Frankfurt este unul dintre cele mai mari orase din Germania, fiind considerat centrul financiar si de afaceri al tarii. In ierarhia intinderii, Frankfurt se afla dupa Berlin, Hamburg, Munich si Koln. Orasul este cunoscut pentru orizontul sau modern, pentru includerea sediului central al Bancii Centrale Europene, a bursei Deutsche Börse si a numeroaselor companii germane cu specific financiar. De asemenea, gazduieste expozitii internationale, cum ar fi Salonul Auto, ori Targul de Carte de la Frankfurt. Situat pe raul Main, la intersectia sistemului german Autobahn, este conectat la multe linii feroviare de mare viteza. In plus, mandrindu-se cu cel mai aglomerat aeroport din Germania, Frankfurt se dovedeste unul dintre cele mai importante noduri de transport din Europa.
Cu toate acestea, ati putea ramane uimiti de contrastul estetic risipit pe alocuri, caracteristica unui loc cu adevarat aparte. Ce puteti face aici? Fabrica de vacante va ofera raspunsul: in continuare, iata cateva idei in formarea unui traseu definit de trei zile petrecute in Frankfurt.
Ziua I
Ora 10:00, Muzeul de Arta Moderna (Museum für Moderne Kunst)
Durata vizitei: 1h si 30 minute.
Muzeul de Arta Moderna din Frankfurt (MKK) este considerat, la nivel mondial, una dintre prestigioasele institutii de arta contemporana. MKK a fost deschis in 1991 si in doar 20 de ani a reusit sa isi faca loc pe piata internationala. Colectia muzeului numara peste 5000 de piese, cu datare cuprinsa intre 1960 si prezent. Valoarea colectiei este foarte ridicata, cu o gama larga de piese expuse. Aici sunt incluse: „Timpul este o capcana a mintii”, proiect al lui Francis Alys, lucrarea „Nürnberger Orgie” (1966) semnata de catre Thomas Bayrle. Nucleul colectiei este alcatuit din 87 de opere ale lui Karl Stroher, initial adapostite in Darmstadt, urmand a fi preluate de orasul Frankfurt la inceputul anilor ’80. Majoritatea elementelor expuse apartin curentelor Pop Art si Minimalism, incluzandu-i pe Andy Warhol si Carl Andre. De asemenea, colectia lui Rolf Ricke a jucat un rol esential in receptarea de catre Europa a artei contemporane. Aceasta include numeroase opere de relevanta deosebita, printre care unele create de Richard Serra si de Thom Merrick.
MMK include si o colectie de lucrari fotografice, expuse alaturi de sculpturi, picturi, ori colaje. Muzeul se declara un fundal al activitatilor culturale, gazduind tururi ghidate, programe de informare, activitati pentru copii, conferinte si multe altele.
Ora 11:30, Kleinmarkthalle
Durata vizitei: 30 de minute.
Distanta: 0.1 km, aprox. la 3 minute departare de Muzeul de Arta Moderna
Kleinmarkthalle, aflata in apropierea strazii Zeil - principala de specific comercial, este o piata de interior. Kleinmarkthalle include peste 155 de tarabe cu produse date spre vanzare. Veti gasi diverse sortimente de vin, paste, ulei de masline, carne proaspata, condimente, produse ecologice, peste, nuci si multe alte delicatese. Vizitatorii sunt invitati la degustari ale mancarurilor din bucataria internationala, dar si specific nemtesti. Cladirea pietei a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, avand drept scop initial adapostirea comerciantilor ce aduceau alimente din regiune si din proximitatea acesteia. In cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost bombordata, dar pana in anul 1954 au avut loc actiuni de reconstructie. Datorita eforturilor minutioase de respectare a planurilor initiale ale cladirii, Kleinmarkthalle si-a pastrat farmecul autentic, servind in continuare drept cadru propice al sesiunilor de cumparaturi din Frankfurt. In prezent, piata este un loc luminos si placut, cuprinzand peste 1200 de metri patrati. Vanzatorii din Kleinmarkthalle sunt cunoscuti pentru ospitalitatea lor.
Ora 12:05, MyZeil
Durata vizitei: 1h si 30 de minute.
