Ierusalim – Epicentrul credintei

 

Liniste si pace

Pe langa latura sa religioasa, Ierusalim este un oras cu o istorie multimilenara si un tezar arheologic care a reusit sa renasca asemenea pasarii Phoenix din propria cenusa, secole de-a randul. Cuvantul “Ierusalim” isi are originile in limba ebraica si ne releva semnificatia de “pace”, ceea ce poate fi interpretat ca simbolul celor trei popoare care traiesc in comuniune: evreu, ortodox si musulman. Contrastul dintre stilul ultra-modern si traditiile mostenite din timpuri stravechi nuanteaza personalitatea unica a orasului si aduce vizitatorii fata in fata cu locurile si personajele mentionate in Biblie. Insa, capitala israeliana nu se rezuma doar la sacralitatea cautata cu jind de mii de credinciosi in interiorul lacasurilor de cult, ci si la numarul frapant de atractii in care abunda acest oras: de la magazine si piete cu chilipiluri, pana la muzee, monumente istorice si cladiri neo-gotice.

Un miracol nemaintalnit in alta parte

Parcurge Drumul Crucii pana ajungi in varful dealului Golgota, unde vei gasi Biserica Sfantului Mormant, construita pe locul in care Iisus a fost rastignit si ingropat. Fii martor la unul dintre miracolele inexplicabile ale crestinitatii, care are loc in timpul slujbei de Inviere – aprinderea luminii Sfinte! Un edificiu antic care poarta importante conotatii religioase si spirituale este Zidul Plangerii, locul sacru al evreilor, care vin aici pentru a-si exprima durerea fata de distrugerea Templului lui Solomon. Nu numai ca te vei simti mai aproape de divinitate, dar aici dorintele devin realitate in momentul in care sunt scrise pe biletele de hartie si strecurate in crapaturile zidului. In Yad Vashem vei vedea artefacte, documente, inregistrari audio si obiecte de uz personal ce comemoreaza persecutia evreilor suferita in timpul perioadei naziste. In Turnul lui David se organizeaza diverse concerte, spectacole si evenimente caritabile, iar muzeul acestuia adaposteste ruine arheologice care dateaza de mai bine de 2700 de ani. De asemenea, hologramele, hartile si desenele relateaza povestea Ierusalimului si descriu orasul sub diferiti conducatori.

Cel mai delicios falafel

Daca ai de gand sa intelegi in profunzime arta, arheologia si antropologia tarii, va trebuie sa te indrepti catre Muzeul Israelului, ce cuprinde un patrimoniu bogat in picturi ale unor artisti ca Monet, Van Gogh si Rodin. In cazul in care acestea nu te-au convins, piesa de rezistenta a muzeului este o constructie de forma rotunda ce adaposteste manuscrisele de la Marea Moarta, numita Shrine of the Book. Un alt reper iconic este Gradina Ghetsimani, aflata la poalele Muntelui Maslinilor, unde Iisus obisnuia sa se roage si unde a fost tradat de Iuda. Pentru o portie de divertisment, opreste-te la Gradina Zoologica din Ierusalim, renumita pentru animalele salbatice salvate de Noe in timpul potopului si pentru succesul rasunator in reproducerea speciilor pe cale de disparitie. Cat despre mancare, in Ierusalim nu vei duce lipsa de nimic! Mai rar intalnesti o simbioza perfecta intre traditiile culinare ale vremurilor biblice, gastronomia mediteraneana si araba, la care se adauga influentele evreilor, ce au completat intr-un mod sublim savoarea produselor locale cu cea a preparatelor imprumutate din anumite zone ale lumii. Restaurantele locale si cele de tip fast-food stau la dispozitia vizitatorilor cu meniuri de baza alcatuite din falafel si popularele mezze. Pietele Al-Qattanin si Mahane Yehuda sunt doua spatii dedicate cumparaturilor, de la tarabe si magazine cu legume si fructe proaspete, dulciuri naturale, bumbac de cea mai buna calitate, pana la oferirea unor momente de rasfat in aburii hamamurilor.

Cere o oferta!