Sardinia A doua insula ca marime din Marea Mediterana
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Sardinia este insula italiana aflata in bazinul vestic al Marii Mediterane, situata la 200 km V de tarmul peninsular; are 24 mii km2 , 265 km lungime si 145 km latime. Tarmul este neregulat, cu golfuri largi (Cagliari, Oristano, Palmas, Asinara).
Aproximativ 90% din suprafata insulei este relief muntos si de podis. In partea de est se inalta un masiv muntos – Monti del Gennargentu – cu o altitudine maxima de 1834 m. In S si SV sunt mici campii litorale. Clima este mediteraneana cu vegetatie specifica (maslini, citrice, vita de vie).
Principala atractie a Sardiniei este tarmul cu statiuni care reprezinta un adevarat magnet pentru turistii in cautare de ape aurii si plaje de smarald.
Locuita initial de sarzi, liguri si iberi, Sardinia a fost colonizata de fenicieni, apoi de greci si cartaginezi, iar in 238 i.Hr. a intrat in componenta Imperiului Roman, fiind apoi stapanita de vandali, de Imperiul Bizantin, de ostrogoti si din nou de Imperiul Bizantin. In secolul al XVIII-lea a fost ocupata de englezi, revenind ulterior Imperiului Habsburgic.
In secolul al XIX-lea Regatul Sardiniei constituie nucleul in jurul caruia s-a realizat unificarea Italiei.
Din 1948, Sardinia este o regiune autonoma cu statut special unde  majoritatea locuitorilor vorbesc limba sarda.
Numeroasele stapaniri si treceri de la o putere la alta si-au pus amprenta asupra istoriei Sardiniei cu diferite grade de intensitate din cauza faptului ca interiorul insulei de o frumusete salbatica a fost mai greu accesibil, de aceea traditiile si un mod de viata arhaic au ramas neschimbate de secole, chiar daca astazi vechile obiceiuri tind sa se topeasca intr-un alt mod de viata.
Daca alegi aceasta destinatie sigur te vei intoarce.
De ce sa alegi o vacanta in Sardinia?
Principala atractie este inegalabila zona de coasta cu plaje mirifice si ape de smarald, dar si activitatile recreative: scufundari, sporturi nautice, navigatia, pescuitul, excursii si mici expeditii.
Asupra Sardiniei si-au lasat amprenta diferitele “treceri” si “dominatii”, astfel incat exista o imbinare de elemente, care de-a lungul istoriei au facut ca Sardinia sa fie unica, originala si irepetabila.
Gastronomia, specific meditereana include paste, peste si fructe de mare precum fructe exotice (ananas, portocale, banane, smochine) si vinuri de cea mai buna calitate.
Exista numeroase posibilitati de cazare de la hoteluri de lux, la vile cochete sau spatii inchiriate de la localnici.
Cum ajungi in Sardinia?
In Sardinia se poate ajunge pe cale aeriana sau rutiera fie direct, fie pana in sudul Italiei cu transfer. Pentru vizitarea insulei, avand in vedere relieful muntos si unele obiective aflate in zone mai putin accesibile se poate inchiria un automobil. Pentru statiunile, porturile si golfurile insulei sunt frecvent utilizate mijloacele navale de mici dimensiuni.

Ce vizitam?

Alghero
Alghero este un port constituit in jurul unui vechi centru istoric ce poarta mostenirea culturala a spaniolilor si catalanilor; regiunea a primit denumirea de “Barcelonetta” (mica Barcelona) si este foarte atractiva pentru turisti atat pentru pitorescul portului pescaresc cat si pentru cladirile civile si religioase (Catedrala din Piazza del Dumo, Biserica San Francesco).
Tot aici se afla Grota lui Neptun situata intr-o zona de coasta unde accesul se face coborand 654 de trepte.
 
Barbagia
Barbagia este una dintre cele mai salbatice regiuni din Sardinia si din Europa Occidentala. Este situata apropape de centrul insulei, fiind alcatuita din mai multe asezari indepartate unele de altele. Este unul dintre putinele locuri din Sardinia unde se pastreaza portul traditional. Oieritul este principala ocupatie si sursa de venit a locuitorilor. In zonele izolate, unde turistul se poate bucura de peisaj si de istorie se poate ajunge cu autoturismul sau, pentru cei mai antrenati, este recomandata o excursie montana.
Muntii Gennargentu
Muntii Gennargentu, situati in interiorul Sardiniei sunt, probabil, cea mai traditionalista enclava rurala a Europei Occidentale, unde, in catune izolate sunt pastrate obiceiuri, ritualuri si costume traditionale.
Peisajul are o frumusete salbatica, iar principala ocupatie este oieritul. Situati in partea de est a insulei inaltimile muntilor trec de 1800 m.
Gennargentu inseamna “Poarta de Argint” si face referire la zapada care acopera muntii iarna. Un parc national “Parco Nazionale del Gennargentu” este delimitat in aceasta zona salbatica si izolata. Singurul mod de a vizita regiunea este masina.
 
