Restaurantele de top ale Pugliei

 

Regiunea este recunoscuta pentru varietatea sa de peste si fructe de mare, pregatite sub cele mai neasteptate forme. Mancarea pugliesa ajunge sa fie apreciata de toti cei care calca pragul restaurantelor datorita aromelor imbietoare si ingredientelor naturale ale preparatelor. Contextul primitor si calduros, in care se desfasoara acest spectacol senzorial, redat de localurile insufletite si muzica pe fundal, dovedeste specificitatea stilului italienesc. Fie ca esti in cautarea unui cadru intim pentru o intalnire romantica sau vrei sa te bucuri de timpul petrecut cu familia, exista ceva pentru fiecare scop, buget si nevoi alimentare. Bari, Lecce, Matera, Poligano a Mare si Ostuni sunt principalele locuri din Puglia care au revolutionat si reinventat gastronomia, ducand-o la rang de arta.

 

Mint Cucina Fresca, Polignano a Mare

Mint Cucina Fresca este restaurantul pe care trebuie sa il alegi daca preferi alternativa mai usoara si mai sanatoasa a preparatelor vegetariene. Desi meniurile sunt in continua schimbare, acestea nu isi uita valoarea proprie de a fi concepute exclusiv din produse organice, sezoniere si echilibrate din punct de vedere nutritional, selectate personal de producatorii locali. Burgerii din naut, cuscusul de conopida cu pasta de avocado, tonul proaspat, oualele coapte servite cu branza ricotta si prajiturile, se numara printre cele mai tentante specialitati. Deschisa in anul 2013 de catre proprietarul Liu, originar din Brazilia, si Fabrizio din regiunea Trento Alto Adige din nordul Italiei, bucataria Mint Fresca inglobeaza o multime de influente globale. 

 

Restaurantul lui Leo, Polignano a Mare

Creatia proprietarului Boracci, restaurantul lui Leo, si-a deschis portile la inceputul anului 2012 cu scopul de a readuce produsele obtinute din surse locale in restaurante. Acesta se concentreaza pe bucataria simpla, tipica din regiunea Apulia, cu un accent deosebit pe bucatele din carne, cum ar fi carnatii Barese cu ulei de masline, lamaie, sare si piper sau carnea de vitel din rasa Podolica, servita cu rucola, branza gratinata, rosii cherry, otet balsamic si ulei. Atentia cade si pe colectia de vinuri a lui Leo, ce cuprinde o varietate de soiuri de la producatorii regionali, inclusiv Cantine Due Palme.

 

Trattoria il Rifugio della Buona Stella, Lecce

Aflat intr-o cladire somptuoasa, cu ziduri din piatra nisipoasa si decor medieval, acest restaurant minunat serveste mancaruri delicioase care iti lasa gura apa, ca painea traditionala de casa, pastele cu rapini si peste-spada si carnatii la gratar cu ciuperci. Numele de Buona Stella se refera la bunica proprietarului, Stella, ale carei retete au inspirat meniul restaurantului. Ambianta familara, personalul prietenos, portiile generoase de paste aromate si preturile rezonabile te vor face sa te simti ca acasa. 

 

Mamma Lupa, Lecce

Daca iti este foame de lup si ti-e pofta de mancare de inalta calitate, indreapta-te spre restaurantul Mamma Lupa si savureaza carnatii pregatiti in stil Lecce sau chiftelutele din carne de cal. In schimb, daca preferi gustarile usoare, poti opta pentru bruschetti, un aperitiv din paine crocanta cu ulei de masline, busuioc proaspat si rosii tocate. Clientii au ocazia de a se bucura de mancare in timp ce viziteaza Amfiteatrul Roman, situat la doar cateva minute distanta de restaurant. 

 

Ristorante Francesca, Matera

Romanticul restaurant Francesca este situat in Sassi di Matera, in vechile locuinte rupestre care dateaza de 9.000 de ani, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1993. In contrast cu exteriorul sau istoric, interiorul restaurantului este elegant si modern, iar mancarea este specifica bucatariei basilicate, cu numeroase retete de paste, delicatese regionale, ca mielul suculent, carnatii cu aroma de fenicul, insotite de un pahar de vin rosu Aglianico del Vulture.

