Unde mancam in Ischia?

 

Nu ne putem imagina o calatorie fara experientele culinare deosebite traite in cadrul unui restaurant, pe care sa il recomandam cu caldura mai departe prietenilor nostri. In insula aromelor, Ischia, regasim restaurante care nu numai ca ne incanta papilele gustative, ci ne marcheaza profund, lasand o amprenta puternica in sufletul nostru, intorcandu-ne, astfel, de fiecare data cu drag in acele locuri. Pentru ca am ales sa oferim turistilor nostri cele mai bune sugestii in materie de arta culinara, am selectat cateva restaurante unde pot gusta din spiritul italienesc si din preparatele autentice din Ischia.

 

Trattoria IL Focolare - este unul dintre cele mai iubite restaurante ale insulei. Construit in stil rustic, dispune de un meniu solid traditional pe baza de carne, fripturi, cotlete de miel, inclusiv coniglio all’Ischitana, o mancare specifica locala, gatita cu carne de iepure, sos de rosii, usturoi si ierburi. Desertele de casa sunt realizate din cele mai speciale ingrediente. Proprietarul restaurantului, Riccardo D’Ambra, conduce restaurantul impreuna cu sotia si copiii sai si este un avocat al miscarii Slow Food, o organizatie care promoveaza mancarea locala si gatitul traditional. Daca doresti fructe de mare, cafea sau bauturi racoritoare, ar trebui sa mergi in alta parte, deoarece acestea nu sunt incluse in meniul restaurantului.

 

Restaurant Pietratorcia - cadrul bucolic al restaurantului, decorat cu vita de vie, smochinele salbatice si tufisurile de rozmarin, alaturi de privelistile panoramice magnifice ale Marii Tirrenice, pe o parte si a Muntelui Epomeo pe cealalta, te vor impresiona si iti vor incanta privirea. Din aprilie pana in octombrie, pivnitele de piatra ale restaurantului Pietratorcia din Forio, Insula Ischia, sunt deschise pentru turistii dornici de a le vizita, cu posibilitatea de a degusta vinurile de inalta calitate, de diverse soiuri, obtinute din struguri aromati, albi si rosii (Malvasia di Candia, Fiano si Greco ). Astfel, poti alege dintr-o gama variata de vinuri albe, ca Biancolella, Forastera, Uva Rilla, Viognier si vinuri rosii, Guarnaccia, Piedirosso, Aglianico, Sirah. Gatronomia ischiana cuprinde delicatese pregatite de mainile iscusite ale Rossanei, care s-a dedicat intru totul acestui restaurant de mai bine de 10 ani. Specialitatea locala „All’ischitana”, gatita pe baza de iepure, pastele, produsele de patiserie prajite cu ierburi, mancarurile din peste, branzeturile si mezelurile gustoase sunt unele dintre preparatele recomandate pe care le poti incerca. Pietratorcia organizeaza, de asemenea, o serie de evenimente cu vinuri speciale, muzica si mancare fabuloasa, servita in restaurant. Muzica variaza de la Bossa Nova la Jazz, piese traditionale napoletane si folk de tip ischian, pana la sunete si stiluri mai moderne produse de muzicienii locali. Ai ocazia de a degusta vinuri in cadrul restaurantului in timp ce te bucuri de vederea la gradina plina de fructe si ierburi, care face parte din complexul viticol. Pietratorcia nu se rezuma doar la vinuri si mancare, deoarece este o familie, o traditie.

 

