O cercetare antropologica in Europa: traditii si obiceiuri mai putin obisnuite de Craciun

 

Pentru cei mai multi dintre noi, Craciunul este acea sarbatoare magica din an pe care o asociem cu impodobirea bradului, oferirea de cadouri, recitarea colindelor si petrecerea timpului cu cei dragi in jurul unei mese incarcate de bunatati. In functie de cultura, istorie si sistemul de credinte, fiecare tara are propriile obiceiuri si traditii. Insa unele dintre acestea par atat de neobisnuite incat ne intrebam daca chiar exista cu adevarat. De la pantoful care prezice viitorul in Cehia, pana la ascunderea maturilor de vrajitoare in Norvegia, toate par a fi desprinse din povesti si greu de imaginat in viata reala. Daca esti un mare iubitor de traditii si vrei sa faci cunostinta cu practicile diverselor popoare, te invitam sa parcurgi articolul de mai jos pentru ca la final sa iti doresti sa calatoresti spre destinatia care te-a impresionat prin particularitatile sale unice.

 

SuediaCapra din paie

La suedezi, simbolul Sarbatorilor de iarna este o capra realizata din paie, care se inalta in fiecare an in Piata Castelului Gavle, incepand cu anul 1966. Aceasta practica are la baza o semnificatie de natura religioasa, deoarece caprele sunt considerate paznicii protectori ai bradului si amintesc de faptul ca Iisus s-a nascut intr-o iesle. Capra Yule apare in mitologia scandinava veche ca slujitor al zeului Thor, pe care il plimba cu caleasca in ceruri. In dimineata de Craciun, suedezii prefera sa simta spiritul si atmosfera calda de sarbatoare, luand masa la lumina unei lumanari. Imbracati in elfi si Mosi Craciuni, localnicii marcheaza punctul culminant al traditiei, dand foc caprei din paie.

 

Cehia Pantoful care prezice viitorul

Pantoful cu calitatile lui Nostradamus vine in ajutorul femeilor singure care isi pot afla viitorul prin interpretarea unei simple superstitii. Astfel ca, odata ce au aruncat pantoful peste umar, iar acesta a cazut cu varful spre usa, au certitudinea ca isi vor gasi partenerul de viata pana la urmatorul Craciun. In caz contrar, asa cum era de asteptat, daca pantoful cade cu calcaiul spre usa, urmeaza un an lung de singuratate. 

 

Spania Busteanul de companie 

Poporul spaniol nu crede in Mos Craciun, iar darurile copiilor sunt aduse de magi pe 6 ianuarie, care se deplaseaza intr-o ceremonie somptuoasa, sub forma cortegiilor de curteni si cavaleri. Nu se mai afla in centrul atentiei traditionalul brad, in jurul caruia se aduna toata familia, ci un bustean care prinde viata si devine un personaj  emblematic numit Tio De Nadal. Copiii sunt cei care au sarcina de a-l pregati si de a-l ingriji, intocmai ca pe un animal de companie, hranindu-l cu fructe uscate si acoperindu-l cu o patura calduroasa. Aceasta operatiune incepe pe 8 decembrie si se incheie de Ajun, pe 24 decembrie. In seara de Craciun, copiii fredoneaza cantece, in timp ce lovesc cu un bat busteanul, pentru a primi dulciuri si cadouri simbolice. Cand nu mai are nimic de oferit, busteanul le da oamenilor ceapa, usturoi sau peste uscat.

 

Norvegia: Atentie! Toate maturile sa fie bine ascunse!

Legenda spune ca vrajitoarele si spiritele rele isi fac aparitia in noaptea de Ajun, iar norvegienii, ca sa previna aceasta nefasta intamplare, ascund maturile inainte de a merge la culcare. Lasandu-le fara “mijloc de transport” si privandu-le de posibilitatea de a zbura, vrajitoarele sunt oprite in a-si pune in aplicare planurile diabolice. Tot in Norvegia, oamenii nu il mai asteapta pe Mos Craciun cu prajiturele si lapte, ci pe Nisse, un pitic care pazeste animalele de la ferma si adora terciul cu ovaz. In cazul in care copiii nu ii indeplinesc cerinta, piticul se razbuna facandu-le glume proaste pe toata durata anului viitor.

 

Olanda - Mosul isi lasa renii acasa si soseste cu barca

In folclorul Tarilor de Jos, Mos Nicolae vine cu barca din Spania alaturi de prietenul si insotitorul sau, Zwarte Piet (Peter cel Negru), fiind intampinati de o primire festiva. Acestia impart cadourile copiilor care au fost cuminti tot anul, iar pe cei neascultatori ii pedepsesc, ducandu-i inapoi in Spania. Copiii isi curata ghetutele pe care le umple, mai apoi, cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata cand se trezesc le gasesc pline cu nuci si bomboane.

 

Italia Vrajitoarea Belfana vine pe 5 ianuarie

Supranumita si vrajitoarea Craciunului, Belfana este o batrana cu suflet bun care viziteaza copiii, lasandu-le dulciuri in ciorapi sau carbuni de zahar, in functie de comportamentul afisat in timpul anului. Este o dovada a faptului ca si cei mai rai copii nu sunt atat de aspru pedepsiti. Ea zboara pe o matura si intra in casele oamenilor pe horn, fiind primita cu biscuiti si vin de catre copiii care o asteapta nerabdatori.

 

GermaniaGloburile din brad inlocuite cu muraturi

O traditie ciudata si amuzanta din Germania presupune ascunderea unui castravete murat in brad, iar primul copil care il gaseste va avea noroc tot anul si va primi un cadou de Craciun. Acest obicei isi are originile in trecut cand oamenii nu isi permiteau sa achizitioneze decoratiuni asa ca le inlocuiau cu castraveti. Sfantul Nicolae isi face aparitia sub infatisarea unui batranel cu barba alba si baston, care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana si vine pe cal sau magar, insa nu isi dezvaluie niciodata identitatea in fata copiilor. Pe langa scrisoarea adresata mosului, copiii lasa cativa morcovi pentru caii acestuia. Mosul are o agenda in care verifica faptele bune ale copiilor, rasplatindu-i cu fructe si dulciuri, dar si o evidenta cu cei rai, carora le lasa nuieluse, cartofi sau carbuni.

 

Austria Krampus pedepseste copiii obraznici

Ca in orice poveste, trebuie sa existe si un personaj negativ care se lupta cu forta binelui si, de multe ori, invinge. Krampus este acest tip de personaj care umbla pe strazile orasului si sperie copiii. Cei care nu au dat dovada de bunatate pe tot parcursul anului, ar trebui sa se teama de Krampus care are ca scop principal sa pedepseasca copiii si sa ii invete o lectie. Jumatate tap, jumatate demon, antropologii sunt de parere ca originile sale provin dintr-o traditie straveche pre-crestina. Pe 6 decembrie, oamenii se imbraca in costume si masti infricosatoare, alearga pe strada si lovesc cu bate tot ce intalnesc. La parada de anul acesta au participat artisti din toata Austria, reusind sa atraga mii de turisti de pretutindeni.

 

 

 

 

 

 

Cere o oferta!