Viseu de Sus - Oaza de natura din Maramures

 

Viseu de Sus este un oras statiune situat in partea de nord-est a judetului Maramures, cunoscut la nivel national datorita mostenirii sale naturale, a diversitatii speciilor, dar si a incarcaturii culturale si istorice. Cadrul natural deosebit, datorat asezarii orasului in zona Muntilor Maramuresului, fauna si flora luxurianta si izvoarele de apa minerala cu efecte curative dezvaluie potentialul turistic si antropic al orasului Viseu de Sus.

Turistii care ajung aici au ocazia de a vizita cele opt atractii clasificate drept monumente istorice, de a admira colectiile muzeului local si de a se recrea participand la unul dintre evenimentele culturale pe care orasul le organizeaza de-a lungul anului. Aflata sub protectie europeana, Valea Vaserului ofera aventurierilor excursii cu Mocanita, ultima cale ferata forestiera cu abur din lume, dar si peisaje uluitoare cu malurile abrupte, padurile seculare si stancile masive strabatute de tuneluri. Parcul natural Muntii Maramuresului este cel mai mare parc din Romania, unde intalnim un mix al reliefului montan, peste 30 de pesteri de dimensiuni reduse, cateva cascade si un numar reprezentativ de specii rare si endemice de plante si animale protejate de lege.

Dintre monumentele istorice ale orasului amintim Biserica Buna Vestire, prima parohie ortodoxa din oras, zidita in 1834 pe locul unui schit de lemn, Biserica romano-catolica cu hramul Ioachim si Ana, construita in stil neogotic, ale carei sculpturi si picturi ii completeaza valoarea artistica, Cimitirul evreiesc si Cartierul Taptarai. Expozitiile etnografice, obiectele de cult, documentele si fotografiile intalnite la Muzeul de Etnografie si Istorie si Centrul de Mestesuguri ajuta la conturarea unei imagini profunde asupra vietii locale, istoriei si obiceiurilor zonei. In gara CFF Viseu de Sus se gaseste ultima casa evreiasca traditionala din lemn, numita Casa Muzeu Elefant, ce prezinta secvente din viata evreilor din oras. Pentru a intelege istoria Maramuresului din secolul al XIV-lea si pentru a afla despre vechile familii nobiliare, este recomandata o vizita la Centrul Documentar – Expozitional al Nobilimii Romane Maramuresene, ce adaposteste documente unice, diplome originale si genealogii.

Viata culturala a orasului este extrem de activa si are ca scop promovarea artei si traditiilor din regiune prin intermediul evenimentelor desfasurate: Festivalul National de Literatura si Folclor “Armonii de primavara”, Zilele orasului Viseu de Sus, Facliile de Sanziene, Viflaiemul de Craciun, Noptile muzicale de la Paltin si Festivalul de Satira si Umor “Zambete in Prier”. De asemenea, aici se pot practica atat handball, tenis, baschet, gimnastica, cat si sporturi extreme precum motorcross, zbor cu parapanta, ciclism, schi si echitatie.

Solicita oferta