Toledo intr-o singura zi

City Break in Madrid

 

Toledo este una dintre splendidele asezari din tara. Orasul purta in Evul Mediu eticheta „celor trei culturi”, acceptand in cadrul sau crestinismul, mahomedanismului si mozaismul. Aceasta sinteza culturala provoaca interesul turistilor ajunsi in Spania, dornici de a vizita si de a aborbi cat mai multe informatii despre densitatea istorica a zonei. Fie ca vorbim despre originea vizigota sau romana, ori despre influenta patrunzatoare a pictorului El Greco, Toledo se mandreste cu un patrimoniu cultural bogat, cu repere istorice semnificative. Astfel, va propunem sa concentrati aceasta personalitate citadina in doar cateva ore de vizitare si observare.

 

 

 

 

Ora 10:00, Manastirea franciscana San Juan de los Reyes/ Monasterio de San Juan de los Reyes

Durata vizitei: 30 de minute.

 

 

          

 

Manastirea este o mare si gazduieste o multime de sculpturi, asezate pe toata lungimea arhitecturala specifica stilului Isabelline. In centrul perimetrului se afla o gradina simbolica in egala masura. Biserica este inca functionala, fapt care sustine atmosfera autentica din jurul acesteia. La o scurta privire, manastirea poate fi considerata cu adevarat o cladire frumoasa, iar calcand in interior, fiecare detaliu care o diferentiaza se dezvaluie aproape magic. Printre trasaturile notabile se identifica dispunerea pe doua niveluri, estetic desemnand o fuziune dintre arhitectura gotica tarzie si stilul maur. De remarcat sunt simbolurile si referintele catre diferite regate ale Spaniei, unificate de catre Isabela I a Castiliei si Ferdinand al II-lea de Aragon.

 

 

 

 

 

 

Ora 10:30, Sinagoga „Sfanta Maria Alba”

Durata vizitei: 30 de minute

Distanta: 0,1 km., la 1 minut departare de Monasterio de San Juan de los Reyes

 

  

 

 

 

„Sfanta Maria Alba” este o fosta sinagoga din Toledo, transformata in prezent in muzeu. Cladirea se afla in proprietatea Bisericii Catolice si este considerata de unii istorici ca fiind una dintre cele mai vechi din Europa. Mai mult decat atat, apare drept imaginea manifestarii sociale ale armoniei existente intre crestini, musulmani si evrei. Faptul se argumenteaza prin arhitectura specifica: zidurile albe, simple, din caramida si coloane si 32 de pilastri. De asemenea, artefactele detinute de muzeu reprezinta apropierea si intelegerea dintre cele trei comunitati. Cladirea dateaza din anul 1203, iar influenta islamica in design este vizibila prin arcadele de tip potcoava. In secolul al XV-lea constructia a fost invadata si transformata in lacas de cult crestin. In urmatoarele secole, „Sfanta Maria Alba” a fost folosita sub mai multe scopuri, printre care: un atelier de dulgherie, un magazin, perimetrul incluzand baraci si grajduri.

 

 

 

 

Ora 11:00, Sinagoga del Transito

Durata vizitei: 30 de minute

Distanta: 0,1 km., la 2 minute departare de Sinagoga „Sfanta Maria Alba”

 

 

         

 

  

 

La vremea constructiei, sinagoga era apreciata de populatia majoritar evreiasca care traia in Toledo. In timpul razboiului desfasurat impotriva lui Napoleon, sinagoga a devenit cazarma militara. In anul 1997 aceasta a devenit monument national, fiind transformata in muzeu. Sinagoga del Transito dateaza din secolul al XIV-lea si este renumita pentru arhitectura speciala, pentru stilul hispano-evreiesc. Cladirea a fost fondata si finantata de Samuel ha Levi, despre care se spune ca ar fi adus lemn de cedru libanez pentru a facilita executarea constructiei.

 

 

 

 

 

 

 

Ora 11:30, Muzeul El Greco / Museo del Greco

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0 km., la 2 minute departare de Sinagoga del Transito

 

 

 

 

  

 

Muzeul, asa cum ii sugereaza si numele, are drept subiect al expozitiei lucrarile artistului El Greco. Sub numele sau real, Domenikos Theotokopoulos, acesta s-a nascut in Creta, dar mare parte din viata si-a petrecut-o in Toledo. Fondat in 1911, muzeul este situat in Centrul Evreiesc si consta, in principal, in doua cladiri: reproducerea casei lui El Greco si o cladire din secolul XX langa care se afla o gradina. Atmosfera este una specifica epcii reprezentate, creand un sentiment veridic si puternic al acelor vremuri. Bineinteles, muzeul detine, pe langa lucrari semnate El Greco, picturi ale altor artisti, piese de mobilier si articole de ceramica. Printre lucrarile notabile pot fi enumerate seria „Apostolatului” si „Sfantul Bernandino”. Exista si un spatiu dedicat marchizului Benigno de la Vega-Inclan, fondatorul si unul dintre cele mai sonore din domeniul artelor plastice din prima jumatate a secolului XX. Unul dintre cele mai uzuale moduri de a explora muzeul este un ghid audio. Muzeul gazduieste si un magazin de unde veti putea cumpara suveniruri, cataloage, publicatii de specialitate si ghiduri audio-vizuale scurte.

