Manastirile insulei

Panaghia Eikonistria
Aceasta manastire, construita in secolul al 17-lea, este locul cel mai sfant de pe insula, deoarece icoana miraculoasa a Maicii Domnului (Panaghia) a fost gasita aici in jurul anului 1650. Hramul bisericii este in ziua de Adormirea Maicii Domnului, 15 august.

Biserica Trei Ierarhi
Biserica a fost catedrala insulei timp de 150 ani, nu doar datorita pozitiei sale centrale, dar si datorita faptului ca aici tineau liturghia preoti vestiti in acele timpuri, figuri importante ale vremii, cum ar fi preotul Adamantios, tatal lui Papadiamantis. In aceasta biserica se afla icoana Panaghias tis Eikonistrias, care a fost gasita intr-un mod miraculos in jurul anului 1650. Aceasta biserica este loc de pelerinaj pentru vizitatori.

Manastirea Panaghia Kechria
Manastirea Panaghia Kechria este construita intr-o vale, pe plaja Kechria, printre maslini si pini. A fost construita in secolul al 18-lea si aici exista multe gravuri in lemn si fresce care acopera intreaga biserica.

Manastirea Evanghelistria
Manastirea este construita pe varful celui mai inalt deal din Skiathos, langa izvoarele Agalianos si a fost dedicata Bunei Vestiri a Maicii Domnului. Construirea manastirii a fost demarata in 1794 de un grup de calugari care au fost obligaţi sa paraseasca Muntele Sfant de la Athos. Liderul de grup a fost Niphon, un calugar hirotonit, impreuna cu Gregorios, un mare dezvoltator imobiliar. In anul 1807 aici a fost proiectat, tesut si binecuvantat primul pavilion grec cu Crucea de culoare alba in centrul lui, pe un fond de culoare albastra. Planul manastirii are o forma dreptunghiulara de aproximativ 60 x 38 metri. Biserica principala a manastirii este situata in centrul complexului si construita in forma de cruce. Materialele si modul unic in care a fost construita Biserica si celelalte cladiri ale manastirii arata ca a fost locul de munca a multor mestesugari priceputi ai vremii.

Tot aici puteti vizita sala de mese, casa de oaspeti, bucataria, biblioteca si un muzeu, unde au fost salvate si sunt pastrate multe relicve: potire de argint, tavi, cosuri de paine, clesti, cruci de lemn si o Evanghelie scrisa de mana, datand din 1785 si impodobita cu aur, argint si pietre pretioase. In Biserica principala exista un numar mare de icoane datand din secolele al IX-lea, al XII -lea si al XVI-lea. In fiecare an de Sfintele Pasti, manastirea este plina in special cu tineri, punctul culminant fiind sarbatorirea Invierii cu Lumina Sfanta adusa de la Ierusalim, care soseste cu cateva ore mai devreme cu un avion special inchiriat de armatorul Andreas Potamianos. Pe 15 august, mii de pelerini asista la Epitaful Maicii Domnului care este adus intr-o atmosfera de evlavie.

Cere o oferta!