Vacanta schi Slovacia 2023

De ce iubim Slovacia?

Descriere destinatie

 

Republica Slovacă - sau pe scurt Slovacia - este în adevăratul sens al cuvântului "Inima Europei", are graniţe cu Austria, Republica Cehă, Polonia, Ucraina şi Ungaria. Aici se află există nouă parcuri naţionale - este greu de găsit un munte care să nu se afle sub o formă de protecţie a naturii. Slovacia este o ţară predominant muntoasă, iar acest fapt, împreună cu climatul de interior, creează condiţii foarte favorabile pentru schi. Condiţii naturale ideale au în primul rând Munţii Tatra, unde infrastructura pentru sporturile de iarnă a început să se dezvolte chiar de la sfârşitul secolului XIX. Astăzi există pe lângă popularele staţiuni de schi din Tatra şi Fatra, multe resorturi mai mici, cu pârtii foarte bune, astfel încât puteţi schia în practic toate regiunile Slovaciei.

 

Partii de schi

Faptul că Tatra oferă condiţii naturale ideale pentru practicarea sporturilor de iarna este cunoscut între timp şi în afara graniţelor din Slovaciei. Dar nu mulţi ştiu ciă iarna se pate schia în practic toate regiunile din Slovacia - într-un total de 100 de statiuni de schi! În prezent există, pe lângă centrele renumite din Tatra şi Fatra, centre ceva mai mici cu pârtii bine îngrijite din vest până la Munţii Beskydy în est.

 

Cultura

Multe castele și cetăți, un număr impresionant de peșteri, terme pentru refacere şi clădiri istorice - toate acestea contribuie la farmecul exercitat de Slovacia asupra turiștilor care o vizitează. În capitală veţi întâlni deja mai multe dintre ele adunate: în primul rând Castelul Bratislava, pe un deal cu vedere la oraș, primăria istorică, catedrala gotică Sf. Martin, Orchestra Filarmonicii Slovace și diverse palat, care atrag mulţi vizitatori.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află Castelul Spiš, în Žehra. Este unul dintre cele mai mari castele din Europa Centrală și a fost complet renovat în 1970. O situare deosebit de pitorească o are Castelul Červený Kameň, tronând pe partea de est a Carpaților Mici. În muzeul castelului găsiţi exponate de arta, arme si mobilier din trecut, și chiar şi o mică farmacie în stil rococo. Din Castelul Teba din Bratislava nu mai există din păcate decât ruine, acestea au fost însă acum transformate într-un muzeu în aer liber.

În Slovacia sunt cunoscute aproximativ 5350 peşteri. 1000 dintre ele sunt situate în carsticul Parc Național Slovac. Împreună cu Parcul Național ungar Aggtelek acoperă una dintre cele mai mari zone carstice din Europa Centrală. Acces publicului oferă de exemplu Pestera Jassauer, o peșteră cu depuneri de calcar și cea mai veche accesibilă din Slovacia. În Valea Demänovská vizitatorii pot explora o peşteră de gheaţa şi o peşteră co stalagmite şi stalactite.

În trecut puteţi călători în satele agricole Vlkolínec și Bardejov. În Vlkolínec timpul pare într-adevăr să fi stat în loc. În satul situat pe un platou între Tatra Mica şi Tatra MareNiederer și High Tatras, nu există nici un drum, nici electricitate, nici conducte de apă. Casele și biserica sunt în întregime din lemn. Casele din centrul istoric al Bardejov nu sunt făcute din lemn, dar au în schimb faţade foarte frumoase. O mare parte a fost renovat.

Cine vrea să programeze şi timp pentru relaxare, trebuie să facă o oprire în una din numeroasele staţiuni balneare din Slovacia. În Thermal Park Bešeňová, de exemplu sau în Parcul Acvatic Tatralandia bazine de înot cu sare, cu apă termală sau simplă şi o lume a saunelor celtică și tratamente spa.

Cere o oferta!