Mostenirea istorica a Antalyei

 

Antalya este unul dintre cele mai populare orase din Turcia, ce si-a creat un portofoliu extins de obiective turistice: plaje idilice inconjurate de nisip fin si paduri de pini fosnitori, cascade spectaculoase, situri arheologice si un conglomerat diversificat de artefacte istorice. Denumita si perla Rivierei Turcesti, Antalya este un coltisor de rai care ofera un spectacol savuros prin inramarea peisajelor si privelistilor coplesitoare ale bulevardelor umbrite de palmieri, stradutelor inguste serpuitoare, completate de turcoazul patrunzator al marii. Am ales cateva dintre cele mai reprezentative monumente seculare ale orasului, care amintesc de contributia civilizatiilor antice si de cultura fascinanta a acestui loc.

 

Poarta lui Hadrian 

Daca strabati strada Atatürk, nu ai cum sa nu observi Poarta lui Hadrian, o farama simbolica a orasului vechi Antalya, care marcheaza vizita imparatului Adrian din anul 130 A.D. Elementele arhitectonice ale portii parca au fost gandite in mod special pentru a-l impresiona pe imparat, fiind evidentiate de trei arcade boltite cioplite in marmura, turnurile impozante, decoratiunile bogat sculptate si motivele florale. O legenda legata de poarta povesteste calatoria Reginei din Seba care trece pe langa aceste porti, in drumul ei spre regele Solomon, si petrece o zi in palatul din Aspendos. Dintre toate ruinele din estul orasului, acest edificiu este cel mai notabil, fapt sustinut de impletirea spiritului elen cu influentele romane. Poarta poate fi vazuta ca un portal intre doua lumi, care face trecerea din urbea veche in zona noua a orasului.

 

Turnul cu ceas Hıdırlık 

Istoria ne spune ca Turnul Hıdırlık a fost construit in timpul domniei Imperiului Roman, fiind singurul care a supravietuit din totalul de 80 de astfel de monumente ce inconjurau candva citadela din Antalya. Odinioara, turnul servea ca reper de orientare pentru navigatorii plecati pe mare, al carui far le indica drumul inapoi spre casa. Situat in partea de sud a orasului, in apropierea parcului Karaalioglu, turnul circular se ridica de la inaltimea de 14 metri, deasupra unui piedestal patrat. 

 

Moscheea Yivli Minare

In Piata Republicii vei gasi Moscheea Yivli Minare, una dintre primele cladiri islamice si simbolul orasului Antalya. Moscheea se diferentiaza prin designul si forma minaretului sau, construit la ordinul sultanului Seljuk Alaeddin Keykubad, care a guvernat intre anii 1219 si 1238. Minaretul este un exemplu unic de arhitectura anatoliana turca, sugerata de caramizile rosii, cele sase cupole din secolul al XIV-lea si un numar uimitor de 90 de trepte garnisite de un mélange, care conduc spre balcon. De asemenea, interiorul acestuia este decorat cu un mozaic de placi colorate in nuante de indigo si turcoaz. In prezent, Yivli Minare adaposteste Muzeul Etnografic al Antalyiei, care isi etaleaza, de mai bine de treizeci de ani, franturi ale istoriei si traditiei orientale turcesti - broderii, tesaturi si diverse articole vestimentare.

 

Cetatea Perge

O calatorie in timp poate fi efectuata la cetatea Perge, unul dintre cele mai bine conservate sit-uri arheologice din Turcia. Perge este impregnat de urmele gloriei de altadata, dar si de amprentele Sfantului Pavel in drumul lui spre crestinism si ale cuceritorului Alexandru cel Mare, despre care se pune ca a poposit aici in preajma Portii Grecilor, unde a fost intampinat cu onoruri si i s-a daruit cai. Ruinele cetatii scot la iveala perioadele infloritoare ale orasului, sub ocupatia romanilor si grecilor, prin intermediul edificiilor lasate mostenire: stadionul, teatrul antic, strazile pavate cu colonade, agora, basilica bizantina, templul lui Artemis si baile romane. 