 

 

 

 

 

 

Ora 12:35, Moscheea Iglesia de El Salvador

Durata vizitei: 30 de minute.

Distanta: 0.2 km., la 5 minute departare de Muzeul „El Greco”

 

  

 

  

 

Pozitionata in inima centrului istoric, Mezquita-Iglesia de El Salvador este unul dintre cele mai vizitate puncte de reper din Toledo. Este una dintre cele mai vechi si impresionante cladiri ale orasului, cu pereti atent decorati si cu un trecut complex. A fost ridicata intr-o prezenta predominant musulmana, orientate spre sud-est, in directia Mecca. Istoricii considera ca structura initiala a fost reocupata in secolul al IX-lea. De asemenea, au fost descoperite ramasite ale secolului al II-lea, din perioada romana tarzie. Structura a supravietuit invaziei armatelor crestine, fiind transformata in biserica in 1159. A fost grav avariata din cauza unui incediu din secolul al XV-lea, necesitand o renovare extensa, de altminteri realizata de Marele Duce Alvarez de Toledo. Una dintre trasaturile uimitoare ale arhitecturii este arcada de tip potcoava, sustinuta de pilastrii de tip vizigotic, cu sculpturi realizate in relief. Acestea ilustreaza diferite scene biblice, printre care Vindecarea orbului, Invierea lui Lazar si altele. Multe elemente arhitecturale originale au fost bine conservate sau restaurate.

 

 

 

 

 

 

 

Ora 13:10, Catedrala din Toledo/ Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0,2 km, la 4 minute departare de Moscheea Iglesia de El Salvador

 

 

  

 

 

Catedrala din Toledo este un lacas de cult romano-catolic, desemnand sediul Arhiepiscopiei Mitropolitane din Toledo. Cladirea este una dintre cele trei de arhitectura gotica ale secolului al XIII-lea, reprezentand un exemplu in toata Spania. Constructia a fost inceputa in anul 1226 si finalizata abia in 1493. Se spune ca ar fi inspirata de proiectarea Catedralei din Bourges. Materialul utilizat este in cea mai mare parte calcar alb. Taxa de intrare include si un tur audio al catedralei, accesibil in mai multe limbi, cu informatii captivante. Pe langa curte, exterior, coloane, obiecte si clopotnita in care puteti urca, biserica se remarca prin fatada principala ce dateaza din secolul al XV-lea, doua abside laterale cu vitralii deosebite, doua rozarii de dimensiuni insemnate. In centrul catedralei se afla Corul, marginit de doua randuri de strane ale caror baza a fost meticulos sculptata de catre Rodrigo Alem. In spatele altarului principal este „El Transparente ”, o parte fina a constructiei, realizata in stil baroc din marmura si alabastru. Veti ramane placut surpinsi atat de dimensiunile considerabile ale Catedralei din Toledo, cat si de elementele componente, diverse, insa bine inchegate sub stilul gotic.

 

  

 

 

 

 

Ora 14:15, Alcazarul din Toledo

Durata vizitei: 45 de minute.

Distanta: 0,4 km, la 7 minute departare Catedrala din Toledo

 

 

  

 

  

 

Alcazarul din Toledo este o fortificatie din piatra care merita un loc de cinste in programul de vizitare a orasului. Aflat chiar in cel mai inalt punct, creeaza imaginea unei structuri impunatoare, de o frumusete aparte. In prezent accesul este permis publicului larg, dat fiind ca serveste drept muzeu militar. De punctat este faptul ca nu numai exponatele merita observate, ci si cladirea in sine.

Sectiunea istorica reprezinta unul dintre punctele de atractie principale, oferind o perspectiva amanuntita asupra trecutului societatii spaniole. Un exemplu in acest sens il reprezinta recreerea biroului comandantului Moscardo, distrus de bataia gloantelor. De remarcat este monumentala curte interioara, decorata cu blazonul habsburgic, alaturi de ramasitele arheologice specifice perioadei maure. Pentru ca multi turisti refuza sa viziteze muzeul si prefera frumusetea exterioara, unele elemente ale colectiei muzeului au fost expuse pe o terasa cu vedere asupra intregului oras. De asemenea, iubitorii de arta pot admira colectia de picturi expuse in vitrine de sticla.