Distanta: 0.3 km, la 4 minute departare de Kleinmarkthalle
Deschis in anul 2009 si proiectat de catre arhitectul italian Massimiliano Fuksas, MyZeil este un mall gigantic din centrul orasului. Intrarea principala se afla pe strada Zeil. Acest centru comercial este unul dintre cele mai mari din tara, punand la dispozitie clientilor sai activitati comerciale si de agrement pe fiecare dintre cele 8 niveluri cu arhitectura exceptionala. Mall-ul a fost conceput sa absoarba cat mai multa lumina naturala, cu o carapace exterioara transparenta si un acoperis din sticla.
MyZeil este dispus pe 77,000 de metri patrati, dintre care 7,500 dintre acestia sunt in subteran. Datorita dispunerii centrale, dar si a proximitatii acoperite de transportul public, mall-ul isi contureaza imaginea locului ideal de cumparaturi. De la sali de sport, la imbracaminte, de la fast-food-uri, la electronice, totul creaza diversitatea specifica de care te vei bucura cu siguranta.
Ora 13:40, Hauptwache
Durata vizitei: 1h.
Distanta: 0.2 km, la 3 minute departare de MyZeil
Hauptwache (trad. „Garda Principala”) a fost proiectat de catre Johann Samhaimer in 1729, scopul initial al cladirii fiind acela de sediu al autoritatilor de aparare ale orasului. De-a lungul anilor, cladirea a fost utilizata in mai multe moduri, inclusiv ca inchisoare. Aceasta a devenit faimoasa in urma evenimentului Frankfurter Wachensturm, cand studentii au asaltat-o in 1833, in incercarea esuata de a elibera detinutii. Hauptwache a servit drept sectie de politie din 1866 pana in 1904, cand a fost transformata intr-o cafenea. Bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial au afectat radical starea cladirii. In anul 1954 a fost reconstruita. In anul 1967, guvernul a decis sa darame cladirea si sa o reconstruiasca deasupra statiei U-bahn, intrucat devenise un obstacol in calea construirii retelei de metrou.
In prezent Hauptwache este considerat unul dintre cele mai aglomerate locuri din Frankfurt. In apropiere veti gasi strazi comerciale: Goethehaus, Paulskirche, Alte Oper si Eschenheimer Turm. Multe strazi pietonale, la cativa pasi de cladire, ofera prilejul organizarii sesiunilor de cumparaturi, ori al observarii oamenilor. In plus, puteti savura o bautura in cafeneaua . Hauptwache, un loc iubit de catre localnici.
Ora 14:45, Casa lui Goethe (Goethehaus)
Durata vizitei: 2h.
Distanta: 0.3 km, la 4 minute departare de Hauptwache
Goethehaus este locul unde s-a nascut si a crescut scriitorul Johann Wolfgang Goethe la mijlocul anilor 1700. Casa a fost cumparata de catre bunica lui Goethe in anul 1733, iar tatal sau a modificat cele doua jumatati intr-o cladire in stil baroc. O vizita in acest loc ofera o perspectiva asupra vietii traite de oamenii secolului al XVIII-lea, cu mobilier si obiecte decorative reconstruite, atmosfera surprinsa fiind una realista, apartinand cotidianului. O serie de piese originale pot fi gasite in casa, cum ar fi biroul lui Goethe, locul unde s-a conturat inspiratia unor opere celebre, cum ar fi „Suferintele tanarului Werther”.
Parterul casei este introdus prin holul de la intrare care duce pana la bucatarie (care detine pompa de apa originala), Camera Galbena (camera de primire a mamei lui Goethe) si sala de mese, Camera Albastra.
Primul etaj prevede anticamera cu o scara de un stil extravagant, Camera de Muzica, unde familia lui Goethe se aduna si canta si Camera cu Semineu unde Goethe practica meseria de avocat. In plus, la acest etaj, se afla Camera Rosie, utilizata pentru spatiu de organizare a petrecerilor de familie.
La etajul al doilea se afla Camera Nasterii, unde s-a nascut Goethe si unde se afla o galerie de fotografii, colectie a familiei cu artisti contemporani din Frankfurt care au urmat traditia daneza, ca de exemplu Juncker si Morgenstern.
Teatrul de papusi se afla la etajul al treilea, la fel si Camera de Scriere (spatiul de lucru al lui Goethe). De asemenea, muzeul include o colectie deosebita de picturi si documente.