 

Ristorante del Caveoso, Matera

Dupa treizeci de ani petrecuti in industria restaurantelor, proprietarele Nicola si Angela s-au decis sa isi construiasca propria afacere si au reusit, in cele din urma, sa puna pe picioare Ristorante del Caveoso. Gratios si primitor, restaurantul este locul unde gurmanzii poposesc pentru a servi din preparatele bucatariei Basilicata, la terasa superba deschisa in lunile de vara. Deoarece restaurantul isi schimba meniurile odata cu anotimpurile, oaspetii se pot astepta la tot felul de surprize senzoriale, precum pastele ravioli umplute cu branza de oaie pecorino, smochine si crema de dovleac, miel prajit cu ceapa, rosii si ciuperci, toate completate de o selectie de vinuri si deserturi de casa.

 

Porta Nova, Ostuni

Aflat in varful Castelului Aragonez, restaurantul ofera vederi panoramice uluitoare asupra livezilor de maslini din jur si este o optiune excelenta pentru toti cei care isi doresc sa isi surprinda papilele gustative. Cadrul linistit si confortabil se traduce cu usurinta intr-o atmosfera romantica si intima, ideala pentru ocazii speciale si petreceri. Restaurantul incanta simturile prin fructele de mare si ingredientele de cea mai buna calitate. Meniul cuprinde preparate gustoase, de la creveti prajiti in tigaie, pana la homarul cu orez, toate pregatite dupa retete culinare desavarsite. De asemenea, ai sansa de a vedea pivnita restaurantului pentru a descoperi cele peste o suta de vinuri diferite care iti vor acompania viitoarele mese. 

 

Osteria del Tempo Perso, Ostuni

Osteria del Tempo Perso este unul dintre cele mai renumite restaurante din Ostuni, cunoscut la nivel mondial inca din anul 1983. Amplasat in inima centrului istoric din Ostuni, dincolo de strazile laterale varuite, restaurantul Osteria del Tempo Perso evoca stilul clasic, fiind construit intr-o pestera. Este distribuit in doua parti: prima este reprezentata de o brutaria antica ce dateaza din secolul al XIX-lea, iar cea de-a doua este un adevarat muzeu unde se pot vedea o colectie de unelte si echipamente, marturii ale traditiei si civilizatiei de agricultori. A lua pranzul sau cina aici echivaleaza cu degustarea aromelor rafinate din bucataria sublima, specifica regiunilor Puglia si Ostuni, intr-o atmosfera de un farmec inegalabil. Bucatele traditionale sunt elaborate si adaptate gustului modern, prin raportare la ritmul anotimpurilor si inspiratia bucatarului. Specialitatea casei este burrata, o branza proaspata din lapte de vaca, fabricata din mozzarella si smantana.

 

Ristorante Ai Due Ghiottoni, Bari

Aflat pe o strada linistita din port, acest restaurant ofera o varietate de legume si peste gatite in conformitate cu bucataria pugliesa. Restaurantul de familie functioneaza de patruzeci de ani, iar pasiunea si dragostea pentru gatit este ceea ce ii ajuta sa creeze mancaruri surprinzator de simple, care explodeaza de savoare inca de la prima muscatura. Proprietarii se mandresc cu traditia de a folosi cele mai bune produse locale pentru a produce gustul autentic din Puglia in fiecare fel de mancare, cu atractii ca risotto ai due ghiottoni, servit cu spanac, smantana, sunca si parmesan si biban sarat la cuptor. Vinul este selectat cu grija pentru a se potrivi cu preparatele, iar personalul va fi mai mult decat incantat sa iti recomande optiunile din meniu, in functie de preferintele si alegerile tale – o modalitate excelenta de a sarbatori o intalnire de seara.

 

Ristorante Casablanca

Ristorante Casablanca este locatia ideala pentru a comanda o pizza cu o aroma unica si incomparabila, gatita intr-un cuptor cu lemne, imbogatita cu ingrediente de cea mai inalta calitate, provenite direct de la sursa. Meniul ofera o gama larga de delicatese, de la pizza clasica, cu aluatul sau traditional subtire si bine condimentat, pana la cele mai sofisticate si originale. Pentru a completa masa, personalul recomanda intotdeauna o combinatie de vinuri prestigioase, cu etichete din toata tara. O pizza in stil Bari, subtire si asezonata, gatita la perfectiune, este servita tuturor iubitorilor de preparate italienesti, dupa o zi de explorare a regiunii. Eleganta si stilul sunt caracteristicile care descriu cel mai bine restaurantul Casablanca, unde fiecare oaspete are certitudinea ca se va simti ca in sanul familiei.