De ce sa mergi in Puglia?
Chiar daca nu a atins inca apogeul notorietatii si nu s-a remarcat in randul turistilor, asta nu inseamna ca Puglia are mai putin de oferit. Dimpotriva, este un loc care merita descoperit pas cu pas, in orice moment, pentru a-i incredinta pe vizitatori de comorile sale, vegheate cu multa grija. Regiunea ocupa un loc important pe harta Italiei, fiind situata in partea de sud, imaginata drept calcaiul cizmei peninsulei. Dispune de o clima blanda, turism infloritor, o marturie istorica a perindarii unor mari popoare, duzine imense de masline, cartiere medievale si orase cu patrimonii culturale bogate.
Ce poti face in Puglia?
1. Plimba-te pe strazile inguste si intortocheate ale orasului Bari si descopera obiectivele turistice
Nu poti afirma ca ai cunoscut Puglia daca nu ai facut cunostinta cu capitala acesteia, Bari, un oras portuar, care isi intampina admiratorii de la inaltimea coastei Marii Adriatice. Pulsul orasului bate prin vibratia restaurantelor, tavernelor traditionale, arhitecturii gratioase a cladirilor si a centrului istoric, strabatut de-a lungul strazilor pavate, serpuitoare. Incursiunea istorica ne evoca trecutul tumultos al orasului, care a indurat multa vreme invazia grecilor, fiind cucerita, in final, de catre romani si bizantini, reprezentand o reala oportunitate de transformare a acestuia intr-un centru comercial, politic si militar. Unul dintre cele mai importante obiective turistice este Bazilica Sfantului Nicolae, construita in sec. al XVII-lea, ce adaposteste la loc de cinste relicvele Sf. Nicolae, asezate in altar, intr-o frumoasa cripta boltita, despre care se spune ca emana un mir cu puteri miraculoase. Constructia catedralei seamana, mai degraba, cu un castel, datorita formei patrate si a celor doua turnuri impozante in lateralele fatadei. Cum timpul face ravagii peste constructiile epocii si le deterioreaza, nu acelasi lucru se poate spune si despre biserica Sf. Nicolae, care s-a conservat si a rezistat, in ciuda evenimentelor istorice, aproape intacta, sub aspectul ei original. Biserica reprezinta locul de pelerinaj al ortodoxilor care se refugiaza aici pentru reculegere, liniste si rugaciune. Ciboriul magnific al bisericii este decorat cu cele mai interesante mozaicuri, ce infatiseaza imagini, sculpturi cu animale si fapturi mitologice. Fortul San Antonio este cel mai inalt punct al orasului, ce dateaza din anul 1500 si, timp de mai multe decenii, a avut un scop defensiv si a gazduit numeroase evenimente culturale. Renovat in ultimul timp, cu siguranta, va castiga din gloria si faima de altadata.
Catedrala Sf. Sabin este o capodopera arhitecturala, construita in secolul al XIII-lea, in stil romanic, ce isi dezvaluie gratia unui interior armonios alcatuit din trei nave si trei abside. Elementele sale unice, ca mobilierul din marmura alba impletit cu decoratiunile arhitecturale, frescele din secolul al XIV-lea si icoana bizantina a Fecioarei de la Constantinopol, sunt atractii care merita toata admiratia vizitatorilor.
In secolul al XII-lea, regele Roger Norman al II-lea a reusit sa construiasca Castelul Normanno Svevo peste ruinele unei structuri bizantine. Implicarile succesorilor si-au spus cuvantul, reflectandu-se in structura castelului, format din doua parti predominante: turnul de origine bizantino-normanda transformat la ordinul imparatului Frederick al II-lea si bastioanele cu turnuri sulita adaugate de ducesa de Bari, Isabella de Aragon. In partea de vest a castelului se regaseste Sala Coloanelor, ce se remarca prin tavanele sale boltite, o trasatura specifica a stilului gotic. Mult timp, mai exact pana in anii ’70, castelul a servit drept inchisoare. In prezent, interiorul acestui castel este folosit pentru expozitii ocazionale de arta si sculptura, concerte, un prilej inedit de a interactiona in mod direct cu istoria si cultura orasului.
Teatrele Margherita si Petruzzelli sunt alte doua obiective ce nu trebuie sa lipseasca din itinerariul unui vizitator ce si-a propus sa descopere in profunzime substraturile orasului. Primul este un centru veritabil de cultura italiana, ce desfasoara spectacole si expozitii cu artisti debutanti, avandu-i ca invitati pe Juliette Greco, Ray Charles, Luciano Pavarotti si dand nastere in 1991 Asociatiei Orchestrei Filarmonicii Teatro Petruzzelli. Construit intre anii 1890 si 1903, este cel mai mare edificiu din Italia din punct de vedere al marimii, avand o arhitectura impresionanta ce straluceste prin decoratiunile sale din aur, frescele si statuile realizate de mesterii cunoscuti ai vremii. Nu departe de el, se afla si Teatrul Margherita, construit intre anii 1912 si 1914 si considerat cel mai important centru de arta contemporana din oras. In anul 2018, teatrul a fost restaurat si redeschis pentru a servi publicului sau expozitii de arta cu fotografii, recent fiind incluse si operele lui Vincent Van Gogh. Cel de-al treilea teatru de frunte al orasului este Piccinni, casa muzicianului Italian Niccolò Piccinni, un muzeu popular de muzica, definit de eleganta si simplitate, decorat cu aur si invaluit in lumina naturala.
Pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra originilor istorice din Bari, este recomandata o vizita la Muzeul Arheologic din Santa Scolastica. Acesta deruleaza cronologia fascinanta a orasului, de la epoca bronzului, perioadele elenistice, pana la pasarelele iluminate, ce traverseaza ramasitele considerabile ale unei biserici medievale dedicate Sfintilor Ioan si Pavel. Un punct important al muzeului este colectia de placi funerare sepulcrale, ce dateaza inca de pe vremea romanilor.
Palatul Fizzaroti este unul dintre cele mai interesante cladiri din Bari, situat in Corso Vittorio Emanuele si construit in stil venetial. Cele doua camerele ale sale ilustreaza activitati economice ale Pugliei prin intermediul unor figuri alegorice, dar si simboluri ezoterice si ebraice. In prezent, palatul gazduieste o serie de evenimente importante cu impact major asupra orasului, expozitii si spectacole de moda.
2. Lasa-te cuprins de magia taramului de poveste din Alberobello
Daca vrei sa treci de granitele orasului Bari si sa afli ce se ascunde in proximitatea acestuia, afla ca Alberobello este la o distanta de doar 50 de km. Ce anume il face un taram de poveste? Casele Trulli au acele componente fascinante ce plaseaza destinatia intr-un univers al povestilor, asemanatoare cu cea a hobbitilor din Stapanul inelelor sau a piticilor din Alba ca Zapada. Etimologia cuvantului “trulli” vine din limba latina “turris” si inseamna cupola.
A fost inclus in Patrimoniul cultural Mondial Unesco in anul 1996, deoarece este un exemplu exceptional al unei forme de constructie a cladirilor care deriva din tehnici preistorice, ce au ramas intacte si inca se pastreaza in lumea moderna. Designul architectural, redat de acoperisurile conice denumite “trulli” pictate cu simboluri religioase, exteriorul patat intr-un alb imaculat, zidurile groase din mortar si tavanele boltite confera caselor o atmosfera aparte, neobisnuita, incarcata de mister si note puternice de originalitate. Partea turistica a orasului este dezvoltata in doua zone, primul district fiind numit Rione Monti, in care casutele au fost transformate in restaurante, magazine de suveniruri, buticuri, cafenele, dar si in spatii locuibile in care oamenii isi duc traiul zi de zi. Cel de-al doilea district, Aia Piccola, este mai putin popular in randul turistilor, dar la fel de frumos, bucurandu-se de liniste si ambianta pitoreasca.
3. Calatoreste in orasul alb Ostuni
Supranumit de italieni “La Cita Bianca”, Ostuni este construit sub forma unei cetati cu cladiri albe, care seamana, mai degraba, cu un oras grecesc decat cu unul italian. Explicatia este simpla in acest sens pentru ca grecii au fost cei care au readus la viata sufletul orasului, dupa ce a fost distrusa in timpul razboaielor punice. O zi petrecuta aici este perfecta pentru a vizita centrul vechi si pentru a admira monumentele si cladirile medievale. Printre obiectivele turistice se regasesc: Catedrala Santa Maria Assunta, construita in anul 1400, ce imbina stilul gotic cu cel al scolii venetiene, Piazza della Libertà - unul dintre cele mai importante centre culturale din oras, faimosul Obelisc Sant'Oronzo, Biserica San Francesco, ce dateaza din 1304, alcatuita dintr-un interior bogat in stuc, altar din Sanmartino și statui de lemn.
4. Viziteaza cel mai vechi oras subteran din lume – Matera
Aleasa in anul 2019 capitala culturala europeana, Matera isi dovedeste insemnatatea culturala si istorica, prin cladirile sale vechi, pesterile fascinante, bisericile rupestre si casele traditionale “sassi”, sculptate in stanca, ce dezvaluie ramasite ale stilului renascentist, bizantin si gotic. Prin urmare, daca ajungi aici, trebuie negresit sa te plimbi pe strazile din Sassi, sa vizitezi bisericile San Pietro Caveoso, sapate in stanca, Madonna dell’Idris si San Giovanni in Monterrone, sa admiri exponatele din diferite perioade istorice ale muzeului de istorie Muzeo Nationale Ridola sau picturile religioase ale unor mari artisti din Palazzo Lanfranchi. Grotta di Vico Solitario si Casa Grotta del Barisano sunt doua case-pestera din Sassi, cu artefacte, unelte si mobilier, menite sa comemoreze atmosfera din perioada in care erau locuite. Nu rata cel mai mare festival din oras, Festa della Bruna, care se desfasoara anual si are loc pe data de 2 iulie, punand la dispozitia vizitatorilor parade de costume si focuri de artificii. Aproximativ 55 de pelicule pe teme biblice au fost filmate aici, printre care "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson, "Evanghelia lui Matei", pana si "James Bond" cu Daniel Craig.
5. Patrunde in Florenta barocului, orasul Lecce
Lecce este unul dintre cele mai des vizitate orase din Puglia datorita arhitecturii sale grandioase, impanzita pe cladirile baroce, faurite de arhitectii priceputi ai secolului al XVII-lea. Stilul baroc vizeaza bisericile, palatele si monumentele, casele si cladirile care formeaza centrul vechi al orasului. Unele dintre cele mai pregnante exemple ale barocului le reprezinta Palazzo dei Celestini, sediul prefecturii si municipialitatii, Basilica di Santa Croce, simbolul orasului, Piazza Duomo si piata splendida Sant Oronzo ce ascunde vestigiile Amfiteatrului roman. In Muzeul Provincial de Arheologie din Lecce ai ocazia de a admira o colectie de vase ceramice, figurine din bronz si monede romane, iar in Palatul Sedile poti vedea spectacole de arta si expozitii prestigioase.