 

Pesterile Kocain Magarasi si Karain

In pestera Kocain Magarasi, de la poalele satului Ahirtas, vei ramane surprins de inscriptiile si picturile de pe pereti, marturii inestimabile care atesta faptul ca aici au locuit oameni inca din cele mai vechi timpuri. La intrarea in pestera se afla o cisterna imensa romana, dar si urmele unei asezari stravechi. Un alt sat care ascunde comorile trecutului este Yagca, despre care se crede ca a servit drept adapost pentru animale si oameni, lucru confirmat de fosilele si ramasitele umane gasite in urma sapaturilor arheologice. Vestigiile descoperite aici provin din mai multe epoci si etape culturale si arata ca, de-a lungul timpului, pestera a fost ocupata de diferite triburi, folosita in diverse scopuri. Pestera a fost Templu de Ofranda, inscriptiile in greaca si desenele rupestre de pe tavanul pesterii si de pe peretii exteriori dovedind aceasta ipoteza. Dupa ce ai admirat dovezile istorice in muzeul de la intrare, te poti odihni la mica terasa din fata pesterii, de unde poti capta cele mai interesante privelisti. 

 

Muzeul Regional din Antalya

O vizita la Muzeul Regional din Antalya, Kaleiçi (cartierul vechi al orasului) este mai mult decat suficienta pentru a asimila toate informatiile legate de obiceiurile, traditiile turcesti si istoria orasului. Este un muzeu care incita curiozitatea si starneste interesul din ce in ce mai mult, pe masura ce te pierzi de-a lungul celor 13 sali expozitionale si a galeriei in aer liber, privind colectia de artefacte formata din sarcofage, monede grecesti, mozaicuri, sculpturi si pietre funerare. Muzeul isi scrie povestea, in sectia de etnografie, legandu-se de obiectele utilizate  in trecut, cum ar fi tesaturile, vestmintele turcesti, artefactele religioase, amuletele, accesoriile, instrumente muzicale, care inca mai pot fi vazute in regiunea Anatoliei. 

 

Termessos

Pe langa imaginea amfiteatrului asociata cu orasul Termessos, atractivitatea turistica consta si in parcul natural care adaposteste o sumedenie de specii rare de flora si fauna protejate de lege. O importanta majora a valorilor arhitecturale ii revine Agorei, care beneficieaza de blocuri de piatra, in interior regasindu-se cinci rezervoare cu apa destinate alimentarii orasului. Inconjurata de padurile de pini, pe fundalul tabloului montan, cetatea mai cuprinde si un complex de constructii orientate in jurul Agorei, precum teatrul mare, odeonul (teatru mic), gimnaziul pentru practicarea sporturilor, termele si un mausoleum din epoca romana. Fiind fortificata cu ziduri de aparare in Antichitate, cetatea a rezistat atacurilor lui Alexandru cel Mare, fortandu-l sa o ocoleasca prin partea de nord. 

 

Portul vechi din Antalya 

Portul vechi din Antalya a fost un centru comercial prosper, construit in timpul Seljukilor. In prezent, este un loc pitoresc incarcat de buticuri, cafenele, restaurante si magazine, constituind, in acelasi timp, punctul de pornire in excursiile cu barca, organizate pentru cutreierarea orasului. 

 

Cascadele Kursunlu si Duden

O excursie la Cascada Kursunlu se poate dovedi o experienta revigoranta si odihnitoare dupa o zi plina, dar si o alegere inspirata pentru iubitorii naturii si a plimbarilor in aer liber. Zona a fost declarata Parc National datorita diversitatii florei si faunei, precum si a formatiunilor geologice. Specii ca pinul, trandafirul salbatic, smochinul, molidul, bambusul, olandrul si plantele de apa impodobesc zona si imprastie in aer o fuziune de arome placute. De asemenea, aici exista si animale, cum ar fi vulpile, iepurii, soparlele, ciocanitoarele, menite de a intregi fauna parcului. Cascada Duden este una dintre cele mai mari rauri din Turcia, care izvoraste din stancile semete ale muntilor Taurus, oferind un spectacol vizual unic turistilor.

 

 

Cere o oferta!