 La Casereccia - Situat de-a lungul drumului care leaga cele doua orase, Forio si Lacco Ameno, restaurantul La Casereccia se adreseaza tuturor tipurilor de vizitatori, inclusiv familiilor cu copii. Dispune de un nivel ridicat de popularitate in randul localnicilor, oferind mancaruri autentice si folosind ingrediente provenite din surse locale. Majoritatea legumelor provin din gradina restaurantului, unde se regasesc albine care produc o miere delicioasa. Meniul restaurantului variaza in functie de sezon, dar printre specialitatile locale se innumara coniglio (iepure), pestele, fuctele de mare, pizza, pastele cu lamaie, gatite intr-un cuptor cu lemne. Exista doua locuri principale unde poti lua masa, prima este o sala mare interioara cu zeci de mese si un televizor intr-un colt, iar cea de-a doua este un conservator de sticla foarte placut si cald in timpul lunilor de iarna. Cu toate acestea, cel mai bun loc pentru a manca este in partea din fata a restaurantului, pe o terasa acoperita, asezata in interiorul unei gradini atractive. Este un restaurant foarte prietenos, in care proprietarul Giuseppe te va face sa te simti binevenit. Daca il intrebi despre apicultura, despre albinele si mierea lor, cu siguranta, va fi mai mult decat bucuros sa iti povesteasca detalii in legatura cu modul in care se produce mierea, si mediul, timpul favorabil al anului pentru obtinerea ei.

 

Ristorante La Pantera Rosa - se afla in fata portului marin River Daestra, intr-o zona plina de baruri, pub-uri si restaurante, fiind renumita pentru atmosfera sa vibranta. La Pantera Rosa are o sala de mese interioara la parter, o camera la ultimul etaj si mese exterioare in fata portului, cu iahturile sale pline de farmec. La Pantera Rosa te poti bucura de pizza traditionala napoletana facuta intr-un cuptor cu lemne si de multe alte preparate specifice ischiene, cum ar fi pastele cu scoici, ciorba de midie, calamar umplut, creveti prajiti, hamsii, risotto alla pescatora (risotto cu fructe de mare) somon si gnocchi. Proprietarul carismatic Amedeo, un lingvist priceput, comunica in cinci limbi diferite.

 

Umberto a Mare - Primul lucru pe care ar trebui sa il stii depre Umberto a Mare este ca se afla intr-o locatie fantastica. Situat la capatul unui promontoriu mic, restaurantul se mandreste cu cele mai frumoase privelisti la mare, dar si cu apusuri de soare minunate. Se intelege de ce acestea au fost clasate in top 10 al preferintelor italienilor (Panorama 2005). Cu toate acestea, privelistea nu este singurul element care face restaurantul atat de special. Mancarea este de cea mai inalta calitate, la fel si servirea, aspecte care evidentiaza atuurile restaurantului, bogat in eleganta si rafinament. Sa iei masa in timp ce te bucuri de apusul soarelui, constituie, fara doar si poate, o experienta memorabila, care poate fi savurata cel mai bine de la unele dintre mesele de pe terasa exterioara. Poti gusta din desertul cu sorbet portocaliu, dupa ce ai savurat penne cu homar si sparanghel sau peste proaspat prins, fript la gratar.

 

Montecorvo Localizat intre dealurile Forio si Panza, Montecorvo creeaza o atmosfera rustica si tainica, ce aminteste de trecut si invita vizitatorii sa evoce traditia locala, presarata de cutume si datini. Exista scaune pe terasa, care iti permit sa ai parte de vederi spectaculoase spre Ischia si spre mare, la apusul soarelui. Zona interioara a restaurantului este o cladire veche sculptata din piatra de tufa locala, cu o multitudine de caracteristici originale si artefacte interesante. Montecorvo este un restaurant de familie, administrat de sotii Carmela si Giovanni si de copiii lor, Nicola si Antonio. Merita sa fie vizitat, chiar daca drumul nu este accesibil decat cu masina, datorita locatiei si gastronomiei, care are un standard foarte ridicat. Specializat in mancaruri cu carne si peste, cuprinde o varietate de aperitive din care poti alege. Multe feluri de mancare sunt gatite in cuptorul cu lemne, cum ar fi pestele copt, carnea sarata si „Coniglio all'Ischitana”, preparatul traditional cu iepure din Ischia. Poti incerca aperitivul Antipasto, cel mai bun de pe intreaga insula sau „Terra” care se concentreaza in jurul carnii si legumelor. Daca esti un impatimit al dulciurilor de casa, afla ca aici ai posibilitatea sa gusti din deserturile sanatoase gatite si inspirate din retete traditionale. Personalul este extrem de profesionist si prietenos, incantat sa iti explice toate felurile de mancare, care apar in meniu si in limba engleza. Iti vor sugera, de asemenea, cele mai bune vinuri pentru completarea mesei. In timpul verii, vei gasi in mod constant pe cineva care „gadila” clapele pe piano forte in sala de mese interioara, momente care se adauga atmosferei unice si magice a intregului loc.

