Sicilia Eterna rascruce a Marii Mediterane
Sicilia Eterna rascruce a Marii Mediterane
Hotel title Hotel subtitle
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
 
Sicilia o insula fabuloasa si misterioasa, situata la intersectia unor variate influente si traditii prezinta obiective si atractii turistice care nu trebuie ratate. Scriitorul german Goethe spunea ca „sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia esta ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia intregii tari”. Legat de istoria Romaniei, la Palermo a trait ultimii ani ai vietii si a murit in exil revolutionarul Nicolae Balcescu.
Sicilia este o insula italiana in Marea Mediterana, despartita de Peninsula Italica prin Stramtoarea Messina, avand 25.7 mii km2 si o inaltime maxima de 3323 m (vulcanul Etna, situat in Apeninii Sicilieni).
Sicilia dispune de un relief variat, avand de la campii litorale la munti inalti. Clima dominanta este mediteraneana in Nord, cu nuante semiaride in Sud si cu precipitatii neregulate. Cele mai raspandite culturi sunt cele de citrice, migdali, maslini si vita de vie (sunt renumite podgoriile din regiunea Marsala).
Cea mai mare insula din Marea Mediterana, aflata la intersectia dintre Africa si Europa, a fost in trecut paradisul invadatorilor si al negustorilor. De-a lungul timpului, insula i-a atras pe romani, cartaginezi, vandali, spanioli, bizantini, francezi si chiar pe englezi. Succesiunea tuturor acestor culturi a modelat fiecare aspect, de la arta si arhitectura pana la dialecte si gastronomie: de la greci au ramas mostenire teatrele si templele, de la romani superbele mozaicuri, de la arabi stilul architectonic cu influente maure si o buna parte din gastronomia eclectica a Siciliei.

Alege orasul de plecare

De ce sa alegi o vacanta in Sicilia?
Sicilia exercita o atractie irezistabila, avand in vedere un melanj de influente si traditii asupra carora si-au lasat amprenta dominatiile successive. O istorie furtunoasa si o mostenire culturala enorma fac din Sicilia un obiectiv turistic “obligatoriu”.
Gastronomia, specific mediteraneana include paste si sosuri, peste si fructe de mare, fructe exotice (ananas, portocale, banana, smochine, pepene galben) si vinuri de cea mai buna calitate.
Exista numeroase posibilitati de cazare de la hoteluri de lux la vile chochete amplasate in spatii mirifice cu iesire la mare, oferind liniste si intimitate.
Cumparaturile ofera un evantai foarte larg: portelanuri si sticlarie, bijuterii, produse din piele, sapunuri si parfumuri.
Cum ajungi in Sicilia
In Sicilia se poate ajunge pe cale aeriana sau rutiera (cu autoturismul personal sau cu autocarul) fie direct, fie pana in sudul Italiei cu transfer.
Pentru vizitarea insulei se poate opta pentru excursii optionale organizate, inchirierea unui automobil sau se poate folosi serviciul de taximetrie (in orase).
 

Ce vizitam?

Taormina
Taormina ofera o panorama superba asupra intinderii albastre a Marii Ionice si asupra unui versant al vulcanului Etna, fiind unul dintre cele mai frumoase peisaje siciliene. Orasul ofera vizitatorilor vestigii antice dar si plaje aurii, hoteluri de lux si restaurante selecte. Este cea mai cunoscuta statiune siciliana.
Principalul punct de atractie este teatrul grecesc, situat intr-o superba zona, ceea ce a facut ca scriitorul german Goethe sa considere ca aceasta amplasare este cea mai desavarsita “opera de arta a omului si a naturii”.
 
Siracuza
Siracuza a fost fondata de catre greci in anul 733 i.Hr., fiind in Antichitate si in Evul Mediu unul dintre cele mai puternice orase ale Europei.
Siracuza se afla in Sud Estul Siciliei, pe tarmul Marii Ionice, la 200 km Sud Est de Palermo. Are numeroase vestigii, marturii ale unei istorii zbuciumate: teatrul grec, templul lui Apollo, ruinele amfiteatrului roman, catacombele crestine, numeroase catedrale si palate.
Siracuza a fost intemeiata de colonistii greci din Corint, istoria medievala a orasului confundandu-se cu cea a insulei Sicilia. Astazi, se pot vizita: Muzeul Regional de Arheologie, catacombele di San Giovanni, Ortigia (inima vechii Siracuze), Domul a carui fatada baroca ascunde templul Atenei si vastul sit arheologic (Parco Arheologico).
 
