Masada – peticul de rai pamantesc

 

O fapta martirica

Masada nu este doar o fortareata straveche, ridicata strategic pe un platou stancos deasupra Marii Moarte, ci si un simbol al vechiului regat din Israel, al distrugerii sale violente si al patriotismului dovedit de evrei in fata armatei romane. Cetatea a fost construita in anul 30 i.Hr. de catre regele Irod, ale carui realizari arhitecturale si-au lasat amprenta in intreaga tara. In anul 73, sute de zeloti evrei au preferat sa moara decat sa cada in mainile romanilor, care au pus stapanire pe aceastia in urma unui indelungat asediu. Ruinele fortaretei sunt bine conservate si au fost reconstruite in efortul de a aduce un omagiu sitului si eroilor sai care si-au dat viata pentru a nu fi inrobiti. Multi istorici sunt de parere ca Masada este cel mai bine pastrat sit din istoria antica, drept pentru care a reusit sa intre in gratiile Patrimoniului Mondial UNESCO, din anul 2001.

Cea mai veche sinagoga din Israel

Fortareata seamana, mai degraba, cu un orasel, deoarece incinta sa abunda in constructii, iar zidul inconjurator cuprinde o multime de turnuri de observatie si aparare. Cea mai impresionanta constructie ramane in continuare Palatul din Nord al regelui Irod, o structura indrazneata conceputa pe trei niveluri, dotata cu terasa si piscine. In apropierea palatului, se afla o baie publica imensa care dispune de o podea cu un mozaic colorat si pereti decorati cu picturi murale, ce ofera o perspectiva interesanta asupra civilizatiei sub stapanirea lui Irod. Excavatiile au scos la lumina cladiri si obiecte care relateaza istoria Masadei, cum ar fi baia rituala evreiasca (mikveh), magaziile, baile in stil roman sau camarile. Tinand cont de inaltimea ametitoare la care este situata Masada, se poate ajunge aici fie parcurgand traseul sinuos “Cararea Sarpelui”, fie cu telecabina pornind de la poalele muntelui pana in varf. Urcarea Masadei la rasaritul soarelui a devenit deja o tradite respectata cu constiinciozitate de care toti cei care tanjesc dupa privelistile coplesitoare ale muntilor si Marii Moarte.

In sud-estul sitului se afla ramasitele unei biserici construite de calugarii bizantini care au trait pe platou in secolul al V-lea. Absida bisericii, aflata la capatul estic, are o cavitate in podea care adaposteste relicve, iar in partea de nord a naosului se gaseste un pavaj cu mozaic (pastrat partial) cu motive florale si reprezentari ale fructelor. Nu rata muzeele locale care ascund colectii vaste de artefacte istorice descoperite in urma sapaturilor arheologice, precum monedele, recipientele de depozitare si obiectele din ceramica, care te va ajuta sa intelegi mai bine epoca infloritoare a sitului.

Un joc de lumini, sunete si...foc

Dincolo de valoarea sa arheologica, situl este si un loc popular pentru evenimente, care au loc pe tot parcursul anului, inclusiv concerte si un festival de opera prestigios. Pregateste-te pentru o aventura plina de energie si o experienta multisenzoriala de neuitat in inima desertului! Participa la spectacolul de lumini si sunete din amfiteatrul Masada, desfasurat in timpul lunilor de vara, intr-un decor dramatic, pentru a afla povestea emotionanta a rebelilor din fortareata, care au luptat pana in ultimul moment cu soldatii romani.

Solicita oferta