Ziua a II-a
Ora 10:00, Palmengarden
Durata vizitei : 2h si 30 de minute
Una dintre cele mai mari gradini botanice din Germania este Palmengarden, intinsa pe 22 de hectare de teren. Gradina fost deschisa publicului de catre Heinrich Siesmayer in 1871.
Ulterior celui de-Al Doilea Razboi Mondial, gradina a fost luata in primire de autoritatile de ocupatie si redata orasului in anii 1960. Dupa procesul extins de reconstructie, gradina a fost redeschisa la inceputul anilor 1990. Este un loc popular pentru incercarea de a capta linistea oazei de verde din inima unui oras plin de viata, cum e Frankfurt.
Gradina este denumita dupa imensa „casa de palmieri” de pana la 18 metri inaltime, aceasta fiind protejata prin intermediul unei structuri de fier proiectata de Friedrick Kaysser la sfarsitul anilor 1800. Aceasta constructie unica gazduieste, de asemenea, o cascada artificiala si banci de lemn, unde va puteti aseza si sa va bucurati de tot ce va inconjoara.
Palmengarden expune flora din mai multe zone climatice diferite, integrand un spatiu de conservare de 9000 de metri patrati. O serie de specii tropicale si subtropicale sunt adapostite in „Tropicarium”, un grup de 14 sere. Veti descoperi cadre de clima extrema, de la deserturi uscate unde cresc cactusii, pana la paduri tropicale verzi. Nu uitati sa vizitati Gradina Goethe, ce aduce un omagiu lui Johann Wolfgand Goethe, ce s scris despre arborele pagodelor (Ginkgo biloba), care creste in abundenta in Palmengarden. Gradina este situata langa Casa Goethe si langa Gradina Botanica din Frankfurt, apartinand Universitatii Goethe.
Ora 12:35, Muzeul de Istorie Naturala Senckenberg (Naturmuseum Senckenberg)
Durata vizitei: 3h.
Distanta: 1 km, la 4 minute (parcurse cu masina) departare de Palmengarten
Naturmuseum Senckenberg este unul dintre cele mai mari muzee de istorie naturala din Germania, prezentand evolutia vietii si a biodiversitatii. Senckenberg este un loc atractiv, fiind vizitat anual de peste jumatate de milion de persoane. Expozitia preferata ramane cea a dinozaurilor, dat fiind faptul ca muzeul detine una dintre cele mai mari expozitii de fosile de dinozauri din lume. Reproducerile in marime naturala ale acestor creaturi intampina vizitatorii chiar de la intrare, iar in cadrul expozitiei se afla cranii reale si o fosila cu piele conservata. Pe langa aceasta expozitie de-a dreptul fascinanta, muzeul include si o colectie de pasari impaiate cu peste 2,000 de exemplare.
Profitati de ocazia unica de a cunoaste si creaturi despartite istoric prin intermediul epocilor, ori de a avea contact si cu alte creaturi, ce au disparut relativ recent de pe planeta noastra; un exemplu ar fi quagga. De asemenea, o alta expozitie de mare valoare este cea a homidului Lucy, singurul de acest fel din Europa. Expozitiile speciale sunt organizate cu regularitate, astfel ca vizitele repetate nu vor fi identice, intotdeauna ramanand altceva de descoperit.
Ora 15:45, Opera Veche (Alte Oper)
Distanta: 1,9 km, la 8 minute (parcurse cu masina) departare de Senckenberg.
Opera Veche din Frankfurt a fost prima sala de organizare a concertelor de opera, inaugurata fiind in 1880. Cladirea originala a avut o scara magnifica, cunoscuta sub numele de „scara imperiala”. Sala Principala are o capacitate de 2,000 de persoane. Multe spectacole deosebite si-au avut debutul aici, inslusiv „Carmina Burana” a lui Carl Orff. Opera a fost proiectata de arhitectul german Richard Lucae, iar ridicarea constructiei a durat 7 ani. Regele Wilhelm I a fost unul dintre cei mai prestigiosi oaspeti care au onorat cu prezenta la evenimentul de inaugurare. Opera a fost distrusa in anul 1944, ramanand in picioare doar cativa pereti exteriori si fatada. Perioada reconstructiei s-a intins pe mai multe decenii, redeschiderea avand loc in anul 1981. In timp ce exteriorul a fost ridicat conform planurilor initiale ale cladirii, restul a fost construit sub conceptul unui complex multifunctional modern.
