Varietatea gastronomiei cubaneze rezulta dintr-un ansamblu complex de interactiuni ale culturii spaniole, africane si asiatice. Avalansa de texturi, arome si culori dezvaluie simplitatea bucatariei cubaneze si gustul nemaintalnit al ingredientelor proaspete si pline de savoare. Restaurantele de top ale orasului Havana nu doar ca iti vor oferi o experienta culinara autentica, ci te vor tine conectat in permanenta cu atmosfera locala si cu spiritul creativ al cubanezilor. O trasatura dominanta a mesei traditionale cubaneze este servirea in acelasi timp a tuturor tipurilor de mancare, fie ca sunt gustari sau feluri principale. Iata cele 5 restaurante de top din Havana:
La Guarida
Acest restaurant sofisticat se afla la ultimul etaj al unei cladiri rezidentiale, care a fost candva un conac opulent, din centrul orasului Havana. La Guarida si-a deschis portile pentru prima data in anul 1996 si de atunci a servit personalitati celebre din industria filmului si a muzicii, precum Jack Nicholson, Steven Spielberg, Sting sau Naomi Campbell, inclusiv printul Albert de Monaco. Urca scara din marmura pentru a lua masa in una dintre cele trei camerele in care s-a turnat filmul de Oscar “Capsuni si Ciocolata” sau opteaza pentru o cina la balcon in timp ce admiri privelistile asupra orasului. Multi turisti au venit aici pentru a simti pe propria piele trairile din film si pentru a se bucura de orasul care i-a sedus pe protagonisti. Meniul restaurantului te va surpinde cu preparatele sale rafinate: friptura de ton, purcelus de lapte, tacos de peste, miel tikka masala, supa de pepene rosu si inghetata cu ananas. Preturile, chiar daca nu sunt ridicate, in conformitate cu standardele de capital european, se potrivesc de minune cu faima internationala a restaurantului. Rezervarea este obligatorie.
El Cocinero
Deschis in anul 2013, El Cocinero este un loc elegant amplasat intr-o veche fabrica de ulei, langa o galerie de arta si un club de noapte. Etajul al doilea, conceput pentru o intalnire mai formala, este in tonuri de negru si gri, cu picturi minimaliste agatate de pereti. In exterior, o terasa deschisa, inconjurata de plante luxuriante, te astepta sa cinezi intr-o ambianta distincta, incarcata de note vibrante. Adevarata actiune se petrece odata ce urci scara de fier in spirala si ajungi la etajul al treilea, unde poti savura diferite bauturi si preparate la terasa de pe acoperis, intr-un decor modern si romantic, in lumina blanda a lunii. Meniul a fost extins si diversificat de catre seful restaurantului, Ramon Manuel Lopez Alarcon, care si-a propus sa ofere clientilor sai mancare bio, inspirata si proaspata. Fructele de mare si puii provin direct de la pescarii si fermierii locali, cu scopul de a asigura calitatea si prospetimea produselor. Cel mai popular cocteil, pe care clientii il consuma frecvent, este Daiquri cu capsuni, insa si celelalte bauturi sunt la fel de ispititoare – whisky, coniacul sau romul.
San Cristobal Paladar
San Cristobal este un birt excentric si prietenos care emana un farmec retro, de la muzeul sau impanzit cu fotografii alb-negru, carti, artefacte religioase si antichitati, stivuite pe mobila veche, pana la specialitatile casei, cum ar fi homarul sau carnea de miel. Restaurantul gazduieste o colectie de arta neconventionala menita sa contureze imagini cu Havana din anii ’50, o perioada infloritoare in care Cuba era la apogeul celebritatii, iar starurile de cinema vizitau acest loc. Elementele de meniu includ o varietate de salate proaspete, fructe de mare, paste vegetariene, mancaruri din carne, inclusiv cerdo asado, Havana Temptation, un preparat cu felii de friptura, sos special si banana prajite. Deserturile intrec cu mult imaginatia iubitorilor de dulce traditional, delectandu-le simturile cu budinca eponima San Cristobal, gatita pe baza de oua, fructe, lapte si migdale, tarta cu fructe, placinte si multe alte bunatati. Lista de vinuri este destul de variata, la preturi rezonabile.
La Galeria
La Galeria este unul dintre cele mai bune restaurante din Vedado, Havana. Faptul este dovedit de piesele uimitoare de arta contemporana cubaneza si fotografiile puse la expozitie, dar si de preparatele influentate de stilul creol si francez. Schimbarea acestor expozitii la aproximativ doua luni confera restaurantului o atmosfera noua si placuta care acompaniaza ritualul prepararii si savurarii mancarii. Terasa in aer liber, scaldata de soare la amiaza, este potrivita pentru a lua pranzul, in timp ce sala de mese dispune de un cadru perfect pentru cuplurile de indragostiti care vor sa ia cina la lumina lumanarilor, pe inserate.
El Biky
Tot in cartierul Vedado intalnim si restaurantul El Biky, unul dintre cele mai populare restaurante ale capitalei cubaneze, situat departe de vanzatorii care doresc cu orice pret sa atraga clientii prin ofertele sale speciale. Acesta are atat o cafenea casual, cat si o sala de mese mai sofisticata, ce serveste mancaruri traditionale cubaneze, fiind cunoscut, mai ales, pentru meniul sau international si selectia inedita de fructe de mare. Somonul afumat, ardeii piquillo umpluti cu ton, cocteilul de creveti si carpaccio cu caracatita se regasesc printre specialitatile restaurantului El Biky.