 

Ristorante Nascondiglio dell'Amore - Este situat in Liguori Piano, la sud de Ischia Ponte. Acest restaurant reprezinta un model de referinta, dar si un popas obligatoriu pentru cine doreste sa incerce preparate autentice, retete mediteraneene, in cadrul unei terase, intr-o zona relaxanta. Bucataria alege preparate de sezon si mancaruri speciale, precum carnea si pestele la gratar, pizza pregatita la cuptor, iepurele inabusit in sos de rosii si ierburi, dar si vin ce apartine restaurantului, obtinut din strugurii culesi de pe dealurile verzi din Campagnano si Piano Liguori.

 

Ristorante da Ciccio - Fiind foarte aproape de Castello Aragon, restaurantul da Ciccio atrage ca un magnet turistii in cautare de preparate delicioase. Carlo, fiul proprietarului care conduce restaurantul, este extrem de ospitalier cu oaspetii sai si se dovedeste a fi gazda perfecta pentru masa de pranz sau cina. Este o adevarata placere sa il asculti cand vorbeste despre istoria castelului si despre vremea in care zona era folosita pentru filme, ca The Talented Mr. Ripley si Cleopatra. Restaurantul are un meniu variat, fiind specializat in preparate din peste, paste proaspete cu creveti si scoici, carne si salate. Aici vei avea parte de privelisti spectaculoase asupra castelului.

 

Al Pontile - Situat in apropierea Castelului Aragon, nu este surprinzator faptul ca restaurantul Al Pontile este atat de popular in randul vizitatorilor. Locurile exterioare sunt de obicei foarte aglomerate, lucru care atesta calitatea mancarii din interior. Meniul variat include preparate din peste, paste si carne, spaghete alla putanesca cu capere, rosii si masline,  precum si lichior de lamaie (limoncello) si o buna selectie de vinuri. Restaurantul are una dintre cele mai bune vederi asupra insulei, chiar in fata castelului, asa ca asigura-te ca bifezi a doua intrare in restaurant, care are o multime de mese exterioare, spre deosebire de prima intrare care are doar cateva.

 

Da Raffaele - este un restaurant traditional ischian, situat in centrul orasului, cu o atmosfera familiara, ce iti inspira sentimente placute si pozitive. Este compus din doua sali de mese, una langa alta, cu vedere spre strada principala. Meniul include o gama larga de preparate, printre cele mai cunoscute fiind pestele, pastele, mancarurile cu carne, specialitatea locala cu iepure "Coniglio all'Ischitana". Poti incerca pesce all’ischitana (peste mix prajit) sau melanze a funghetto (vinete prajite cu rosii, ciuperci, usturoi si busuioc). De asemenea, vei gasi pizza napoletana, proaspat gatita la cuptor in partea din spate a restaurantului. Personalul este foarte prietenos si atent, iar pentru un serviciu special suplimentar, trebuie doar sa ii ceri ajutorul lui Franco. Poate fi cel mai bun loc din Ischia in materie de bere si pizza. Constituie o oprire recomandata pentru cei care cauta mancare buna la preturi rezonabile.

 

Gardenia Mare - a devenit, de-a lungul timpului, unul dintre cele mai populare restaurante de pe insula Ischia. Mobilierul din bambus al restaurantului, vegetatia luxurianta din jur si vederile minunate asupra Castelului Aragon, creeaza un cadru perfect pentru a lua cina. O mare parte din aceasta popularitate decurge din faptul ca nu este doar un restaurant, ci o locatie in care poti alege sa petreci o zi intreaga admirand privelistea fabuloasa din Golful Cartaromana, de peste apa, pana la Castello Aragon, si insulele Procida si Vivara, aflate in spatele ei. Deschis la orele de pranz si cina, poti ajunge aici prin intermediul unui taxi de apa, din apropierea localitatii Ischia Ponte. Dupa 5 minute vei ajunge la restaurant, unde un membru al personalului te va astepta si te va invita la o masa. Meniul ofera un amestec interesant de peste proaspat, fructe de mare, carne si mancaruri cu paste, cu unele aperitive excelente, inclusiv Bruschetta. Serviciul prietenos si atent alaturi de preturile accesibile sunt doua criterii care il vor incanta pe vizitator si il vor determina sa poposeasca in acest restaurant. Gardenia Mare poate fi o optiune excelenta pentru cei care are au o barca inchiriata sau, de ce nu, propria lor barca.

