Salzburg

Pasii lui Mozart

Salzburg este o carte de povesti! Altstadt (Orasul Vechi) sta ingropat sub dealurile abrupte, ca atunci cand Mozart pasea pe acolo in urma cu 250 de ani. Pe langa rapidul rau Salzach, privirea ta se ridica centimetru cu centimetru pana la cupolele gratioase, formidabila fortareaza din continuarea falezei si muntii din zare. 

Salzburg ascunde o scena plina de arta, delicii culinare, parcuri ingrijite si strazi linistite, unde muzica clasica rasuna dinspre ferestrele deschise. Oriunde te-ai avanta, parca peisajul, orizontul si atmosfera de poveste iti salta starea de spirit spre cea mai inalta octava de pe portativ.

 

Ce poti vizita?

Schloss Hellbrunn
Schloss Hellbrunn

Un print cu un vadit simt al umorului, Markus Sittikus, a construit Schloss Helibrunn la inceputul secolului al XVII-lea cu scopul de a servi drept palat de vara, dar si un spatiu de evadare de la functiile si obligatiile sale. Cu o aparenta italiana, palatul a devenit un refugiu indragit de conducatorii statului, care se adunau aici sa bea, sa manance si sa petreaca. Locul parea o Gradina a Edenului pentru toti cei care i-au admirat imaginea exotica, cu citricele si fantanile care ii trezeau din betie.

Festung Hohensalzburg
Festung Hohensalzburg

Cel mai vizibil punct de atractie din Salzburg este aceasta cetate impunatoare care dateaza de noua secole, una dintre cele mai mari si bine pastrate din Europa. Poti petrece chiar si jumatate de zi in acest loc, admirand prin crenele intreaga maiestrie a orasului, raului Salzach si a muntilor. Cetatea se afla la o distanta de 15 minute de urcare abrupta sau de o clipa cu funicularul Festungsbahn fata de centru.

Rezidenz
Rezidenz

Gloria incununata a DomQuartierului din Salzburg, Rezidenz, este locul in care principii-arhiepiscopi au pastrat instanta judecatoreasca pana ce Salzbug a devenit parte a Imperiului Habsburgic in secolul al XIX-lea. Camerele sunt impodobite cu tapiserii, stuc si fresce semnate de Johann Michael Rottmayr, etajul al treilea include o galerie de arta, in care accentul este pus pe operele marilor maestri flamanzi si olandezi, iar elementele obligatorii ii privesc pe Rubens si Rembrandt. 

Salzburg Museum
Salzburg Museum

Gazduit de palatul in stil baroc Neue Residenz, acest muzeu emblematic te intoarce, pas cu pas, in trecutul orasului Salzburg. Vizita incepe din curtea Kunsthalle, afisand expozitii de arta rotative, iar la etaj poti admira renumita Sonntagsspaziergang, pictura a lui Carl Spitzweg, fresce care ilustreaza istoria Romei dupa Titus Livius si multe alte elemente de arta unica.

Schloss Mirabell
Schloss Mirabell

Printul Wolf Dietrich a construit acest splendid palat in 1606 pentru a-si impresiona amanta. In 1721, Johann Lukas von Hildebrandt a remodelat palatul in stil baroc. Interiorul este generos, impanzit de stuc, marmura si fresce; Marmorsaal ofera un decor sublim pentru concertele de camera. Gradinile de trandafiri si arbori bogati in frunze sunt singurele spatii mai putin aglomerate dimineata si seara devreme. Sculpura Tanzerin (dansatoarei) imagineaza cel mai potrivit punct din care poti fotografia gradinile avand cetatea drept fundal.

Cere o oferta!