Reconstruita, Opera include o sala cu o capacitate de 2,500 de locuri si o sala mai mica, cunoscuta sub numele de Mozart Saal, cu 700 de locuri. Ulterior, un numar de sali de dimensiuni mai mici au fost deschise pentru organizarea conrgeselor. Vizitatorii se pot bucura de o gama diversa de programe muzicale de toate genurile, inclusiv jazz, muzica clasica si spectacole celebre la nivel international. Sectiunea de congrese gazduieste circa 50 de evenimente anual.
Ziua a III-a
Ora 10:00, Muzeul Staedel (Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie)
Muzeul de Arta Städelsches Kunstinstitut, cunoscut si sub numele de Muzeul Staedel, se mandreste cu una dintre cele mai importante colectii de arta din Germania. Raspandita pe un spatiu de expunere de 4,000 de metri patrati, aceasta include 2,700 de tablouri, 100,000 de schite si printuri si 600 de sculpture. Unele dintre acestea sunt permanent expuse, in timp ce altele sunt prezentate in expozitii temporare. Muzeul a fost infiintat de catre Johann Fiedrich Stadel in 1815, dar pana in 1878 nu a functionat, dat fiind faptul ca pe strada Schaumainkai era o cladire unde se concentrau multe dintre muzeele orasului. In anul 1937 zeci de picturi au fost confiscate, dar, din fericire, o mare parte a colectiei a fost mutata din Frankfurt, salvand-o astfel din calea bombardamentelor.
Staedel gazduieste picturi europene, raspandite ca datare pe o perioada de 7 secole, de la Evul Mediu, prin epocile Renasterii, Baroc, Modernism si pana in prezent. Puteti admira lucrari ale artistilor consacrati, cum ar fi: Jan van Eyck, Rembrandt, Sandro Botticelli si Stefan Lochner, Claude Monet, Pablo Picasso si Edgar, Francis Bacon, Yves Klein, Jeff Wall si altii.
Sectiunea de schite si desene ii desemneaza pe Paul Cezanne, Petrus Christus si Jackson Pollock, la care se adauga, bineinteles, multe alte nume de artisti.
In vecinatatea magazinului din muzeu veti avea placerea sa descoperiti o cafenea si un restaurant cu multe premii castigate pentru activitatea de functionare.
Ora 12:05, Podul de Fier (Eiserner Steg)
Distanta: 1,8 km, la 4 minute (parcurse cu masina) departare de Muzeul Staedel.
Faimoasul pod din Frankfurt, Eiserner Steg, se afla pe malul raului Main si este un loc ce apare adesea in fotografiile vizitatorilor. Podul leaga centrul orasului de cartierul Sachsenhausen. Construit in 1868, podul are o lungime de aproximativ 170 de metri, arhitectural incadrandu-se in stilul gotic. In ultimele zile de desfasurare ale celui de Al Doilea Razboi Mondial, podul a fost bombardat. Reconstructia acestuia s-a sfarsit in anul 1946. Primaria orasului a restaurat constructia in 1993. O inscriptie greaca aflata pe pod este preluata din „Odissea” lui Homer, transmitand dorinta omenirii de a traversa oceanele si de a intalni diversi oameni, ce vorbesc limbi diferite.
Aproximativ 10,000 de persoane traverseaza podul in fiecare zi. Puteti observa la apusul soarelui cupluri care se plimba romantic de-a lungul constructiei, punand lacate cu initialele lor pe cadrul metalic. Obiceiul este similar cu cel practicat pe podurile de peste raul Sena din Paris. Locul ofera, de asemenea, o priveliste minunata asupra orasului. Drept puncte principale puteti zari Catedrala din Frankfurt si alte lacasuri de cult.
Ora 12:40, Romerberg
Distanta: 0,2 km, la 4 minute departare de Podul de Fier.
Centrul „Orasului Vechi” din Frankfurt (Alstadt) a fost, pentru secole de-a randul, Romerberg (trad. Munte Roman). Romerberg a fost reconstruit dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, oferind o imagine realista asupra caracterului zonei din perioada Evului Mediu. Din secolul al XII-lea, Piata Romerberg a gazduit targuri mari, atragand comercianti chiar si din Italia. Arhitectura este deosebita, cu cladiri construite in majoritatea lor realizate din lemn.
