Odorheiu Secuiesc

Minivacanta de Rusalii

 
Odorheiu Secuiesc este un municipiu din judetul Harghita. Orasul se afla situat la 105 km sud-est de Targu Mures si este strabatut de raul Tarnava Mare.
 
Prima atestare a orasului dateaza din 1301 cu numele de Uduord. Denumirea orasului indica faptul ca executorul secuilor isi avea aici sediul.
Se presupune ca localitatea a fost oras liber inainte de secolul al XIV-lea. In anul 1357 aici s-a tinut prima Dieta a secuilor. Cetatea (castelul) din oras a fost edificata in anul 1492 cu folosirea materialelor de constructie ale unei manastiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat in stapanire cetatea dupa ce a castigat o batalie contra secuilor. Intre anii 1562 si 1565 Principatul Transilvaniei a finantat construirea noului castel Székelytámadt (textual, "a atacat secuiul"), ceea ce a fost interpretat ca o umilinta adusa secuilor infranti in batalia cu trupele maghiare princiare. Secuii au distrus acest castel in anul 1599, cand au luptat alaturi de voievodul Tarii Romanesti Mihai Viteazul. Reconstruirea lui a fost ordonata numai dupa anul 1621 de noul principe Gabriel Bethlen. In 1616, pasa Ali a ars castelul din temelii, iar in 1704 generalul austriac Tiege l-a jefuit. In cele din urma, castelul a fost demolat partial de secui, la ordinul lui Lőrinc Pekry, care l-a recucerit. De atunci se numeste Csonkavár ("castelul trunchiat") si a dainuit pana in zilele noastre.
 
Obiective turistice:
• Capela romano-catolica (sec. XIII-XVI)
• Ruinele cetatii Székely Támadt (sec. al XVI-lea)
• Biserica iezuitilor (sec. XVII-XVIII)
• Fostul sediu al comitatului Odorhei (1896)
• Cimitirul Eroilor Romani din cele doua razboaie mondiale, amplasat pe dealul Cuvar, cu o suprafata de 234 mp. In acest cimitir sunt inhumati 43 eroi militari romani, din care 8 din Primul Razboi Mondial si 35 din cel de-al Doilea Razboi Mondial. 
Cere o oferta!