 

 

 

 

 

 

Ora 15:05, Muzeul din Santa Cruz/ Museo de Santa Cruz

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0,3 km, la 4 minute departare Alcazarul din Toledo.

 

  

 

 

 

Muzeul din Santa Crus este un muzeu mic ce atrage, insa, o multime de turisti. Cladirea a servit initial drept spital, fiind transformat in muzeu in secolul al XIX-lea. Ridicat chiar in curtea Cardinalului Mendoza in secolul al XV-lea, se intinde pe doua etaje. Muzeul detine o colectie de piese arheologice, plastice, decorative etc. Sectiunea arheologica gazduieste exponate din culturile romane, vizigotice, arabe si mudejare. Cum era de asteptat, o sectiune este dedicata operelor lui El Greco. In plus, muzeul detine si o arie industriala, colectia desemnand obiecte din sticla, fier, ceramica, aur si argint. Picturi, sculpturi, mestesuguri traditional locale, toate disponibile spre vizitare.

 

 

 

  

 

 

Ora 16:10, Moscheea Cristo de la Luz

Durata vizitei: 30 de minute.

Distanta: 0,4 km, la 6 minute departare de Muzeul Santa Cruz

 

  

 

 

 

Cu scopul initial de a servi drept moschee, Moscheea Cristo de la Luiz a fost transformata in biserica. Arhitectura are o puternica influenta islamica, pe alocuri fiind intrezarite si influente crestine (vezi picturile murale) - Un amestec ce pune cladirea sub semnul unicitatii. In exterior se afla o gradina cu priveliste deosebita, iar pe pereti se gasesc pasaje in limba araba. Este o cladire de dimensiuni reduse, insa ce poate trezi interesul turistilor. De altminteri, exista un ghid audio detaliat pentru cei ce doresc sa isi insuseasca istoria cladirii.

 

 

 

 

 

 

Ora 16:45, Poarta Bisagra

Durata vizitei: 15 minute.

Distanta: 0,2 km., la 3 minute departare de Moscheea Cristo de la Luz

 

 

 

  

  

 

 

Poarta Bisagra este o structura deosebita, care serveste drept poarta de acces in Toledo. A fost construita de arabii care au locuit in aceasta zona inaintea primului mileniu. In principal de origine maura, arhitectura se aseamana in anumite puncte cu stilul renascentist. Poarta Bisagra se aseamana cu un castel datorita celor doua turnuri conectate printr-o arcada triumfala.

De asemenea, de admirat este stema orasului Toledo, aceasta intruchipand un vultur cu doua capete si doua turnuri semicirculare (poarta), impreuna cu cei doi monarhi incoronati in fiecare parte.

  

 

 

 

 

 

 

Ora 17:00, Biserica Santiago del Arrabal

Durata vizitei: 30 minute.

Distanta: 0,0 km., la 1 minut departare de Poarta Bisagra

 

 

  

 

 

 

 

Biserica Santiago del Arrabal este considerata una dintre remarcabilele cladiri de arhitectura maura din Toledo. Construita intre 1245 si 1248, biserica este denumita dupa Sfantul Iacob. Turnul are un design patrat, pastrat in forma initiala. Dupa renovarile si restaurarea extinsa de la mijlocul anilor 1900, Biserica Santiago del Arrabal poarta eticheta unuia dintre cele mai bine conservate situri istorice. Structura a fost initial o moschee din secolul al XII-lea, clopotnita actuala desemnand anterior un minaret. Zidurile sunt marcate prin trasaturi tipice arhitecturii maure si detin trei abside curbate impresionante. Pe acoperisul bisericii exista dovezi ale originii islamice – inscriptii arabe.

 

 

 

 

 

 

 

Ora 17:50, Castelul San Servando/ Alebrgue Castillo San Servando

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 1,1 km., la 15 minute departare de Biserica Santiago de Arrabal

 

 

  

 

 

 

Castelul San Servando este o cladire ce dateaza din epoca medievala, in prezent avand drept scop de functionare cazarea turistilor. Originile castelului sunt musulmane, cladirea trecand prin mai multe procese de restaurare. In anul 1874 castelul a fost declarat monument national. Situat in apropierea Raului Tajo, initial servind gazduirii calugarilor, a fost preluat de Cavalerii Templieri.

Castelul este impartit in salonul principal, o zona de luat masa, o zona cu acoperire tv, o cafenea si mai multe camere pentru oaspeti. Din pacate, castelul nu este deschis publicului larg, ci doar acelora cazati in cadrul acestuia. Contrar acestui impediment, arhitectura merita observata in detaliu, cu referinte permanente asupra picturii „Vedere spre Toledo”, desigur, semnata de El Greco.

 

 

 

 

 

Cu noi, vacantele promit momente de neuitat. Chiar si acelea programate la minut!

Solicita oferta