 

Ristorante Aglio, Olio & Pomodoro - Aflat in inima orasului Ischia Ponte, pe strada aglomerata care duce pana la Castello Aragon, restaurantul Aglio, Olio & Pomodoro este vestit pentru pizza sa, in timp ce meniul include preparate din paste, fructe de mare si iepure. Ingredientele de baza pentru toate preparatele sunt usturoiul, uleiul de masline si rosiile. Principalii clientii sunt turistii, iar personalul este bine adaptat pentru a raspunde nevoilor diferitelor nationalitati. O atmosfera relaxanta exista atat in interiorul restaurantului, cat si in exterior, depinde de preferinta fiecaruia in legatura cu locul in care doreste sa ia masa. Retine ca acest restaurant accepta doar bani cash.

 

Bar de Maio este unul dintre cele mai populare saloane de inghetata din Ischia Porto. In interior exista o zona traditionala de bar, unde vizitatorii prefera sa bea o cafea sau sa stea afara la o masa si sa priveasca lumea trecand. Exista, de asemenea, un chiosc cu vedere spre strada, de unde poti cumpara o inghetata pe care, ulterior, sa o servesti la masa.

 

Gran Caffè Vittoria - este unul dintre cele mai populare baruri din intreaga insula Ischia. Situat in varful strazii comerciale aglomerate, Corso Vittoria Colonna din Ischia Porto, este format din mai multe zone. Zona principala a barului are o camera de ceai antica, cu mobilier din lemn de culoare inchisa, cum ar fi mesele si scaunele din spate. In momentul in care ajungi in bar, este imposibil sa nu iti atraga atentia produsele de patiserie si deserturile proaspat facute. Te asteapta o servire impecabila si eleganta realizata de chelnerii imbracati in uniforme traditionale albe. Gran Caffè Vittoria este cunoscut mai ales pentru deserturile si cafeaua sa delicioasa, ceea ce il face una dintre optiunile principale pentru turisti, cumparatori si localnici. Cei mai multi dintre clienti prefera sa se relaxeze in aer liber, pe terasa exterioara, aflata de cealalta parte a strazii pietonale.

 

Zi Carmela - este situat in centrul Forio, aproape de port si de strada principala. Restaurantul este decorat intr-un stil tipic ischian, cu sute de ulcioare ceramice colorate, tigai de cupru, rosii, ardei iute si sfori de usturoi atarnate de tavan, recreand un mediu traditional. In meniu sunt disponibile pizza gatita la cuptor cu lemne si multe alte specialitati, inclusiv antipasti de peste sau legume, paste cu diferite tipuri de sosuri, fructe de mare, calamar, stridii, creveti, biban de mare, caracatita, feluri principale de carne si multe altele. Vizitatorii vin aici pentru a incerca fritturina e pezzogne (peste alb gatit in cuptorul de pizza) sau tartare di palamito ( tarta de peste cu citrice). Este pozitionat deasupra unui bar construit in stil american, iar intrarea se face printr-o strada laterala. Daca vii aici cu ocazia potrivita, vei gasi muzica live si dansuri populare napolitane.

 

La Cantina del Mare - Acest loc prietenos se afla chiar peste drum de plaja si serveste mancaruri excelente pentru localnici si turisti. Specialitatea restaurantului sunt fructele de mare. Te poti aseza pe frumoasa terasa sau in interiorul luminos, captusit cu rafturi de vin. Painea speciala este facuta in cel mai vechi cuptor de pe insula si livrata zilnic.