atractie turistica dedicata exclusiv lumii mitului irlandez deschide o lume plina de folclor si povesti. Un basm atat pentru adulti, cat si pentru copii, aceasta experienta interactiva ofera o introducere profunda in identitatea si imaginarul cultural irlandez.

Calatoriti adanc dedesuptul pietrelor Digului Uriasului (Giant's Causeway), ascultati atent povestile universului mitic al Irlandei, faceti o excursie pe dealul feeric alaturi de zane, elfi si gnomi, experimentati o zi din viata unui spiritdus si calatoriti pana la capatul curcubeului pentru a descoperi oala plina cu aur.

 

 

 

 

The Church – Cafe Bar, Restaurant & Club

 

  

 

 

Fosta Biserica Sfanta Maria este unul dintre primele exemple ale unei biserici-galerie din Dublin.

Construita la inceputul secolului al XVIII-lea, structura se mandreste cu multe caracteristici remarcabile, printre care orga construita de Renatus Harris si spectaculoasele vitralii.

Biserica Sfanta Maria a fost inchisa in anul 1964 si abandonata pentru mai multi ani. In 1997 a fost cumparata de John Keating si, in urma unei restaurari intinse pe perioada a 7 ani, cladirea a obtinut din nou un loc fruntas in viata societatii. Transformarea constructiei i-a redat statutul de punct de reper al orasului, primind in anul 2006 premiul intai in cadrul unei competitii locale, sub categoria Best Old Building.

In septembrie 2007 cladirea a fost achizitionata de prezentii proprietari si denumita The Church Bar & Restaurant, iar gama de servicii puse la dispozitie clientilor a fost extinsa, incluzand o cafenea, un club si o zona de gratar pe terasa.

 

 

 

Londra

 

 

Old Operating Theatre Museum and Herb Garret

 

  

 

 

Parte din vechiul Spital Sfantul Thomas, Old Operating Theatre Museum and Herb Garret era, intr-adevar, o sala de operatie functionala in care studentii (si spectatorii) se inghesuiau pentru a observa in timp real interventii chirurgicale efectuate fara anestezie. Mese de operatie din lemn si metal, echipament chirurgical, o diversitate de fierastraie si cutite de-a dreptul inspaimantatoare ilustreaza intocmai pericolele tratamentelor medicale din secolele trecute.

Pentru cei cu perspectiva diferita, Herb Garret este un spatiu confortabil, plin de plante uscate si preparate medicinale, alaturi de recipientele originale si borcane ce contin curiozitati din aceeasi dimensiune sanitara. Un muzeu mic, insa complex, cu numeroase obiecte de observat si analizat, in special pentru cei atrasi de lumea macabrului.

 

 

 

Praga

 

 

Muzeul de Miniaturi

 

  

  

 

Acest neobisnuit, chiar excentric muzeu este dedicat pictorului rus Anatoly Konenko si uimitoarelor sale creatii miniaturale. Muzeul prezinta lucrari sculptate si pictate, raritati si bizarerii, cum ar fi o caravana de camile intr-un ochi de ac, un portret al lui Anton Cehov pe o jumatate de samanta de mac, copii ale capodoperelor lui Leonardo da Vinci, Salvador Dali, Henri Matisse, Sandro Botticelli si Rembrandth, Turnul Eiffel de 3,2 mm si chiar un tren realizat dintr-un fir de par uman. Cea mai redusa in dimensiuni carte din lume, conform Guiness Book, este si aici: are 0,9x0,9 mm, 30 de pagini si 3 ilustratii. Aceasta face referire la „Cameleonul” de Anton Cehov. Lupele si lentilele care maresc sunt, bineinteles, o necesitate. De altminteri, acest muzeu constituie o atractie si o sursa de incantare pentru vizitatorii de toate varstele.

 

 

 

Roma

 

 

Muzeul Sufletelor din Purgatoriu

 

  

 

 

 

Trecand prin cartierul Prati, puteti observa o structura in stil neo-gotic, asemanatoare Catedralei din Milano. Este vorba despre Biserica Sacro Cuore del Suffragio, renumita pentru muzeul „Museo delle anime del Purgatorio”. Acest muzeu detine o colectie impresionanta de relicve, documente si fotografii ale decedatilor condamnati purgatoriului, ce ar incerca sa atraga atentia celor vii. Conform invataturii romano-catolice, purgatoriul este un stadiu prin care, dupa moartea fizica, sufletele sunt pedepsite pentru pacatele lor pana la trecerea definitiva in Viata de Apoi.

De unde a inceput totul? In anul 1897 a avut loc un incendiu devastator in biserica. Preotul ar fi observat chipul unei persoane inghitite de flacari, imprimat pe peretele din spatele altarului. Transmitea nostalgie, tristete, regret. Din acel moment, preotul a inceput sa adune obiecte si evidente ale unor fapte similare, pe care le puteti admira in cadrul expozitiilor din muzeu.

 

 

 

In momentul in care va planuiti urmatoarea vacanta, FabricadeVacante va recomanda sa aveti in vedere originalitatea muzeala a destinatiei dumneavoastra. Sigur veti fi suprins!

Cere o oferta!