Skiathos impresioneaza prin imaginea sa de ansamblu: plaje intinse si atractive, inconjurate de stanci albe, localuri moderne si extravagante, un oras istoric vechi impanzit de case construite in stil neo-clasic si poteci sinuoase care conduc spre terase si magazine de suveniruri. Exploreaza cetatile medievale pentru a vedea picturile murale si pentru a afla despre invaziile piratilor si nu uita sa te refugiezi in manastiri, acolo unde linistea interioara si reculegerea spirituala primeaza. Nu rata festivalurile de muzica si teatru organizate in centrele culturale, dupa ce ti-ai delectat privirea cu imaginea expresiva a turnului cu ceas venetian. Noi ti-am propus cateva obiective turistice pe care sa le vizitezi imediat ce ajungi pe insula Skiathos.
Inconjurata de munti si chilii, Manastirea Evangelistria dateaza inca din secolul al XVIII-lea, fiind ridicata pe ruinele unui sit arheologic. Acest lacas de cult din piatra a fost fondat de un grup de calugari de pe Muntele Athos in anul 1794 si a adapostit, in timpul Revolutiei Grecesti, luptatorii si refugiatii. In interiorul zidurilor manastirii se gaseste un katholikon (biserica principala), dar si un muzeu ce expune o colectie de vesminte preotesti, cruci din lemn si argint, icoane bizantine, carti rare si manuscrise vechi din secolul al XVII-lea. Alte atractii care merita a fi descoperite sunt bucataria, pastrata intacta de-a lungul anlui, dar si materialul original folosit pentru teserea primului steag grecesc, cu crucea alba pe fundalul albastru.
Intreaga poveste a lui Alexandru Papadiamantis, scriitorul celebru al literaturii grecesti, poate fi parcursa in centrul orasului Skiathos. Avand ca sursa de inspiratie aceasta insula pitoreasca, Papadiamantis a lasat mostenire 100 de romane, carti, obiecte personale, mobilier, desene, picturi si manuscrise – toate adapostite in interiorul casei memoriale. Pentru a mentine vie amintirea autorului, locuinta a fost restaurata si transformata intr-un muzeu modest, inchinat vietii si operei acestuia, un exemplu tipic al arhitecturii locale din secolul al XIX-lea, care reflecta stilul traditional si identitatea insulei. Dupa multi ani de la moartea lui Papadiamantis, cladirea a fost desemnata monument istoric conservat de Minsterul Grec al Culturii. Casa memoriala este deschisa publicului pe tot parcursul anului, cu exceptia zilelor declarate sarbatori nationale.
Pentru a apara locuitorii insulei de invaziile piratilor, care erau destul de frecvente in secolul al XIV-lea, a fost construit castelul Kastro si toata asezarea dimprejur. Este aflata in cel mai nordic punct al insulei pe o stanca impozanta, din care se intreved privelisti panoramice splendide. Atunci cand era atacata, comunitatea era bine pazita datorita pozitionarii orasului, dar si a zidurilor inalte si puternice. In apogeul notorietatii sale, asezamantul detinea in jur de 22 de biserici si 300 de locuinte. In prezent, a mai ramas in picioare doar o biserica solitara, care sta ca marturie tacuta a gloriei de altadata. Interiorul si imprejurimile castelului se bucura de prezenta ruinelor si vestigiilor, dar si de restaurante ce apartin administratiei locale.
Conform traditiei, Manastirea Kounistra a luat numele de la o icoana facatoare de minuni care a fost gasita intr-un pin din apropiere de catre calugarul ascet Simeon, in secolul al XVII-lea. Aflata in partea de sud-vest, Manastirea este considerata a fi protectorul sfant al insulei, un loc sacru dedicat Fecioarei Maria. Anual, pe data de 21 noiembrie se sarbatoreste festivalul religios al manastirii, care atrage in numar mare turistii datorita frescelor murale, pictogramelor din diferite perioade, catapeteasmei din lemn si a iconostasului sculptat. Luminile aprinse, focurile de tabara organizate si muzica religioasa contureaza o atmosfera tainica, de traire divina, bucurie si autovindecare.
Situata deasupra portului vechi, Biserica Trei Ierarhi este un loc de pelerinaj dedicat Sfintilor Vasile, Grigore si Ioan, care apropie, an de an, cat mai multi vizitatori de tema credintei. Acest lacas de cult a fost catedrala insulei timp de 150 de ani, nu doar datorita pozitiei sale centrale, cat si a liturghiilor tinute de preoti importanti ai vremii, cum ar fi preotul Adamantios, tatal lui Papadiamantis. Interiorul bisericii gazduieste o icoana cu puteri miraculoase din anul 1650 si picturi deosebite, realizate de artistii priceputi ai epocii. Departe de tumultul si agitatia urbana, turistii din Grecia si Europa care vin aici simt o oaza de liniste profunda, unde au parte de regasire de sine prin rugaciune si meditatie.
Bourtzi este o mica peninsula, acoperita de paduri de pini, care desparte portul din Skiathos in doua zone distincte: Portul Nou si Portul Vechi. Portul Vechi se remarca prin labirintul de alei, scarile inguste ornate cu pietre de pavaj din marmura inchisa, dominate de magazine, buticuri, galerii de arta, dar si de o gama larga de localuri decorate cu flori multicolore. Cetatea ascunde ruinele unei fortarete construite de venetieni in secolul al XV-lea pentru a se apara de atacurile piratilor. In timp, fortareata a devenit inchisoare pentru condamnatii la moarte. In interiorul acesteia se pot vedea un tun de apa, dar si un locas sfant numit Capela Sfantul Gheorghe. Pe langa valoarea sa istorica, cetatea dobandeste si statutul de a fi centru cultural, in care se desfasoara anual diverse evenimente importante ale Skiathosului, cum ar fi concerte, expozitii de arta si teatru de papusi pentru copii in aer liber.