Palermo
Cel mai mare oras al Siciliei este Palermo, port la golful omonim al Marii Tireniene, cu o populatie de peste 800.000 de locuitori, renumit centru turistic, balnear si cultural, avand o Universitate din 1779, un Muzeu de Arheologie, numeroase biserici in stil gotic si bizantin. A fost fondat de fenicieni si stapanit succesiv de cartaginezi, de romani, de ostrogoti, de bizantini, de arabi si de normanzi, cucerit de francezi si de spanioli, ceea ce explica varietatea monumentelor si bogatia de stiluri. Palermo este un oras al paradoxurilor: de la monumente ce stau marturie gloriei de alta data pana la strazi supraaglomerate, ce ofera un contrast dramatic intre trecut si prezent. Poate cel mai atractiv si macabru punct din Palermo este Catacombe dei Cappuccini, unde mumiile sunt asezate in carlige in functie de rang: preoti, calugari, aristocrati, oameni de rand, toti invesmantati cu hainele cu care erau imbracati in momentul in care au murit.
Etna
Etna este cel mai inalt vulcan activ din Europa, situat in NE Siciliei la o altitudine de 3323 m. Craterul principal are diametrul de 400 m, dar exista si 200 de conuri secundare. Etna este vulcanul cu cea mai lunga perioada de activitate (136 de eruptii in 6.000 de ani). Pana la 1200 m este acoperit cu vii si livezi, iar la 2943 m exista o statiune de observatie vulcanologica.
In trecut, marinarii credeau ca varful vizibil de la mare departare era cel mai inalt, arabii l-au numit “muntele muntilor”. 
Din punct de vedere geologic, Etna este un munte tanar format acum 60.000 de ani. Se cunosc in jur de 135 de eruptii minore si 90 de eruptii majore, dintre care cea din 1669 a durat 122 de zile. Pentru vizitare se organizeaza tururi cu ghid turistic care pornesc din Catania, Taormina, Nicolosi si alte orase.
Monreale
Monreale este una dintre cele mai mari catedrale din Europa, un monument inchinat artei si arhitecturii arabe, normande si bizantine. Aceasta capodopera arhitecturala este cea mai de pret comoara a Siciliei in special prin mozaicurile ei.
Catedrala a fost fondata in 1172, in constructia sa fiind angajati arhitecti si decoratori francezi, islamici si bizantini. Un portal sculptat flancheaza usile de bronz ornate cu 42 de scene biblice. Interiorul catedralei este ornat cu foite de aur, dar cel mai impresionant este pavimentul mozaicat.
Curtea interioara are aproximativ 228 de coloane gemene si o incantatoare terasa cu gradina, oferind o priveliste de vis asupra orasului Palermo.
Agrigento
In Agrigento se afla unele dintre cele mai frumoase exemplare ale arhitecturii clasice grecesti. Descris de Pindar ca cel mai frumos dintre orasele muritorilor, Agrigento forma una dintre cele mai importanta colonii grecesti din Sicilia. Astazi se pastreaza ruinele celor noua temple, cele mai desavarsite vestigii grecesti din afara Greciei.
Singurul templu care a scapat cutremurelor si vandalizarilor a fost Tempio di Concordia cel mai frumos templu din Sicilia si din Grecia Antica dupa templul lui Tezeu din Atena. In apropiere, pe Via Sacra se afla Templul Iinonei, Templul lui Hercule, Templul lui Jupiter.
La capatul aleii Via dei Templi se afla ruinele unui oras greco-roman si tot aici este muzeul Regional de Arheologie.
Mafia Siciliana
Oricine a auzit de Mafia si o asociaza cu Sicilia. Termenul are mai multe sensuri: protectie, abilitate, siguranta. Punctul comun al istoriei Mafiei (bazele au fost probabil puse in secolul al XII-lea) este conflictul intre sicilieni si autoritati. Acolo unde autoritatile erau inexistente sau desconsiderate, prapastia a fost umpluta de arbitri locali, considerati oamenii cei mai respectati, care au devenit o clasa sociala separata care activa dupa coduri distincte de conduita si onoare cunoscuta prin violenta si dorinta de razbunare. In ciuda unor succese ocazionale repurtate de justitie, Mafia si-a intins tentaculele in majoritatea institutiilor, banii fiind spalati in afaceri, investitii, trafic de stupefiante sau contrabanda cu arme, ceea ce a facut ca italienii sa o numeasca “la piovra” (caracatita).
Bazandu-se pe coruptia aparatului politico-administrativ si juridic, organizatia a inspirat subiectele unor romane (“Nasul”), filme (“Clanul Sicilienilor”) sau seriale (“La Piovara”).
 
Divertisment, festivaluri si spectacole
Exista numeroase festivaluri, ceremonii, targuri si evenimente locale fascinante si pline de culoare. Majoritatea sunt manifestari de mici dimensiuni tinute in cinstea unui sfant, eveniment istoric sau sarbatori religioase unde sunt promovate traditiile locale precum si mancarea, bautura si produsele artizanale.

Solicita o oferta personalizata

 

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Este nevoie de un acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cere o oferta!