Cala Gonone
Cala Gonone este o statiune pe coasta estica a Sardiniei, situata intr-un spectaculos peisaj de coasta care s-a dezvoltat pe un vechi oras de pescari, imbinand elemente ale vechii identitati cu hoteluri moderne si restaurante.
In apropiere se afla unul dintre cele mai interesante canioane ale insulei Gola su Gorruppu. Cu barca se poate ajunge in micile golfuri si se pot admira stancile care au facut parte candva din munti.
Tot de-a lungul coastei poate fi intalnita o pestera Grotta del Bue Marino cu spectaculoase stalactite si stalagmite.
Coasta de Smarald
Situata in zona de coasta din NE insulei Sardinia, statiunea Porto Cervo a devenit in 1960 dintr-un sat o zona de lux, urmata de alte statiuni asemanatoare, Sardinia devenind astfel una din destinatiile estivale exclusiviste din Europa, preferata de italieni si de turistii staini.
Coasta de Smarald, numita astfel datorita apelor de culoare turcoaz cuprinde mai multe statiuni: Porto Rotondo, Portisco, Baia Sardinia si cea mai cunoscuta Porto Cervo (loc de ancorare a numeroase iahturi).
Statiunile sunt elegante, cu hoteluri de lux existand posibilitatea practicarii sporturilor nautice, a navigatiei si a scufundarilor.
Principalele atractii turistice din nordul insulei sunt accesibile cu autoturismul, avand posibilitatea vizitarii mai multor biserici inclusiv Santissima Trinita di Saccargia, cel mai frumos lacas religios din Sardinia, dar si a unor asezari preistorice.
De-a lungul insulei sunt monumente funerare de piatra si peste 7.000 de nuraghi ridicate de triburile care au populat Sardinia ca populatie indigena inainte de sosirea fenicienilor si cartaginezilor. Nuraghi erau folosite drept locuinte sau ziduri fortificate.
Cagliari
Capitala Sardiniei este port la golful cu acelasi nume, cu o populatie de aproximativ 500.000 de locuitori cu suburbii unde se imbina cladirile moderne cu centrul vechi, cu un acces usor catre plajele din apropiere si lagunele populate cu sute de pasari flamingo.
Intemeiat de fenicieni, a cunoscut stapanirea cartaginezilor, romanilor si sarazinilor. In Evul Mediu (1718) a fost cucerit de Casa de Savoia.
Universitatea a fost fondata in anul 1606.
Unul din principalele puncte de interes este Muzeul National de Arheologie, situat in partea de nord a centrului istoric, o zona incercuita de 13 fortificatii construite in stilulu architectonic al orasului Pisa.
Muzeul adaposteste cateva sute de statuete de bronz, apogeul artistic al preistoricei culturi Nuraghi si o pinacoteca unde sunt expuse picturi sardiniene datand din diferite perioade.
In centrul istoric se afla si Bastione San Remy, o terasa care ofera o priveliste superba asupra orasului si Catedrala Santa Maria al carei portal principal este flancat de sculpturi din secolul al XII-lea si unde cripta bogat decorata este sapata direct in stanca. In apropiere se afla ruinele amfiteatrului roman si numeroase biserici crestine timpurii.
Giara di Gesturi
Giara este o formatiune geologica de bazalt des intalnita in Sardinia. Cea mai renumita este Giara di Gesturi un platou inalt de 600 m si 13 km latime. Vegetatia este alcatuita din paduri de stejari de pluta.
Platoul este indicat pentru plimbari pe jos si renumit pentru soiurile si speciile sale de plante, flori de primavera si pasari. Cel mai potrivit punct de plecare este satul Gesturi.
Frumusetea peisajului este data de formatiunile de bazalt de culoare neagra cenusie, cu nuante rosietice, un peisaj surprinzator si atragator.
In zona se poate vizita Las Plassas, un deal conic, vizibil de la mai multi kilometri departare in varful caruia se inalta un castel din secolul al XII-lea. La aproximativ un kilometru V de Barumani (sat aflat la 50 km N de Cagliari) se afla un important ansamblu de nuraghi din secolul al XV-lea.
 
Cumparaturi
Magazinele ofera o gama larga de bijuterii, haine, tesaturi fine, obiecte de arta sau articole artizanale. Orasele au cel putin o piata in aer liber unde saptamanal sau lunar au loc targuri de antichitati sau de produse artizanale si festivaluri gastronomice.
Divertisment, festivaluri si spectacole
Cavacata Sassari este cel mai mare festival din Sardinia la care participa mii de localnici, imbracati in costume traditionale, calare sau pe jos. Dupa parada costumelor urmeaza curse de cai, cantece si dansuri traditionale.
Festa di Sant Efisro are loc la Cagliari si este o procesiune in care participantii calare sau pe jos, imbracati in costume medievale il comemoreaza pe ocrotitorul orasului.
Ambele au loc in luna mai.
Exista si alte festivaluri, ceremonii, targuri, majoritatea fiind manifestari de mici dimensiuni legate de evenimente istorice sau sarbatori religioase unde sunt promovate traditiile locale precum si mancarea, bautura sau produsele artizanale.
 

Solicita o oferta personalizata

 

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Este nevoie de un acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cere o oferta!