Punctele de interes din cadrul pietei sunt Grechtigkeitsbrunnen (Fantana Justitiei), construita in 1543, inchipuind-o pe Zeita Justitiei, si Ostzeile, un sir de sase case construite in secolul al XV-lea. La sud de piata veti descoperi Muzeul de Istorie din Frankfurt, iar vizavi se afla o biserica in stil gotic (Alte Nikolaikirche) intemeiata in secolul al XI-lea.
Ora 13:40, Romer
Distanta: 0 km, la 0 minute departare de Romerberg.
Romer („Primaria”) este considerata una dintre cele mai importante cladiri istorice din Frankfurt. Complexul este alcatuit din trei cladiri diferite: Zum Romer, Alt Limpurg si Lowenstein. Cea mai veche aripa a fost construita in secolul al XV-lea, desi pana in 1908 au fost realizate extinderi permanente ale spatiului. La sfarsitul secolului al XIX-lea a fost realizata o legatura cu un pod de piatra rosie numit „Podul Suspinelor” (Seufzerbrucke), dupa faimosul pod venetian.De-a lungul timpului, mai multe turnuri au fost adaugate, incluzand Langer Franz si Kleiner Cohn.
Cele mai vechi incaperi ale complexului, Romerhalle si Schwanenhalle, au ramas aproape intacte in ultimele sase secole.
Ora 14:15, Biserica Sfantul Paul
Durata vizitei: 45 minute.
Distanta: 0,1 km, la 2 minute departare de Romer.
Construita intre 1789 si 1833, Biserica Sfantul Paul (Paulskirche) a servit initial drept lacas de cult luteran, devenind sediul primului Parlament German ales in mod liber. Curand a luat forma simbolului miscarii democratice germane, initierea Adunarii Nationale avand loc intre zidurile bisericii in 1848.
Stilul arhitectural este neoclasic, cladirea avand fatada din caramida, cu un ceas-turn alaturi. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial biserica a fost distrusa in totalitate. Datorita valorii sale istorice, guvernul a decis ca aceasta sa fie una dintre primele reconstruite dupa sfarsitul razboiului. Interiorul nu a fost restaurat conform planurilor originale, plasandu-se sub stilul minimalist.
Pe peretii exteriori Bisericii Sfantul Paul puteti observa placi comemorative care amintesc de istoria politica. In cursul unei vizite la Frankfurt in 1963, fostul presedinte John F. Kennedy a tinut un discurs important in biserica.
Chiar daca eticheta statusului impus cladirii este acela de locas de cult, de loc de desfasurare a unor evenimente de natura religioasa, spatiul acesteia este utilizat astazi pentru desfasurarea evenimentelor si expozitiilor, de exemplu: Premiul pentru Pace al Librarilor Germani.
Ora 15:05, Catedrala Sfantul Bartolomeu (Kaiserdom Sankt Bartholomaus)
Distanta: 0,4 km, la 5 minute departare de Biserica Sf. Paul.
Biserica Romano-Catolica in stil gotic este oficial cunoscuta drept Catedrala Sf, Bartolomeu sau Catedrala din Frankfurt. Impresionantul turn de 95 de metru domina orziontul, fiind considerata cea mai impunatoare cladire cu caracter religios din Frankfurt. In ciuda statusului purtat de cladire, aceasta nu este oficial o catedrala.
Gazduind numerioase evenimente istorice, cladirea este considerat un simbol al unitatii nationale. Urmate fiind planurile initiale, constructia a inceput in anul 1356, finalizandu-se abia in anul 1793. Dupa incendiul din 1867, catedrala a fost reconstruita, dar bombardamentele din anul 1944 au distrus-o complet. Catedrala a fost construita pentru a treia oara, astazi reprezentand o structura cu un puternic caracter gotic, deosebit, definita prin simetrice. Altarul dateaza din 1434, iar standurile corului din secolul al XIV-lea. Wahkapelle este locul unde au fost alesi 16 dintre cei 23 de regi germani si merita toata admiratia. Vizitatorii au acces la turnul gotic al catedralei printr-o usa din dreapta cladirii. Urcarea implica aproximativ 328 de pasi, dar efortul va fi pe deplin recunoscut.
Cu noi vacantele promit momente de neuitat. Chiar si acelea programate la minut!