Paseste pe urmele lui Iisus in Nazaret

 

Si atractii, nu doar religie

Situat in regiunea Galileii, Nazaret nu numai ca este un loc sfant de pelerinaj cu o multime de situri crestine, ci si cel mai mare oras arab din nordul Israelului, ce ofera experiente culturale de neimaginat. Orasul poarta semnificatii religioase profunde deoarece, potrivit Noului Testament, aici a copilarit Iisus si a infaptuit primele minuni, amintind, astfel, credinciosilor de evenimentele biblice. Nazaret este un oras vibrant, care ofera mai mult decat istoria scrisa de pelerinii crestini, comprimand in ritm alert privelistile plantatiilor de maslini, a fermelor si padurilor de pini din imprejurimi. Aleile serpuitoare, luminate pe timpul noptii, ale Orasului Vechi, cladirile istorice, bisericile, strazile pavate, bazarurile autentice si restaurantele specializate in preparate traditionale sunt cateva dintre atractiile care merita explorate in Nazaret. 

Iisus in adolescenta

Stiai ca Fecioara Maria a fost anuntata la Biserica Buna Vestire de catre Arhanghelul Gabriel ca ii va da nastere Mantuitorului? Arhitectura mai putin obisnuita a bazilicii, proiectata minutios de arhitectul Giovanni Muzio, este o reala incantare! Acoperita cu un dom din beton in forma de crin, biserica este decorata cu picturi murale si mozaicuri, donate de comunitatile din intreaga lume, ca semn al pretuirii si devotamentului pentru credinta. Fiecare mozaic reliefeaza Sfanta pereche (Mama si Pruncul Sau) asa cum este vazuta ea prin ochii diferitelor culturi entice. Exista multe biserici in Nazaret, dar niciuna nu poate intrece frumusetea Bisericii Saleziana din Nazaret, construite in stil gotic, cu turnuri magnifice si dimensiuni impresionante. Situata pe cel mai inalt varf de munte, biserica creeaza o atmosfera notabila de sfintenie, prin infatisarea statuii lui Iisus din adolescenta, luminat in reflexii azurii de vitraliile colorate ale ferestrelor. Centrul International Maria din Nazaret este recomandat celor care vor sa redescopere povestea Mariei din Nazaret prin intermediul unor tehnici audio-vizuale contemporane. Vizitatorii au ocazia de a intra in grotele aflate deasupra Bisericii Sf. Iosif, care au fost candva atelierul de tamplarie al lui Iosif si casa Sfintei Familii.

O fantana cu apa vindecatoare

Muzeul in aer liber isi propune sa refaca si sa reconstruiasca viata satelor din Galileea in timpul lui Iisus, folosindu-se de case, terenuri, prese de vin si maslini, similare cu cele din secolul I. Este o oprire excelenta pentru toti cei interesati de mestesugurile si traditiile cu care se indeletniceau satenii in vremurile trecute! Mai mult decat atat, muzeul recreeaza fidel fiecare detaliu al stilului galileean cu ajutorul unor actori talentati si entuziasti, imbracati in costume autentice, care vorbesc vizitatorilor despre Invataturile lui Hristos. Daca simti sa te deconectezi de latura spirituala a orasului, bazarul Shuk presupune o cale inedita de a rataci in labirintul de alei pentru a face cumparaturi, iar in magazinul Elbabour vei gasi cele mai gustoase condimente pentru gatit, precum si uleiuri parfumate. Nu uita de baia publica romana, descoperita in urma excavatiilor, despre care se spune ca era alimentata cu apa tamaduitoare din fantana Mariei. Casa El Rais a apartinut guvernatorului Galileii si reflecta trasaturile traditionale din perioada stapanirii otomane, precum tiglele rosii de pe acoperis, peretii acoperiti de picturi murale si coloanele din marmura.

Cere o oferta!